Basenji: Harika Bir Köpek Irkı

Havlamaması, kedi gibi tavırları ve yaramazlıkta usta olmasıyla Basenji köpek dünyasındaki bir çeşit anormallik gibi görünüyor.

Bu kurnaz köpek ırkı, hem cesur hem de eğlenceli, ama herkese uygun bir köpek olmadığı da kesin. Basenji ırkı ile iyi bir ikili olup olmayacağınızı merak etmeye başladınız mı?

Eğer öyleyse okumaya devam edin. İşte bu harika köpek ırkını evinize getirmeden önce Basenji hakkında bilmeniz gereken her şey!

Basenji nedir?

Dünyanın mucizevi “havlamayan köpek” ırkı Basenji ile tanışın!

Dünyanın en eski ırklarından biri olduğu düşünülen bu köpek, zeki olması, onurlu karakteri ve bağımsız kişiliği ile bilinir.

Bir serseri olduğunu söyleyebileceğimiz yaramaz Basenji’nin duygusal olarak insan gibi olduğu, insanlarla güçlü bağlar kurduğu ve sahiplerinde sonsuz bir sadakat ve sevgi duygusu yarattığı söylenir.

Basenji yavruları bulmak zor olabilir. Bir evcil hayvan olarak onun kendine özel ihtiyaçlarını bilen ve bu ihtiyaçları karşılamaya istekli kişiler tarafından aranan nadir bir köpek ırkıdır.

Peki, Basenji sizin için doğru köpek mi? Ve bu köpeğin kökenleri ne?

Hadi şimdi bunu öğrenelim!

Basenji’nin kökenleri

Eşsiz ve biraz da nadir bulunan eski bir av köpeği olarak Basenji, evcilleştirilmiş köpek ırklarının en eskilerinden biridir.

Birçok uzman, Basenji’nin evcil köpeklerin ilk nesilleri ile büyük benzerlikler taşıdığını düşünmektedir.

Basenji, Afrika’da Nil üzerinden seyahat ederek Mısır Firavunlarına hediye edildikleri Mısır’a getirildiği bilinen bir ırktır.

O kadar ki paleontologlar, antik Mısır harabelerinin yanı sıra Babil ve Mezopotamya eserleri arasında Basenji ırkının betimlemelerini bulmuştur.

Basenji antik Mısır imparatorluğunun çöküşüne tanıklık etti ve American Kennel Club’a göre bölgede bir çeşit vahşi köpek olarak varlığını sürdürdü.

Afrika yerlileri tarafından kullanılmaya başlanan Afrikan Basenji, yetenekli ve işini bilen bir avcı olduğunu kanıtladı ve inanılmaz hızı, keskin gözleri ve keskin koku alma duyusu ile herkesin beğenisini topladı.

Bu eşsiz köpek ırkı, Afrika düzlüklerinde avlanırken sık sık havaya sıçraması ve izleyenleri eğlendirmesi ile dikey atlama becerileriyle de tanınmıştı!

Eski bir ırk

Dünyanın geri kalanından yalıtılmış olması nedeniyle bu ırk, diğer Mısırlı köpeklere katılmak için Nil boyunca seyahat ettiği zamandan 1800’lerde Batıya yolculuk yapana kadar kısmen de olsa değişmeden kaldı.

Bununla birlikte, bu ırk Amerika Birleşik Devletleri’ndeki yerini bulana kadar çeşitli trajediler yaşadı ve büyük çabalar gerekti.

Her ne kadar yetiştiriciler denemiş olsa da Kongo’dan getirilen birçok köpek etkin bir şekilde üremeye başlayamadan öldü. Sonunda, Boston’lu bir yetiştirici iki köpeği çiftleştirmeyi başardı.

American Kennel Club’ın Amerika’nın en sevilen köpek ırkları listesinde 194 köpek arasından 88. sırada yer alan Basenji sevilen ama nadir bir köpek olmayı sürdürüyor.

Basenji mizacı

Basenji havlayabilir mi?

Basenji’nin havladığını duymanın mümkün olmadığı bir gerçek olsa da Basenji yodeli denen bir şey vardır.

Duyduğunda insana tuhaf gelen bu “yodel” sesi bu ırkın havlama/uluma şeklidir.

Bununla birlikte, bu tuhaf ve komik olabilen Basenji havlaması bu ırkın eşsiz özelliklerinden biridir.

Görüldüğü gibi bu köpeğin kişiliği diğer köpek türlerine benzememektedir.

