Yatırım Yapmak için Kripto Para Seçimi

Kripto para birimleri 2018’de çok parlak bir performans ortaya koymadı ama 2019’da da yeni yatırımcıları kendilerine çekmeye devam ediyorlar.

Bununla birlikte, yatırım yapmaya yeni başlayanların çoğu hangi kriptoya yatırım yapacaklarını bulmakta zorlanıyorlar. Herkes bu sorunu bir noktada yaşamıştır, endişelenmeyin. Yeni kripto para yatırımları araştırırken her şeyin ne kadar kafa karıştırıcı olduğunu hepimiz biliyoruz. İşte bu noktada size yardımcı olmak için buradayız.

2019’da yatırım yapılacak en iyi kripto para birimlerini mi arıyorsunuz? Kendinize “Bitcoin mi almalıyım?” ya da “Ethereum bu sene daha mı iyi?” gibi sorular mı soruyorsunuz?

Eh, artık daha fazla düşünmenize gerek kalmadı! Tüm sorularınızı bu yazımızda yanıtlayacağız. Bu rehberin sonuna geldiğimiz zaman 2019’da hangi kripto paralara yatırım yapacağınızı biliyor olacaksınız.

Ama öncelikle kripto paraların yakın zamandaki yükselişine kısa bir bakış atalım.

Bugüne Kadar Kripto Piyasası

Dünyanın ilk kripto para birimi Bitcoin 2009’da yaratıldı. Ama bu her şeyin sadece başlangıcıydı ve 2013’e kadar pek kimse Bitcoin adını dahi duymadı. Ayrıca kimse bunun yatırım yapmak için en iyi kripto para olacağını da düşünmemişti. Bununla birlikte, 2013’ten bu yana kripto para piyasası büyük bir büyüme yaşadı ve bunu göz ardı etmek artık imkansız. Bu büyüme ve piyasa hacmi multi milyarlık yatak piyasası gibi son derece geleneksel perakende piyasaları ile karşılaştırılabilecek boyutlardadır.   Günümüzde piyasada 1500’ün üzerinde farklı kripto para birimi bulunuyor ve bunların tümü geçtiğimiz 5 sene içerisinde yaratıldı.

2017’nin kriptonun gerçek anlamda havalandığı sene olduğuna hiç şüphe yok. Kripto paraların piyasa değeri 2017’de %4000 büyüdü! Tüm kripto paraların piyasa değeri Mart 2017’de 21 milyar dolara ulaşmıştı, günümüzde ise bu rakam 454 milyar doları buluyor. Bu çok büyük bir rakam!

Kripto para piyasası artık sadece Bitcoin’den ibaret değil. Piyasaya girmiş olan Ethereum, Litecoin ve Ripple gibi kripto paralar bulunuyor. Bunların tümü geçtiğimiz sene içerisinde inanılmaz performans sergiledi ve yatırım yapmak için en iyi kripto paralar olarak karşımıza çıkıyorlar.

2022’de Yatırım Yapılacak En İyi Kripto Paralar: Bitcoin (BTC)

Eğer hayatınızda daha önce sadece bir kripto paranın adını duyduysanız bu muhtemelen Bitcoin’dir. Bitcoin piyasanın en büyük kripto parasıdır — günümüzde kripto para piyasasının toplam değerinin %40’ını oluşturmaktadır! Bu dünyanın en eski kripto parasıdır ve hala piyasaya hakimiyetini sürdürmektedir. Bu nedenle Bitcoin fiyatı 2017’de olduğu gibi artmaya devam ederse, Bitcoin’e yatırım yapmak 2019’da da iyi bir fikir olabilir.

Bitcoin’in fiyatı her gün değişiyor ve geçtiğimiz yıllar içerisinde birçok taban ve tabanı gördü. 

2022’de Yatırım Yapılacak En İyi Kripto Paralar: Ethereum (ETH)

Geçtiğimiz sene sonuna doğru Ethereum fiyatı 720$’dan biraz yüksekti ve toplam piyasa değeri 70 milyar doların üzerindeydi. 2018’in başlarında Ethereum yükselerek gelmiş geçmiş en yüksek fiyatı olan 1423$ düzeyine ulaştı. Bu yükseliş olduğu zaman Ethereum’un toplam piyasa değeri 138 milyar dolara ulaşmıştı!

Ethereum 2017’de %3000 oranında büyüdü ve Bitcoin’in ardından dünyanın ikinci büyük kripto parası haline geldi.

