İşitme Cihazı Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli

İşitme kaybı yaşayan milyonlarca kişi için işitme cihazları, tedavi edilmemiş işitme kaybının düzeltilmesi ve yüksek yaşam kalitesinin sağlanması için genellik en iyi seçenek olarak karşımıza çıkıyor. Her türlü tercih ve yaşam tarzına uygun çok sayıda işitme cihazı tipi ve tarzı bulmak mümkün.

İşitme cihazı nedir?

İşitme cihazları, farklı işitme kaybı tiplerine uygun olarak kişiselleştirilebilen küçük elektronik cihazlardır. Tüm dijital işitme cihazları sesi almak için en az bir adet mikrofon, sesi yükselten ve işleyen bir bilgisayar çipi, sinyali kulağa gönderen bir hoparlör ve enerji ihtiyacı için bir batarya içerir. Daha modern modellerde ise doğrudan akıllı telefon bağlantısı ya da şarj edilebilir batarya gibi çeşitli ek özellikler mevcuttur.

İşitme cihazları işitme kaybı durumunda ne gibi faydalar sunar?

İşitme cihazı kulağa giden sesi yükseltir. İşitme cihazları genellikle “sensorinöral işitme kaybı,” yani iç kulakta bulunan küçük kıl hücrelerinin hasar görmüş olması durumu yaşayan kişilere önerilmektedir. Sağlıklı kıl hücreleri işitme aygıtının göndermiş olduğu sesi alır ve bu sesi işitme siniri yardımıyla sinirsel sinyaller olarak beyne gönderir.

Hafif ile orta düzeyde işitme kaybı yaşayan kişiler için standart işitme cihazları önerilmektedir. Ciddi ve şiddetli işitme kaybı yaşayan kişilerde ise çoğunlukla “güçlü” modeller kullanılır. 

İşitme cihazını nasıl alırım?

İşitme testi sonuçlarınız çeşitli ses perdelerinde (ya da frekanslarda) işitme kaybına işaret ediyorsa sıklıkla işitme aygıtı kullanılması önerilir. İşitme cihazları ülke genelinde işitme ve odyoloji kliniklerinin yanı sıra internetten de temin edilebilir. Günümüzde işitme testini dahi internette yapmak mümkündür.

Hangi işitme cihazını almalıyım?

İşitme cihazlarını iki ana grupta ele alabiliriz: kulak içi (ITE) ve kulak arkası (BTE) işitme cihazları.

Kulak içi işitme cihazları ve kulak arkası işitme cihazlarının boyutları neredeyse tamamen görünmez boyutlardan kulak kepçesini tamamen kaplayan boyutlara kadar değişmektedir. Başvuracağınız işitme uzmanı sizin için en iyi işitme cihazı tipini seçmenizde yardımcı olacaktır. 

işitme cihazı markaları

İşitme cihazı markaları nelerdir?

En yeni işitme cihazı teknolojilerini sunan başlıca beş işitme cihazı üreticisi bulunmaktadır. İşitme cihazı üreticileri, işitme kaybı yaşayan kişilerin farklı ihtiyaçlarına hitap eden yeni cihazlar tasarlamak amacıyla araştırma ve geliştirme çalışmalarına büyük yatırım yapmaktadır. Bu şirketler aynı zamanda tüm kullanıcıların bütçelerine uygun işitme cihazları sunmaya çalışmaktadır. 

Çoğu işitme uzmanı birden fazla işitme cihazı üreticisinin ürünlerini deneyimlemiştir ve bu cihazların başarıyla yerleştirilmesi için ihtiyaç duyulan araç ve yazılımlara sahiptir. Bir işitme uzmanına muayene olduğunuz zaman işitme testi sonuçlarınızı, yaşam tarzınıza göre ihtiyaçları ve bütçenizi masaya yatıracaksınız. İşitme aygıtı sağlayıcınız sizin için en uygun ürün ve üreticiyi seçmenizde size yardımcı olacaktır.

İşitme cihazı teknolojisi

Modern işitme cihazlarının bir çoğu telecoil ve kablosuz teknoloji. Telecoil, tiyatro ve havalimanları gibi kalabalık ortamlarda işitmeyi artırır. Bununla birlikte, kablosuz teknoloji ile iki işitme aygıtı (her bir kulaktaki) birbiriyle iletişim kurarak tek bir komple işitme sistemi olarak işlev görür. Bu aynı zamanda işitme cihazlarının Bluetooth gibi sesin kablosuz iletildiği harici ses kaynaklarına da bağlanabileceği anlamına gelmektedir. 

