Kripto Yatırımı Yapmaya Başlamak için İhtiyacınız Olan Her Şey: Dört Adımlı Bir Rehber

Günümüzde işlem gören 1500’ün üzerindeki kripto para ile kripto para piyasasının değeri 300 milyar doları buluyor. Bu rakam göz önünde bulundurulduğunda dünyanın her yanından her gün artan sayıda kişinin kripto yatırımı yapmaya başlaması hiç de şaşırtıcı değil. Bununla birlikte, kripto yatırım sürecinin döviz yatırımından ya da yatırımcıların alışkın oldukları sistemden farklı olması nedeniyle ilk başta kripto yatırımı yapmak kafa karıştırıcı görünebilir.

Bu yazıda kripto yatırımı yapmaya başlamak için atmanız gereken en önemli dört adımı bulacaksınız.

1. Yatırım yapacağınız bir kripto borsası seçin

Tıpkı alıştığımız yatırım yöntemlerinde olduğu gibi kripto para yatırımı yapmak için de coin yatırımı yapılan bir platform bulmalısınız. İlk olarak bir kripto borsasına kaydolmalı, hesabınıza bir miktar para yatırmalı ve kripto alıp satmaya başlamalısınız.

İnternette çok sayıda kripto borsası bulmak mümkün. İşte bunlara bazı örnekler:

Bu web sitelerinin hizmet şartları ve yatırım platformları birbirlerinden son derece farklı olabilir, bu nedenle gerekli araştırmayı yapmalı ve kripto borsalarını birbirleriyle karşılaştırarak en iyisini bulmalısınız (işte bunlardan ikisi: 1, 2). Böylelikle size en uygun platformu bulacaksınız.

CryptocoinCharts tarafından yayımlanan istatistiklere göre günümüzde toplam yatırım hacmi 2,24 milyar doları bulan yaklaşık 200 kripto borsası faaliyet göstermektedir, ancak bunların tümü güvenilir değildir. Kripto borsasının bilgisayar korsanları tarafından hacklenmesi nedeniyle kripto yatırımcıların paralarını kaybettikleri durumlara sıkça rastlanır (işte bunun bazı örnekleri: 1, 2, 3). Ayrıca, kripto borsaların operasyonlarını neredeyse hiçbir açıklama olmaksızın durdurdukları bazı durumlar söz konusudur ve yatırımcılar paralarını kaybedebilmektedir. Tüm bu nedenlerle güvenilir bir kripto borsası seçmek önemlidir. Başlarken piyasadaki en büyük ve en tanınmış kripto borsasını tercih etmek iyi bir fikirdir.

Önemli not: tüm kripto borsaları resmi para birimleri kabul etmemektedir, bu nedenle önce kripto para satın almanız ve sonra da coin’lerinizi borsaya yatırarak yatırım yapmaya başlamanız gerekebilir (bununla birlikte, her şeyi bir yerden yönetebileceğiniz Coinbase gibi borsa-broker-cüzdan hibritleri de mevcuttur).

Bu da bizi ikinci adım olan kripto para cüzdanı edinme adımına getiriyor.

2. Bir kripto cüzdan seçin

Piyasada çok sayıda kripto borsası olduğunu düşünecek olursak, yatırımcıların paralarını bir şekilde transfer etmeleri gerekir ve varlıklarını depolayacakları bir yere ihtiyaç duyarlar. Kripto cüzdanlar işte tam olarak coin transferleri ve depolama için ihtiyaç duyduğunuz araçlar.

Günümüzde çok çeşitli kripto cüzdanlar bulmak mümkün (mobil, masaüstü, donanım, kağıt üzerinde). Başlamak için internete bağlı bir mobil ya da masaüstü (web) tabanlı sıcak cüzdana ihtiyacınız var. 

Şu günlerde neredeyse tüm kripto para birimleri Bitcoin Core Wallet, Ethereum Wallet veya MyEtherWallet, Litecoin-QT ve Dash Core gibi kendi kripto cüzdanlarına sahip. Çoğu kripto para sitesinde resmi kripto cüzdana erişebileceğiniz bir bağlantı bulabilirsiniz.

Çoklu para birimi destekleyen cüzdanlar da bulunmaktadır, işte bunlara bazı örnekler:

  • Jaxx Wallet: Bitcoin, Bitcoin Cash Ethereum, Ethereum Classic, Litecoin, Dash, Zcash ve diğer coinlerle işlem yapmak mümkündür;
  • Coinomi: 64 kripto para birimini destekler;
  • Exodus: Bitcoin, Bitcoin Cash, Ethereum, Ethereum Classic, Litecoin, OmiseGo, Qtum, Dash, Bat, Aragorn ve diğer para birimlerini depolamak ve göndermek için kullanılabilecek bir masaüstü kripto cüzdanı.

