Online Para Transferi için En İyi Ödeme Yöntemleri

Gittikçe büyüyen ve dünyaya açılmak isteyen bir işletmeniz olabilir ya da bir freelancer ekibi kurmak istiyor olabilirsiniz. Uluslararası profesyonellerle çalıştığınız zaman bu kişilere nasıl ödeme yapacağınızı önceden çalışmış olmanız gerekir. Freelancer’lara ya da uluslararası çalışanlarınıza ödeme yapma şekliniz söz konusu ödemelerin doğuracağı ücretler, ödeme süresi ve kullanım kolaylığı bakımından büyük farklılıklar gösterebilir. Günümüzde mevcut ödeme yöntemlerinin size zaman, para ve zahmet bakımından avantajlar sağlayabileceğini unutmayın.

İşte Online Para Transferi için En İyi 5 Seçenek

1. Western Union

Arayüz: Türkçe

Western Union, yüzyılı aşkın süredir hizmet sunmasıyla para transferi için tanıdık bir marka haline gelmiştir. En ucuzu ya da en hızlı olmasa da online, mobil seçenekleri ve dünya çapında 500bini aşkın fiziksel ortak kuruluş lokasyonu ile en sık gördüğümüz para transferi yöntemidir.

Western Union ile online para transferi yapmak için resmi sitesine (https://www.westernunion.com/tr/tr/home.html) girmeniz, göndermek istediğiniz tutarı ve hangi ülkeye göndereceğinizi belirtmeniz yeterlidir, bu işlem için ne kadar ödemeniz gerektiğini görürsünüz. İşlem tamamlandıktan sonra Western Union paranızı dönüştürür ve belirttiğiniz bir banka hesabı ya da dünya çapındaki bir nakit alma lokasyonuna gönderir. Ayrıca, mobil uygulamayı kullanarak ya da bizzat bir ortak kuruluşa giderek de para transferi gerçekleştirebilirsiniz.

Western Union ile para transferi için ne kadar komisyon ödemeniz gerektiğini bulmak biraz karmaşık olabilir. Çoğu komisyon 5$’dan başlıyor olsa da bu ücret belirli ülkelerde nakit alma lokasyonu için kredi veya banka kartı ödemelerinde 45$’a kadar çıkabilmektedir. Meksika veya Hindistan gibi trafiği yüksek ülkelere para gönderirken ise bazı ortak kuruluşlar ücretsiz para transferi seçenekleri dahi sunmaktadır.

Para gönderim hızı ise seçilen para transferi seçeneğine göre değişmektedir. Bir ortak kuruluşta ya da telefon ile dakikalar içinde (ve daha yüksek komisyonla) para transferi yapmak mümkündür. Önünüzdeki en ucuz seçenek ise ülkeye bağlı olarak beş gün ya da daha uzun sürebilir. Seçmiş olduğunuz para transferi yöntemi ve hızına bağlı olarak Western Union size daha ucuz transfer ücretleri sunabilir.

2. Paypal

Arayüz: Türkçe

PayPal dünyanın ilk online para transferi hizmetlerinden biridir. 1998 yılında kurulmuş olan PayPal ilk yıllarında Confinity adı altında hizmet veriyordu. Kuruluşundan iki sene sonra Confinity, SpaceX ve Tesla Motors CEO’su Elon Musk tarafından geliştirilen bir online bankacılık şirketi olan X.com ile güçlerini birleştirdi. PayPal 2002 senesinden bu yana aynı isimle hizmet veriyor ve dünyanın en yaygın kullanılan online ödeme yöntemlerinden biri olmayı sürdürüyor.

PayPal uzun süredir hayatlarımızın bir parçası ve online ödeme yöntemleri arasında en çok bilinen markadır. Birçok ülkede çok sayıda para birimi ve bankayı destekliyor olsa da Türkiye’de lisansının iptal edilmiş olması nedeniyle günümüzde bankalar tarafından desteklenmiyor.

PayPal önemli tutarlara ulaşabilen birçok komisyon ve ücret alıyor. Parayı alan taraf için ve ülkeye bağlı olarak bankalar ek ücretler uygulayabiliyor ve PayPal’dan banka hesabına para çekerken de bu gibi ücretler söz konusu olabiliyor. PayPal’ın diğer eksilerinden biri ise bazen hesapları hiçbir uyarı olmaksızın askıya almasıdır ve bu durum özellikle büyük tutarlar gönderirken felakete neden olabilir.

PayPal dünyanın her yerinde online para transferinin yanı sıra online alışveriş için de kullanılıyor. 2017 itibarıyla 200 milyon aktif PayPal hesabı bulunuyordu. Geçen süre içerisinde PayPal hizmetlerini daha da fazla ülkede sunmaya başladı.

PayPal desteklediği ülke ve para birimi sayısı nedeniyle Türkiye dışında para transferi yapanlar için iyi bir seçenek. 

3. TransferWise

Arayüz: Türkçe

2011 senesinde piyasaya giren TransferWise, gerçek döviz kurları üzerinden online para transferi hizmetleri sağlayan genç bir şirket. TransferWise, Skype’ın ilk çalışanı Taavet Hinrikus ve bir finans danışmanı olan Kristo Käärmann tarafından geliştirildi. 

