Sağlık için Haftada İki Saatinizi Doğada Geçirin

Kısa süre önce gerçekleştirilen büyük ölçekli araştırmaya göre haftada sadece iki saatinizi doğada geçirmek sağlık açısından önemli bir eşik olabilir.

Scientific Reports’ta yayımlanan ve NIHR sponsorluğunda Exeter Üniversitesi’nde gerçekleştirilen araştırma, haftada en az 120 dakikalarını doğada geçiren kişilerin, ortalama bir hafta içerisinde doğada zaman geçirmeyenlere göre çok daha iyi sağlık ve daha iyi duygu durum bildirdiklerini ortaya koydu. Bununla birlikte, haftada 120 saatten daha kısa süreyle şehir içi ve şehir dışı parklar, korular ve plajlar gibi doğal ortamları ziyaret eden kişilerde bu gibi olumlu etkilere rastlanmadı.

Çalışmada İngiltere’de yaşayan yaklaşık 20 bin kişiden toplanan veriler kullanıldı ve bu 120 dakikanın tek bir seferde ya da birden fazla daha kısa ziyaretle tamamlanmasının önemli olmadığı bulundu. Ayrıca bu 120 dakikalık eşiğin hem kadın hem de erkeklerde, farklı meslek grupları ve etnik kimliklere sahip yaşlı ve genç yetişkinlerde, hem zengin hem de fakir semtlerde yaşayan kişilerde ve hatta uzun süreli hastalık veya engellere sahip kişilerde geçerli olduğu tespit edildi.

Exeter Üniversitesi Tıp Fakültesi üyesi ve araştırmanın baş yazarı Dr. Mat White şunları söyledi: “Doğada olmanın insan sağlığı açısından olumlu olabileceği bilinen bir gerçek, ancak günümüze kadar sağlık için yeterli süre üzerinde çalışılmamıştı. Bu çalışmada doğada geçirilen zamanın büyük çoğunluğu katılımcıların evlerinden 3 km mesafede gerçekleşti, bu nedenle kentsel yeşil alanların ziyaret edilmesinin olumlu olduğu sonucuna ulaşıldı. Sağlık açısından bu olumlu etkiye erişebilmek amacıyla ve bu sürenin hafta geneline yayılabileceği düşünülecek olursa iki saatlik bu sürenin gerçekçi olduğunu umut ediyorum.”

Tek başına daha yeşil bir mahallede yaşamanın dahi azalan hava kirliliği gibi etkenlere bağlı olarak sağlığa faydalı olduğuna dair çeşitli bulgular mevcut. Bu araştırmada kullanılan veriler Natural England tarafından gerçekleştirilen ve insanların doğa ile haftalık etkileşimi üzerine veriler toplayan en büyük çalışma olan Doğal Ortamlar ile Etkileşim Anketinden elde edildi.

İsveç’te bulunan Uppsala Üniversitesi profesörü ve çalışmanın yazarlarından Terry Hartig şunları söyledi: “Doğada zaman geçirmenin sağlık açısından olumlu olmasının birçok nedeni var ve bunlar arasında kişinin hayata yeni bir pencereden bakabilmesi, stresin azalması ve arkadaşlar ve aile ile kaliteli zaman geçirme yer alıyor. Bu çalışmadan elde ettiğimiz bulgular, genel sağlık için doğada zaman geçirmeyi tavsiye eden hekimlere destek oluyor”.

Bu çalışma “Spending at least 120 minutes a week in nature is associated with good health and wellbeing” orijinal adı ile Scientific Reports’ta yayımlandı.

Kaynak: https://www.exeter.ac.uk//news/title_720059_en.html

Translated by Oytun Buyrukçu

English to Turkish Translator & Proofreader, Localization Expert

Author: Admin