Kripto Borsaları İncelemesi

Sonunda siz de kripto yatırımı yapmaya karar verdiniz. Piyasanın en iyi kripto borsaları hakkında hazırladığımız bu yazıya bir göz atmak isteyeceksiniz. Kripto para aklınızdan çıkmıyor mu? Kripto ekonomisi hakkında bu başlangıç kursuna bir göz atın.

Kripto borsası nedir?

Kripto borsaları, kripto paraları diğer coin’ler ile kambiyo edebileceğiniz ya da USD veya Avro gibi geleneksel para birimleri ile alıp satabileceğiniz web siteleridir. Profesyonel yatırım yapmak isteyen ve modern yatırım araçlarına erişimi olan kişilerin bir kripto borsasında hesap açmaları ve kimliklerini doğrulamaları gerekecektir. Eğer arada sırada ve doğrudan yatırım yapmak istiyorsanız, bir hesap açmanız gerekmeden bunu yapabileceğiniz platformlar da mevcuttur.

Kripto Borsası Tipleri

  • Yatırım Platformları – Bunlar alıcı ve satıcıları buluşturan ve gerçekleştirilen her işlem için bir ücret alan web siteleridir.
  • Doğrudan Yatırım – Bu platformlar, farklı ülkelerden gelen kişilerin birbirleriyle doğrudan döviz alıp satmalarına imkan tanır.  Doğrudan yatırım borsalarında sabit bir piyasa fiyatı mevcut değildir ve satıcı kendi kurunu belirler.
  • Aracı Kurumlar / Brokerler – Bunlar herkesin bir kripto parayı aracı kurum tarafından belirlenmiş olan fiyattan satın alabileceği web siteleridir. Kripto brokerleri tıpkı döviz büroları gibi faaliyet göstermektedir.

Bir borsaya kaydolmadan önce nelere dikkat etmeli

Yatırım yapmaya başlamadan önce ödevinizi yapmak önemlidir. İşte ilk işleminizi yapmadan önce kontrol etmeniz gereken bazı şeyler:

  • Prestij – Bir kripto borsası hakkında daha fazlasını öğrenmenin en iyi yolu bireysel kullanıcıların yorumları ve tanınmış sektörel web sitelerinde yer alan değerlendirmeleri okumaktır. BitcoinTalk veya Reddit gibi forumlarda aklınıza gelebilecek her türlü soruyu sorabilirsiniz.
  • Ücretler – Çoğu kripto borsasında ücretlere ilişkin bilgiler bulmak mümkündür. Kaydolmadan önce para yatırma, işlem ve para çekme ücretlerini mutlaka öğrenin. Kullandığınız kripto borsasına bağlı olarak ücretler büyük oranda farklılık gösterebilir.
  • Ödeme Yöntemleri – Kripto borsasında bulunan ödeme yöntemleri hangileri? Kredi kartı ve banka kartı? banka havalesi? PayPal? Bir kripto borsası sınırlı ödeme seçenekleri sunuyorsa o kripto borsası sizin için en uygunu olmayabilir. Kredi kartı kullanarak kripto para satın alma işleminin her zaman kimlik doğrulaması gerektireceği ve dolandırıcılık riskinin yüksek olması nedeniyle işlem ücretlerinin yüksek olacağı unutulmamalıdır. Banka havalesi ile kripto para satın almak ise banka işlemlerinin zaman alması nedeniyle oldukça uzun sürebilir.
  • Kimlik Doğrulama Gereklilikleri – Hem ABD hem de İngiltere’de faaliyet gösteren Bitcoin yatırım platformlarının çoğu, para yatırmak ve çekmek için bir çeşit kimlik doğrulama süreci gerektirmektedir. Bazı kripto borsaları ise kimliğinizin gizli kalmasına izin verir. Birkaç gün sürebilen doğrulama süreci gözünüze zahmetli gelebilecek olsa da bu işlem kripto borsasını her türlü dolandırıcılık ve kara paranın aklanmasına karşı korur.
  • Coğrafi Sınırlamalar – Kripto borsaları tarafından sunulan bazı özel kullanıcı işlevlerine sadece bazı ülkelerden ulaşılabilmektedir. Kaydolmak istediğiniz kripto borsasının tüm yatırım araçlarına ve işlevlere ülkenizden erişim sunduğundan emin olun.
  • Kur – Farklı kripto borsaları farklı kurlar sunmaktadır. Biraz araştırma yaparsanız ne kadar kazançlı çıkabileceğinize inanamazsınız. Kurların %10’a kadar dalgalanması yaygın bir durumdur ve bazı durumlarda bu rakamlar daha da yüksek olabilir.

