Abonelik İptali Uygulaması App Store’da

Ücretsiz deneme süresi sonunda uygulama aboneliklerini otomatik olarak iptal eden hizmetin tanıtımı İngiltere’de gerçekleştirildi.

Uygulama, park cezalarına karşı başarıyla mücadele eden Do Not Pay adlı algoritmanın yaratıcısı olan Josh Browder tarafından geliştirildi.

Browder’ın yeni uygulaması Free Trial Surfing, müşterinin banka hesabı ya da kredi kartı bilgilerini gerektirmiyor ve büyük bir banka ile birlikte çalışıyor .

Bununla birlikte, bu girişimi hangi bankanın desteklediği henüz açıklanmadı.

Browder, “Bu yeni uygulamanın çıkış noktası, bir sene önce abone olup hiçbir zaman kullanmadığım bir spor salonu üyeliği için hesabımdan 21,99$ (125TL) çekildiğini fark etmem oldu.

Bu spor salonunun ücretsiz deneme süresine kaydolduğumu tamamen unutmuştum. Bir ‘ücretsiz deneme’ süresinin ne zaman sonlanacağını sürekli olarak kontrol etmek oldukça sinir bozucu ve zaman alıcı oluyor,” dedi.

Free Trial Surfing uygulaması Browder’ın yaşadığı ABD’de piyasaya sürüldükten sonraki 6 hafta içerisinde 10binin üzerinde kişi uygulamayı indirdi.

Bu hizmetin en sık kullanıldığı platformlar arasında yetişkin içerik sağlayıcılar ve ikinci olarak da Netflix yer alıyor.

Nasıl çalışır?

Uygulama günümüzde sadece Apple app store üzerinden indirilebiliyor ve web sürümü hala geliştirme aşamasında.

Müşterilerin her biri sanal bir kredi kartı numarası ve uydurma bir isim alıyor ve bu bilgileri bir hizmete abone olmak için kullanıyor.

Bu kart aslında Browder’ın Do Not Pay adlı şirketine çıkarılıyor.

Uygulama aynı zamanda hizmet sağlayıcı ve sanal kart arasında gerçekleşen yazılmaları da yönetiyor ve böylece müşterinin e-posta hesabı da güvende kalıyor.

Browder bu kartın herhangi diğer satın almada kullanılamayacağını belirtti.

Bazı platformlar ise hangi kartların Do Not Pay şirketine ait olduğunu bularak bu hizmeti engellemeye çalışıyor.

Browder, “Bankamız o kadar büyük ki sunduğumuz bu hizmeti durdurmak için çok sayıda müşterilerine zorluk çıkarmaları gerekir. Ücretsiz deneme programlarını tamamen kapatmaları gerekirdi,” dedi.

Browder’ın günümüzde ücretsiz olan bu uygulama için ileride belki bir abonelik ücreti alabileceğini söylemiş olması ise ironik.

Browder, “Uygulamayı geliştirmek altı ayımızı aldı.

Günümüzde sistemi test ediyoruz – ileride belki bir gün ucuz bir abonelik ücreti koyabilir, mesela ayda 2$ (10TL) gibi.

Uygulamayı geliştirmenin bu kadar uzun sürmüş olmasının nedeni ise gerçek bir satın alma için kullanıldığı zaman bu işlemin reddedileceğinden emin olmak istememiz oldu. Bu olursa insanları sorumlu tutamazdık – darbeyi yiyen biz olurduk,” dedi.

‘Abonelik tuzağı’

Kişisel finans uzmanı Felicity Hannah bu girişimi ihtiyatlı bir şekilde karşıladı.

Hannah, “Tüketiciler sürekli olarak abonelik tuzakları ile karşılaştıkları için bu fikir kulağa harika geliyor. Kendimi teknolojiden anlayan biri olarak görüyorum ama ben de geçtiğimiz sene abonelik tuzağına iki kez düştüm.

Ama bu hizmet ile ilgili bazı çekincelerim var ve bir tüketici olarak bu uygulamaya kaydolmadan önce başkalarının onu kullandığını görmeyi isterim,” dedi.

Hannah, perakendeciler ve hizmet sağlayıcıları gerçekten yerinden oynatması halinde bu hizmetin uzun ömürlü olmayabileceğini de sözlerine ekledi.

“Tüketiciler konunun etiği hakkında düşünmek zorunda değiller ama bu hizmet ücretsiz deneme konseptini ihlal ediyor. Bir hizmeti kullanmaya devam etmek isterseniz o hizmete ücretsiz deneme sonrasında tekrar kaydolmanız gerekirdi.

Bu hizmet yaygın olarak kullanılmaya başlanırsa şirketler kısa sürede bunu aşmanın bir yolunu bulurlar. Yine de bu kesinlikle ilginç bir fikir. Bunun gibi finansal teknolojiler (Fintech) tüketicilerin elini gerçekten güçlendirebilir,” diyerek sözlerine devam etti.

Kaynak: https://www.bbc.com/news/technology-49688309

Translated by Oytun Buyrukcu

Author: Admin