Örneğin, Basenji’nin özellikle kişisel bakım sırasında kedi gibi tavırlar sergilediği söylenir.

Basenji kişiliği

Bu köpekler zeki ama inatçıdır ve on dakikayı aşan eğitim seanslarından kolaylıkla sıkılırlar.

Ayrıca, bu acar ırk için yaramazlık vazgeçilmezdir ve çok çeşitli insan benzeri duygularını göstermekten çekinmez.

Elbette, erken yaşta sosyalleşme tüm köpekler için önemlidir ama bu ırk için olmazsa olmazlar arasındadır.

Bu köpek son derece sevecen olsa da ve aile üyelerini çok sevse de yabancılara soğuk davranabilir.

Genç yaşta gereğince sosyalleştirilmediyse alışkın olmadığı olumsuz ortamlarda kendisinden beklendiği gibi davranmayabilir.

Yine de bu köpek çocukların varlığından hoşlanır ve son derece sevecen ve oyuncu bir aile köpeğidir.

Ve bir zamanlar bir sürü avcısı olduğu düşünülecek olursa, iyice sosyalleşmiş bir Basenji’nin evdeki diğer köpeklerle iyi geçinmesi beklenir – özellikle de onlarla birlikte büyümüşse!

Bu köpeğe sahip olmak isteyen kişi aynı zamanda bu inatçı ama zeki ırka itaat eğitimi vermeyi de düşünmelidir.

Tanımlayıcı Basenji özellikleri

Bu ırk ufak tefek olabilir ama onun bu minyatür görüntüsüne aldanmayın. Basenji boyut açısından eksikliğini kişiliği ile fazlasıyla telafi eder!

Ortalama Basenji ağırlığı 10-11 kg arasında değişirken, boyu 40-45 cm arasında değişir.

Bu köpek kısa boylu, çeşitli renklerde ve desenlerde parlak tüylü bir köpektir.

Basenji renkleri arasında şunlar yer alır:

• Çizgili Kahve
• Ten Rengi
• Siyah
• Üç Renkli
• Mavimsi Benekli

Bu eski köpek ırkı aynı zamanda yüz ifadeleri, zeki bakan gözleri ve sıkı vücut yapısı ile de bilinir. Ve dik duran kulakları ve ünlü kıvrık kuyruğunu da unutmayalım!

Basenji bakımı

Basenji kürkü haftada sadece bir kere taramayı gerektirir.

Basenji sık sık tüy döküyor olsa da bu ırk, alerjisi olanlar için gerçekten de harika bir seçenektir.

Bu Basenji’nin hipoalerjenik olduğu anlamına mı geliyor? Bir nevi öyle. Ama şu da bir gerçek:

%100 hipoalerjenik bir köpek bulmak mümkün değil.

Bununla birlikte, bu ırk diğer köpek ırklarına göre alerjiye neden olan hayvan kepeğinden çok daha az üretir.

Bu köpek %100 hipoalerjenik olmasa da köpek standartlarına göre öyle olduğu düşünülebilir.

Aynı zamanda, çok aktif ve oyuncu bir köpek olduğu için Basenji’nin kuyruğunun kırılmalara karşı düzenli olarak tıraş edilmesi gerekir.

Ayrıca, nem ve kulak kirinin birikmesini ve kulak nefeksiyonlarını önlemek için Basenji’nin kulaklarını da kontrol etmenizi ve temizlemenizi öneririz.

Basenji nasıl eğitilir?

Bu köpek, zeki bir köpek olsa da kedi gibi tavırları ve sıkıldığına karar verebileceği uzun eğitim seanslarından kaçması nedeniyle eğitilmesi zor bir köpektir.

Ödül temelli sistemi kullanan ve eğitim sürecini eğlenceli bir deneyim haline getirebilen Basenji sahipleri başarıyı yakalamaktadır!

Belki de bu ırkı eğitmenin zor olmasının nedeni inatçı olmasıdır; aslında zekidir ve isterse hızla öğrenebilir.

Elbette, söz konusu emir almak olduğunda bu ırk için erken yaşta sosyalleşme ve itaat eğitimi yardımcı olacaktır.

Uzmanlar eğitim için en iyi eylem planının seansları kısa tutmak olduğunda hemfikirdir, yani bir seferde beş ya da on dakikadan uzun süreyle köpeği zorlamayın.

Peki ya egzersiz?