En İyi Kripto Borsaları

Günümüzde içinden seçebileceğiniz çok sayıda kripto borsası bulunuyor ama bu borsaların tümü eşit yaratılmamıştır. Sizin için hazırladığımız bu liste kullanıcı değerlendirmelerinin yanı sıra kullanım kolaylığı, erişilebilirlik, ücretler ve güvenlik gibi birçok kriter kullanılarak oluşturulmuştur. Burada herhangi belirli bir sıralama olmaksızın en iyi beş kripto borsasını tanıtacağız.

ChangeNOW

ChangeNOW sınırsız kripto dönüşümü için kayıt gerektirmeyen anlık kripto borsası platformudur. ChangeNOW bir seneyi aşkın süredir piyasada ve harika fiyatlarıyla güvenilir bir hizmet sunmasıyla tanınıyor. Bu kripto borsası hesap oluşturmanızı gerektirmiyor ve 170’ten fazla kriptonun yanı sıra resmi para birimi ve kripto arası işlemlerde hız garantisi veriyor. ChangeNOW müşterilerine dürüst davranıyor ve hiçbir gizli ücret ya da şişirilmiş ücret almıyor. İşlemlerin gerçekleşme süreleri oldukça kısa. İşlem hacmine bağlı olarak işlem hızı 2 dakika kadar kısa bir süre alabiliyor.

  • Artılar: Kayıt gerektirmez – hesap açılması gerekmez, 170 üzerinde kripto coin ve token bulunur – 36 binin üzerinde yatırım çifti, Sınır yoktur – maksimum dönüşüm tutarı bulunmaz, 2 kripto borsa akışı: standart ve sabit fiyatlı, Kredi kartı ile kolay satın alma, 7/24 destek, Mobil uygulama
  • Eksiler: Kaldıraç yokChangeNOW kripto para birimleri için kaldıraç sunmamaktadır

Bitsquare

Bitsquare, bitcoin ile resmi para birimleri ya da kripto para birimleri arasında alım satım işlemleri yapabileceğiniz kullanıcı dostu bir P2P kripto borsasıdır. Bitsquare kendisini anında erişilebilir, kayıt gerektirmeyen veya merkezi bir otoriteye bağlı olmayan gerçek anlamda merkezden uzak P2P kripto borsası olarak tanıtmaktadır. Bitsquare hiçbir zaman kullanıcıların fonlarını tutmaz ve yatırım ortakları dışında kimse kişisel bilgilerini paylaşmak zorunda değildir. Platform multisig adresleri, teminatları ve yatırım anlaşmazlıklarına karşı özel olarak hazırlanmış hakemlik sistemi ile olağanüstü bir güvenlik sunar. Kimliğinizi gizli tutmak istiyor ve kimseye güvenmiyorsanız Bitsquare sizin için ideal. Bitsquare SSS bölümüne bir göz atın

  • Artılar: Prestijlidir, güvenli ve gizlilik sunar, çok sayıda kripto para mevcuttur, kayıt gerektirmez, ücretleri normaldir, açık kaynaklıdır, dünya çapında hizmet vermektedir, ileri seviye yatırımcılar için iyi bir seçenektir.
  • Eksiler: Sınırlı ödeme seçenekleri, vasat müşteri desteği, yeni başlayanlar için kolaylık getirmez.

Binance

Eğer kriptolar arası yatırım yapmayı planlıyorsanız Binance sizin için en iyi seçeneklerden biridir. Dünya çapında en popüler kripto para borsalarından biridir ve etkileyici tekliflerin yanı sıra son derece düşük yatırım ücretleri sunmaktadır. Her ne kadar Binance platformu piyasaya yeni girmiş olsa da hızla büyümeye devam ediyor ve Bitcoin, Ethereum ve Tether ile çift oluşturan çok büyük bir alternatif coin seçeneği sunuyor.