Kendinize “Ethereum’a yatırım yapmalı mıyım?” ya da “Ethereum fiyatı zaten zirvede mi?” gibi sorular mı soruyorsunuz? Gerçek şu ki bunların yanıtını vermek çok zor. Gerekli çalışmayı yapmalı ve en önemlisi kaybetmeniz halinde sizi yıpratmayacak tutarlarla yatırım yapmalısınız.

2022’de Yatırım Yapılacak En İyi Kripto Paralar: Ripple (XRP)

Ripple (XRP) %36000 büyüme ile 2017’nin en iyi performans çıkaran kripto paralarından biriydi! Evet, doğru duydunuz: %36000. Ripple fiyatı, 2017 başlarındaki değeri olan neredeyse sıfır dolardan 2017 Aralık ayında 2,4$ düzeyine ulaştı.

Tıpkı diğer kripto paralarda olduğu gibi 2018’de Ripple’ın da değeri düştü ve günümüzde 0,36$ seviyesinde devam ediyor.

2022’de Yatırım Yapılacak En İyi Kripto Paralar: Litecoin (LTC)

2019’da yatırım yapılacak en iyi kripto para hangisi adlı bir liste hazırlayıp Litecoin’den bahsetmemek olmaz. Tıpkı Ripple gibi Litecoin de 2017’de büyük performans gösterdi ve neredeyse %8000 büyüme sağladı.

Litecoin fiyatı 2017 başındaki 4$ seviyesinden 2017 Aralık ayında 358$’a ulaştı. Ama diğer birçok kripto para gibi Litecoin de fiyat trendini takip etti ve Şubat 2018’de 110$ düzeyine geriledi.

  Litecoin ile Bitcoin’in fiyatlarının geçtiğimiz sene benzer bir seyir gösterdiğini de belirtmeden geçmeyelim.

Yatırım Stratejileri: Bir Şeyi Netleştirmekte Fayda Var

Yatırımcılar gayrimenkul ya da hisse senedi yatırımı arasında nasıl seçim yapıyorlar? Bir yatırım akıllarına geldiği anda yatırım yapmaya başlıyorlar mı? Benim tahminim bu sorunun cevabı koca bir hayır!

Herhangi bir şeye yatırım yapmadan önce yatırım hedeflerinizin ne olduğunu ve bunlara nasıl ulaşacağınızı iyi anlamış olmalısınız. Yatırımınızı ne süreyle tutmanın iyi bir fikir olduğu ve ne düzeyde bir kârın sizi mutlu edeceğini iyi biliyor olmalısınız.

Kripto yatırımlarında da aynı mantık geçerlidir. Bu sene hangi kriptoya yatırım yapacağınıza karar vermeden önce kripto para piyasasında öne çıkan iki yatırım tipinden bahsedelim.

Uzun Vadeli Kripto Para Yatırımı

Uzun vadeli yatırım, bir kripto paranın fiyatının uzunca bir süre içerisinde artacağı beklentisiyle yapılan yatırımdır. Basit! Normalde uzun vadeli kripto yatırımı için minimum vade 6 ay ile 1 sene arasındadır. Bununla birlikte, bazı yatırımcılar 5-10 sene vadeli yatırımlar yapmayı planlarlar. Yatırımınızı nasıl yapacağınıza karar vermek tamamen size kalmıştır; tek bir seferde yatırımınızın tamamını yapabilir veya farklı zamanlarda parça parça yatırımlar yapabilirsiniz.

Kısa Vadeli Kripto Para Yatırımı

Kısa vadeli kripto yatırımlar kısa sürede kâr etme umuduyla yapılan yatırımlardır. Peki kısa vadeli yatırım süresi ne kadar kısa olmalı?

Kısa vadeli yatırımlar birkaç saniyeden birkaç dakika, birkaç gün ve hatta birkaç aya kadar uzayabilir.

Sonuç

Kripto yatırımı size büyük kâr sağlayabilecek olsa da bunun dışında bir şeye daha hazırlıklı olmalısınız: para kaybetmeye! Tahminlerinizin her zaman doğru olmayacağını unutmamalısınız! Kimse bir kripto paranın fiyatının ne yönde hareket edeceğini bilemez.

Uzman kripto yatırımcılarının ne söylediğini biliyor musunuz? Onlar sadece kaybetmekten korkmadığınız parayı yatırmanız gerektiğini söylüyorlar. Bu harika ve unutulmaması gereken bir tavsiyedir!

Written by Oytun Buyrukcu

English to Turkish Translator & Proofreader, Localization Expert

Author: Admin