Sosisli Sandviç (Hot Dog) Hakkında Az Bilinen Gerçekler

ABD Ulusal Hot Dog ve Sosisli Konseyi her yıl sosisli sandviç ile ilgili yüzlerce soru alıyor. Bu sorulara yanıt vermek bizim gibi hot dog uzmanları için kolay olsa da bazı soruları yanıtlamak neredeyse imkansız. Aşağıda sosisli sandviç ile ilgili sıkça sorulan soruları ve hot dog tarifi hakkında merak ettiklerinizi bulacaksınız.

Ambalajlı ürünlerde neden genellikle 10 sosis bulunurken sekiz hot dog ekmeği oluyor?

İşte evrenin büyük gizemlerinden biri. Birbiriyle doğaları gereği bağlantılı bu iki ürünün üreticilerinin bu konuda işbirliği yapacağını düşünmüş olabilirsiniz. Günümüzde üreticiler paket başına farklı sayılarda sosisli ekmeği sunmaya başladı ve fırınlar da sekizli paket kalıbından çıkarak 10 ve hatta 12’li paketler sunmaya başlıyor. Bununla birlikte, bu kaidenin bir istisnası bulunuyor.

Hot dog ekmekleri piyasaya sürüldüğü zaman sosisler kasaplarda çeşitli sayılarda satılmaktaydı. Sosislerin günümüzde görmeye alışkın olduğumuz paketlerde satılmaya başladığı tarih 1940 oldu. Üreticiler sosisleri paketlemeye başladıklarında paket formülü için 10 sayısını seçtiler. Günümüzde hot dog sıklıkla sekiz ya da onlu paketlerde satılıyor ama diğer sayılarda bulmak da mümkün.

Sosisli sandviç ya da hot dog ekmeği ise, sandviçlerin sekiz adet almak için tasarlanmış kalıplarda dörder dörder fırınlanması nedeniyle sıklıkla sekizli paketlerde satılıyor. Şimdilerde fırın tepsileri bir seferde 10 ve hatta 12 adet fırınlamaya imkan tanısa da sekizli fırın tepsileri popülerliğini koruyor.

Bununla birlikte, ekmek koridoru matematik hesaplamalarından kurtulmak için beş adet sekizli sandviç ekmeği paketi ve dört adet 10’lu sosis paketi satın almakta fayda var.

Kısa bir not: bu sandviçlere genellikle “hot dog sandviçi” desek de bunlar genellikle standart sosisler için üretiliyor ve bu sosisler de kendilerine özgü paket adetlerine sahip.

Hot dog neden beyzbol ile özdeşleştiriliyor?

Efsaneye göre, New York City Polo Stadyumunda bir beyzbol maçı sırasında “hot daschund sausages” satan bir tezgahtarı gözlemleyen bir karikatürist “hot dog” ismini ortaya attı. Satıcılar sıralar arasında gezinerek “Get your red-hot dachshund sausages” diye bağırıyordu. 1906’Da Hearst gazetesi karikatüristi Tad Dorgan bu sahneden esinlenerek sandviç ekmeği içerisinde gerçek bir dachshund köpeği ve üzerinde hardal olacak şekilde bu sahneyi çizdi. Söylenene göre Dorgan, bu köpeğin adının nasıl yazıldığını çıkaramadı ve bunun yerine karikatür yazısı olarak “get your hot dogs” yazdı. Bununla birlikte, Dorgan’ın karikatürü hiçbir zaman gazetede yayımlanmadı ve bazı hot dog tarihçilerine göre “dachshund” sosisleri üniversite kampüslerinde 1890’lardan beri hot dog olarak anılıyordu. St. Louis’te bir bar sahibi ve Almanya’dan göçmen olarak gelmiş Chris Von de Ahe, St. Louis Browns beyzbol takımını 1893’te satın aldığı zaman “little dog” sosisleri beyzbol sahalarında standart haline geldi.

Beyzbol sahalarıyla bu ilk özdeşleşmesinin yanı sıra, hot dog hazırlanması kolay, ucuz ve kolaylıkla taşınabilir olması nedeniyle insanların tuttuğu takım için tezahürat ederken yiyecekleri harika bir yiyecekti. Hot dog genellikle Anma Günü ile ABD İşçi Bayramı arasında tüketilen -beyzbol sezonunun en heyecanlı zamanına denk gelir- eğlenceli bir yaz yiyeceği olarak kabul edilir.