İşitme cihazının yerleştirilmesi

Sağlık uzmanınız size işitme aygıtı kullanmanızı tavsiye ettiği zaman işitme cihazı seçme ve yerleştirme sırasında göz önünde bulundurulması gereken bir dizi faktör olacaktır. Size en uygun yerleştirme şekli sadece işitme kaybınızın şiddeti ve tipine bağlı olmakla kalmayacak, aynı zamanda bütçeniz, kozmetik tercihleriniz, kariyer gereklilikleriniz ve diğer kaygılarınıza da bağlı olacaktır. 

İşitme cihazları kişiselleştirildiği için her marka, tarz ya da teknoloji düzeyi herkes için uygun olmayabilir. Aynı tipten işitme kaybı yaşayan iki kişi dahi farklı seçim kriterlerine bağlı olarak farklı işitme cihazları kullanabilirler. Bu da işitme cihazı karşılaştırması yapmayı zorlaştırabilir. İşitme uzmanınız ile seçeneklerinizi ve sizin için ideal özellikleri konuşmanız izlenecek en iyi yoldur.

Hemen daha iyi duymaya başlar mıyım?

Evet, ama yeni işitme cihazınıza alışmanız biraz zaman alabilir. İşitme uzmanları, işitme cihazının özelliklerini ayarlamak ve cihazdan en iyi şekilde faydalandığınızdan emin olmak adına seviyeleri ayarlamak için cihazı ilk olarak yerleştirecektir. Yeni işitme cihazı takmaya başladığınız zaman bir alışma süresi olacağı ve yıllardır başka bir işitme aygıtı takmış olsanız dahi yeni işitme cihazına alışmanın zaman alabileceği unutulmamalıdır.

Yeni işitme cihazlarına alışmak zaman alır.

İşitme cihazınızı işitme uzmanınızın talimatlarına uygun olarak takın ve bu süreçte karşılaşabileceğiniz zorlukları işitme uzmanınız ile paylaşın.

İşitme cihazı fiyatları nedir?

İşitme cihazlarını kulak içi küçük bilgisayarlar olarak tanımlamak mümkün. İmalatında kullanılan sofistike teknoloji ve minyatür boyutları nedeniyle işitme cihazı fiyatları kulak başına 5.000TL’nin altından başlayarak en iyi teknoloji için 20.000TL üzerine kadar çıkabiliyor. Özellikler, boyutlar ve kişiselleştirme düzey işitme aygıtı fiyatındaki farklılıkların başlıca nedeni.

SGK işitme cihazı fiyatını karşılıyor mu?

Çoğu çalışan, SGK tarafından işitme cihazları için yapılan ödemenin, işitme cihazı fiyatı karşısında düşük olması (2019 itibarıyla net 600TL’den başlayan katkılar) nedeniyle şikayetçi.   Çocuklarda ise yaşa bağlı olarak SGK katkısı da artıyor—güncel rakamlar için lütfen SGK resmi sitesine bakınız. 

İşitme aygıtı fiyatını ödemek için sunulan diğer yöntemler arasında işitme aygıtını satın aldığınız kurumun sunabileceği taksit imkanları, hayır kurumlarının yardımları veya ailenizin yardımları yer alıyor. 

İşitme cihazı bakımı

Birçok işitme aygıtı perakendecisi hiçbir ücret talep etmeksizin sattıkları cihazlar için temizlik hizmeti sunuyor olsa da yaptığınız yatırımı korumak için günlük bakım ve temizlik yöntemlerini öğrenmek iyi bir seçenektir. 

İşitme aygıtı ile ilgili çıkabilecek sorunların birçoğu evde ya da işitme aygıtını satın aldığınız kurum tarafından giderilebilir niteliktedir.

Gerçekten işitme cihazına ihtiyacım var mı?

İşitme testi sonucunuz işitme kaybına işaret ettiyse bu sorunun cevabı evet olacaktır. İşitme aygıtı kullanmanız gerektiğini kabul etmek zor olabilse de işitme aygıtı kullanmadan yaşamaya devam etmek, bilişsel performans kaybı ve depresyon gibi bir dizi sosyal ve tıbbi problemler doğurabilmektedir.

Lütfen unutmayın, sağlıklı işitmeye giden yol doktorunuzdan alacağınız randevu ile başlar.   

Kaynak: https://www.healthyhearing.com/help/hearing-aids

Localized by Oytun Buyrukcu

English to Turkish Translator & Proofreader, Localization Expert

Author: Admin