Daha önce de belirttiğimiz üzere, Poloniex veya Coinbase gibi entegre cüzdanlara sahip kripto borsaları da bulunmaktadır.

Artık kullanmak istediğiniz kripto cüzdanları seçtiğinize göre yatırım yapmaya hazırsınız.

3. Bilgi kaynakları bulun

Kripto para birimleri, fiyatı kısa süreler içerisinde büyük oranda inip çıkabilen son derece değişken varlıklardır. Bu gibi kripto fiyat hareketlerini çok çeşitli etkenler tetikleyebilir, işte bu nedenle de kripto yatırımcıları sürekli olarak piyasa bilgilerini gözden geçirmelidir.

Paranızı bir coin’e yatırmadan önce yatırım yapacağınız varlığı çalışmak iyi bir fikirdir. Bu çalışmayı yapmak için kullanabileceğiniz en iyi araçlardan biri, mevcut her coin ve token hakkında bilgiler bulabileceğiniz Coinmarketcap sitesidir. Bu bilgiler içerisinde sermaye miktarı, tedarik, işlem hacmi, vb. yer alır. Dolayısıyla bu siteyi kripto karşılaştırmak için kullanabilirsiniz. Cryptocompare de bu gibi veriler için kullanışlı sitelerden biridir.

Kripto haberlerini takip etmek için sektörün önde gelen yayınları ve bloglarını takip edebilirsiniz: Coindesk, News Bitcoin, The Merkle, Hackernoon. Sosyal medyada ise çok daha kullanışlı bilgiler bulmak mümkündür — kripto ile ilgili subreddit’ler, Telegram ve Discord kanalları ve Quora paylaşımlarına göz atabilirsiniz.

Bilgi edinmenin en iyi yollarından bir diğer ise, borsalarda işlem gören coin’leri etkileyebilecek olayları takip eden CoinMarketCal olmaktadır.

4. Verimi artırmak ve riski azaltmak için teknolojiyi kullanın

Bu noktada artık yatırım yapmak için gerekli bilgi ve araçlara sahipsiniz. Bununla birlikte, resmi yatırım süreçleri ile karşılaştırıldığında bazı unsurların hala eksik olduğunu düşünebilirsiniz.

İlk olarak, resmi para birimleri ile yatırım yapan kişiler portföylerini oluştururken karşılaştırma yapmak için indekslere sahiptir — S&P500 ve Nasdaq Composite bu karşılaştırma araçlarına harika birer örnektir. Bunlar sayesinde yatırımcılar sektör genelinde kolaylıkla işlem yapabilir ve riskleri ve portföy istikrarsızlığını azaltarak doğrudan yatırımlarla karmaşık bir portföyü idare edebilirler.

Kripto piyasası için de bunlara benzer araçlar bulmalısınız— örneğin, Cryptoindex 100 (CIX100) kripto para birimlerini analiz eden bir makine öğrenme algoritması kullanan otomatik bir indekstir. Bu araç yatırımcıların portföy istikrarsızlığı ve risklerini azaltmalarına imkan tanımakla birlikte birden fazla kripto paraya yatırım yapmanın gerektirdiği maliyeti de azaltarak önemli tasarruf sağlar.

Portföyünüzü oluşturduktan sonra coin’lerinizi Blockfolio ya da Delta gibi uzman uygulamalar ile takip edebilirsiniz, bu uygulamalar size gerçek zamanlı borsa fiyatları, her coin için emir defteri gibi değerli bilgiler sunar. Bu araçları kullanmak verimliliğinizi de artıracaktır.

Sonuç

Kripto yatırımı ile geleneksel borsalar arasında çeşitli farklılıklar mevcuttur. Kripto piyasasında başarılı olmak için güvenilir bilgi kaynakları bulmanız, araştırmanızı dikkatle gerçekleştirmeniz, en uygun kripto borsası ve kripto cüzdanını seçmeniz ve portföy yönetimi için karşılaştırmalar ve araçlar bulmanız gerekecektir.

Kaynak: https://hackernoon.com/

Translated by Oytun Buyrukcu

English to Turkish Translator & Proofreader, Localization Expert

Author: Admin