Hazır sokak yemekleri konusuna değinmişken, New York City’de 4 Temmuz kutlamaları sırasında seyyar satıcılar kaç adet hot dog satıyor?

Belirli yerler veya belirli günlerde satılan toplam hot dog sayısını belirlemek neredeyse imkansız. Seyyar satıcılar satış rakamlarını yayımlamıyor ve hot dog satışlarını günlere göre değerlendirmek yorucu bir iş olabilir.

Ama her sene tüketilen hot dog sayısının Amerika Birleşik Devletleri’nin güneyinde daha fazla olduğunu biliyoruz – ülkedeki diğer herhangi bölgeden fazla. New York City sakinleri, perakende satış noktalarından (bakkal, süpermarket, vb.) ülkenin diğer tüm şehirlerine göre daha fazla hot dog satın alıyor – toplamda 101 milyar doların üzerinde. Ve Chicago O’Hare Uluslararası Havalimanı yolcuları, New York LaGuardia ve Los Angeles Uluslararası Havalimanından daha fazla hot dog tüketiyor.

Bölgesel sosisli veya hot dog tüketimi hakkında daha fazla istatistik için Information Resources,Inc. veya AC Nielsen ile iletişime geçebilirsiniz.

Amerikalılar her sene kaç hot dog tüketiyor ve bunları nerelerde yemeyi tercih ediyor?

Council tarafından yakın zamanda gerçekleştirilen ankete göre, Amerikalılar yılda 160 ton hot dog satın alıyor – yani 9 milyar adet hot dog! Ancak Amerikalılar tarafından tüketilen gerçek hot dog sayısı muhtemelen bundan çok daha fazla. Spor etkinlikleri, yerel piknikler ve karnavallar sırasında Amerikalıların tükettiği hot dog sayısını hesaplamak oldukça zor. Council’e göre Amerikalılar yılda 20 milyar adet hot dog tüketiyor – yani perakende satış rakamının iki katı. Yani kişi başına her sene 70 hot dog tüketiliyor. Amerika Birleşik Devletleri’nde evlerin %95’inde hot dog yeniyor. Heartland Buffalo Company istatistiklerine göre tüketilen hot dogların %15’i sokak yemekleri yapan seyyar satıcılardan satın alınırken %9’u stadyumlarda tüketiliyor.

en iyi hot dog tarifi için yaratıcılığınızı kullanın

Sosisli içinde tam olarak ne var?

Hot dog tarifi hem şakalar hem de söylentilere konu olmuştur. Ama bu sorunun yanıtı, sorunun kendisi kadar heyecan verici değil.

En yaygın hot dog tarifi domuz eti, dana eti, tavuk eti ve hindi eti ya da bunların bir karışımından elde edilen kürlenmiş ve pişmiş sosislerden ibaret. Hot dog tarifinde kullanılan etler hayvanın kaslarından oluşuyor ve kasaplardan satın almaya alışkın olduğumuz etlere benziyor. Diğer malzemeler arasında su, kürleme maddeleri ve sarımsak, tuz, şeker, çekilmiş hardal, muskat, kişniş ve beyaz biber gibi baharatlar yer alıyor.

Eğer işlenmiş et içerisinde karaciğer ve kalp gibi sakatat kullanılmışsa ABD Tarım Bakanlığı üreticilerin bu gibi malzemeleri ürün ambalajında belirtmeleri ve “with variety meats” ya da “with meat by-products” ibareleri kullanmalarını zorunlu tutuyor. Üreticiler hangi sakatat ürünlerinin kullanıldığını da belirtmek zorunda. ABD’de üretici şirketlerin, ürünlerinde kullanılan malzemeleri ana malzemeden en az miktarda bulunana kadar sıralamaları gerekiyor.

Kaynak: https://www.hot-dog.org/culture/

Localized by Oytun Buyrukçu

English to Turkish Translator & Proofreader, Localization Expert

Author: Admin