Bu kripto borsası aynı zamanda BNB (Binance coin) adlı kendi coin’ini de piyasaya sundu. Merkezi bir kripto borsası olması nedeniyle kendi token’lerini kullanırken iyi indirimler kazanabilirsiniz. Binance standart ücret olarak sadece %0,1 alır ve BNB kullanmanız halinde bu ücret daha da düşmektedir.

  • Artılar: Her zaman dünyanın her yerden erişilebilen platform, platformun kendi token’i, işlem ücretleri çok ucuz.
  • Eksiler: Resmi para birimi işlemleri mevcut değil, sınırlı ödeme seçenekleri.

Coinbase

Güvenilir yatırımcılar ve dünya çapında milyonlarca müşterinin desteklediği Coinbase dünyanın en bilinir aracı kurumları ve yatırım platformlarından biridir. Coinbase ile dijital para birimleri satın almak, kullanmak, depolamak ve yatırım yapmak çok kolaydır.  Kullanıcılar Coinbase tarafından sunulan Android ve iPhone uygulamaları yoluyla ya da şirketin Global Digital Asset Exchange (GDAX) adlı iştirakini kullanarak digital wallet kullanarak bitcoin, Ether ve şimdi de Litecoin satın alabilirler. GDAX günümüzde ABD, Avrupa, İngiltere, Kanada, Avustralya ve Singapur’da faaliyet göstermektedir. Günümüzde Coinbase hesabınız ile GDAX hesabınız arasında para transferi yaparken hiçbir transfer ücreti söz konusu değildir. Ancak, şimdilik yatırım yapılabilen para birimleri yaşadığınız ülkeye bağlıdır. Daha fazla bilgi için Coinbase SSS ve GDAX SSS sayfalarını ziyaret edin.

  • Artılar: Prestijli, güvenli, makul ücretler, yeni başlayanlar için kolaylık sunar, depolanan para birimi Coinbase sigortasına tabidir.
  • Eksiler: Müşteri desteği, sınırlı ödeme yöntemleri, sınırlı ülkeler desteklenir, hizmetler dünya genelinde homojen değildir, GDAX sadece teknik yatırımcılar için uygundur.

Kraken

2011’de kurulmuş olan  Kraken avro hacmi ve likiditesi bakımından en büyük Bitcoin borsasıdır ve ilk kripto para bankasının ortağıdır. Kraken ile bitcoin alıp satabilir ve bitcoin ile avro, USD, Kanada doları, İngiliz sterlini ve Japon yeni arasında işlemler yapabilirsiniz. Ayrıca Bitcoin dışındaki Ethereum, Monero, Ethereum Classic, Augur REP tokens, ICONOMI, Zcash, Litecoin, Dogecoin, Ripple ve Stellar/Lumens gibi dijital paralara yatırım yapmak da mümkündür. Kraken deneyimli kullanıcılar için marj yatırım ve bir dizi diğer yatırım özelliği sunmaktadır. Kraken deneyimli yatırımcılar için harika bir seçenektir. Kraken SSS sayfasına bir göz atın.

  • Artılar: Prestijli, normal kurlar, düşük işlem ücretleri, minimum para yatırma ücretleri, özellikler bakımından zengin, harika kullanıcı desteği, güvenli, dünya çapında desteklenmektedir.
  • Eksiler: Sınırlı sayıda ödeme yöntemi, yeni başlayanlara uygun değil, arayüzü kullanıcı dostu değil.

Sonuç

Sizin için ideal kripto borsasını seçmek zor ve zaman alıcı bir süreç olabilir. Kripto borsalarının sunduğu ücretler, prestijleri, güvenlikleri, kimlik doğrulama süreçleri ve coğrafi hizmetlerine dikkat edin. Sadece bir kripto borsası kullanmakla sınırlı kalmanız gerekmediğini de unutmayın. Umarız ki burada verdiğimiz bilgiler size kullanacağınız kripto borsasına karar vermenizde yardımcı olur.

Written by Oytun Buyrukcu

English to Turkish Translator & Proofreader, Localization Expert

Author: Admin