TransferWise’ın en büyük avantajı sunduğu düşük ücret ve komisyonlar. Sadece piyasa ortası döviz kuru ve dönüşüm ücretini ödemeniz gerekir.

TransferWise hem göndericiler hem de alıcılar için son derece ucuz ücretler sunuyor olsa da sadece 48 ülkede faaliyet göstermektedir (Türkiye de dahil). 

PayPal’ın Türkiye’de kullanılamadığı düşünülecek olursa TransferWise ucuz ücretleriyle iyi bir seçenek olarak önümüze çıkıyor. 

TransferWise, birçoğumuzun ödemek istemediği yüksek banka komisyonları karşısında iyi bir çözüm olarak dikkatleri çekiyor.  TransferWise paranızı piyasa ortası döviz kurundan dönüştürüyor ve işlem ücretleri bu dönüşüm gerçekleştirilmeden önce düşülüyor. 300’ün üzerinde döviz çiftini destekleyen TransferWise yurtdışına para göndermek için harika bir platform.

Kaydolmak ücretsizdir.

Bu online para transferi hizmeti, ilk para transferini gerçekleştiren kullanıcılarından hiçbir transfer ücreti talep etmiyor. İlk işlemden sonra ise TransferWise örneğin GBP cinsinden para gönderirken %0,35 + 0,80£ işlem ücreti kesiyor.

İnsanların bu online ödeme yöntemini tercih etmelerinin başlıca nedeni işlemlerin hızlı ve basit olması. Bankaların aksine, TransferWise döviz alış ve satış fiyatının ortasından işlem yapıyor. Dönüştürme ücretleri ise %0,50’den başlıyor ve para birimine göre değişiyor. Bu da TransferWise’ın küçük tutarlı ödemeler için ideal olmasını sağlıyor. Tutar arttıkça ise işlemler daha pahalı olmaya başlıyor.

4. Payoneer

Arayüz: Türkçe

Payoneer 2005’te kuruldu ve merkezi New York’ta bulunuyor. Payoneer’in yönetim kurulu üyeleri arasında eski Visa yönetim kurulu başkanı ve SWIFT CEO’su yer alıyor. Bu şirket, MasterCard’ın dünya çapında Üye Hizmet Sağlayıcıları arasında yer alıyor. Payoneer kullanan şirketler arasında Google, Airbnb, iStock, Upwork ve Fiverr sayılabilir.

200’den fazla ülke ve 150 para birimini desteklemesinin yanı sıra şirketin kendi banka kartı ile doğrudan para çekme imkanı da sunuyor. Payoneer her işlem için 3$ sabit komisyon alıyor.

Ücretler ve hesap hacminize göre döviz dönüşüm ücretleri genellikle PayPal’dan daha yüksek. Gönderilen tutar ne kadar büyükse alınan ücretler de o kadar ucuzluyor.  Sunduğu Payoneer MasterCard banka kartları ile Payoneer özellikle işletmeler ve freelancer’lar için ideal.

Payoneer sisteminde iki hesap tipinden birine kaydolmak mümkün. Bunlardan ilki hiçbir yıllık ücret talep etmiyor ve yerel banka hesabınıza doğrudan para çekme imkanı sunuyor. Ön ödemeli Payoneer MasterCard içeren Payoneer hesabından ise yıllık 29,95$ hesap işletim ücreti alınıyor. Bu hesap tipi sadece bireylere sunuluyor ve işletmelere sunulmuyor.

5. Skrill

Arayüz: Türkçe

Skrill, işletmelerin ödemelerde gecikme olacağı endişesini ortadan kaldırarak müşterilerine daha verimli hizmet sağlamalarına imkan sağlayan popüler online ödeme yöntemlerinden biridir.   Sunduğu inovatif çözümlerle Skrill piyasaya girdiği 2001 senesinden bu yana büyük bir yol kat etti; global piyasada kendisine iyi bir yer edindi ve çok sayıda büyük markayı müşterileri arasına dahil etti. Söz konusu online para transferi hizmetleri ve ödeme işleme olduğunda dünyanın en güvenilir markalarından biri haline geldi.

Skrill ile ödeme işleme süreci oldukça basit bir hale geliyor. Nakit, kredi kartı ve e-posta işlemleri gibi birçok ödeme seçeneği sunuyor. Kullanıcıların sunulan hizmetlerden faydalanmak için web sitesine kaydolmaları yeterli. Sanal kart kullanımı için ise kimlik bilgilerinin doğrulanması gerekiyor. Skrill dünyanın her yanındaki kullanıcılarına 30’dan fazla para biriminde işlem yapma imkanı sunuyor ve Türkiye’de ister Euro hesabınıza doğrudan ister TL hesabınıza bankanızın döviz kurundan para çekmek mümkün.

Bu online para transferi uygulaması ücretsiz olarak kullanılabilmekle birlikte uzun süreyle işlem yapılmayan hesaplardan ayda 3€’ya varan hesap işletim ücreti talep ediliyor. Kullanıcı aktif olduğu, düzenli olarak sisteme giriş yaptığı ve yılda en az bir defa para transferi yaptığı sürece bu hizmet için hiçbir ücret ödemesi gerekmiyor. 

Derleyen Oytun Buyrukcu

Author: Admin