Söz konusu egzersiz olduğunda bu köpek ırkı, özellikle genç yaşlarda tonlarca enerjisi olan aktif bir ırktır.

Onun meraklı ve maceracı karakteri, canının sıkılması ve bir şeyleri parçalamaya başlamasını önlemek için bol miktarda günlük aktivite gerektiği anlamına gelir.

Uzmanlar uzun süreli oyunları ve siz ya da diğer köpek arkadaşlarıyla dışarıda vakit geçirmesini tavsiye ediyorlar.

Sağlam çitlerle çevrilmiş bir bahçede koşmaktan ve canlı bir yürüyüş ya da koşudan zevk alacaktır.

Bununla birlikte, Basenji’nin tasmasını açmanızın o anda istemediğiniz bir kovalamaca oyununa dönüşebileceğini de unutmayın.

Bunun çok güçlü avcılık içgüdülerine sahip bir ırk olduğunu hatırlayın. Bu içgüdü onun inanılmaz hızı ile bir araya geldiği zaman gözüne bir tavşan ya da sincap ilişirse başınıza bir felaket açmış olursunuz.

Ve Basenji koşmaya başlarsa onu yakalayamayacağınızdan emin olun.

Özellikle çevrede kalabalık otoyollar olması halinde bu durum bir tehlike teşkil eder.

Basenji sağlığı ve ortalama ömrü

Basenji’nin ömrü yaklaşık 13-14 senedir.

Bunun genellikle sağlıklı bir ırk olduğu düşünülür ama Basenji sahibi olmak isteyenlerin bilmesi gereken bazı kalıtsal sağlık durumları mevcuttur.

Bunlar arasında retina atropisi, Fanconi Sendromu, hipotiroid, immunoproliferatif sistemik bağırsak hastalığı, hemolitik anemi ve ev ve çevrede bulunan kimyasal duyarlılıklara bağlı karaciğer sorunları yer alır.

Eğer yavru köpeğinizi almak için bir yetiştiriciye başvuracaksanız, yetiştiricilerin köpeklerini yukarıdaki sağlık durumları ile ilgili kontrolden geçirdiklerinden emin olmayı unutmayın.

Bununla birlikte, Basenji köpeğinizi bu eski ırkta sık görülen sorunlara karşı kendinize de test ettirebilirsiniz.

Sağlık taramasının erken yapılması belirli sağlık sorunlarını önlemek ya da bunlara hazırlanmakta size yardımcı olabilir.

Basenji ırkının temel beslenme gereksinimleri

Basenji son derece aktif ve zeki bir ırktır ve bol miktarda enerjiye sahiptir! İçindekiler arasında et proteinlerinin ilk sıralarda olduğu kaliteli köpek maması ile serpilecektir.

Özel bir köpek maması, ıslak mama ya da kuru mama seçmeniz fark etmeksizin köpeğinizin yaşına, ağırlığına ve aktivite düzeyine uygun yiyecekler tükettiğinden emin olun.

Uzmanlar, özellikle obezite kaygılarınız varsa ödüllerin ölçülü olarak verilmesini tavsiye diyor.

Bununla birlikte, ödüllerin bu inatçı ırkın eğitiminde önemli rol oynadığını unutmayın.

Ve elbette köpeğinizle paylaşmanızın iyi olacağından emin olmadığınız tüm insan yiyeceklerini ona yedirmeden önce araştırmak akıllıca olacaktır.

Tüm insan yiyeceklerinin tüylü dostlarımız için en iyi seçenek olmadığını unutmayın.

Basenji için ideal ev nasıldır?

Basenji, gereğince sosyalleştirildiği zaman çocuklar ve diğer köpekler ile iyi geçinse de bol miktarda eğitime ihtiyaç duyar ve geniş, çitlerle çevrili bahçeleri olan, güvenle gezinebileceği ve koşabileceği evlerde çok mutlu olacaktır.

Bunun kedi gibi tavırlara ve hız yapma becerisine sahip özel bir ırk olduğunu unutmayın.

Bu eşsiz ırkın egzersiz ve eğitim gerekliliklerini karşılayacağınızı düşünüyorsanız ve bu hızlı, enerjik ırk için uygun bir eve sahip sabırlı, sevgi dolu bir insansanız, Basenji sizin için harika bir evcil hayvan olacaktır!

Kaynak: https://thehappypuppysite.com/basenji/

Translated by Oytun Buyrukçu

English to Turkish Translator & Proofreader, Localization Expert

Author: Admin