Yabancı Dil Öğrenmenin En Önemli 10 Faydası

yabancı dil öğrenme

Hareket kabiliyetimizin arttığı küreselleşen dünyamızda yabancı dil öğrenmek kişiye önemli faydalar sağlayabilmektedir. Yabancı dil sadece seyahat ederken kolaylık sağlamakla kalmaz, aynı zamanda hem yurtdışı eğitim fırsatları hem de yurtdışı kariyer fırsatlarını değerlendirirken büyük avantaj sağlar. Maddi faydalarının yanı sıra çeşitli zihinsel yeteneklerimizin gelişmesine imkan tanımasıyla yabancı dil öğrenmek genel anlamda olumlu sonuçlar yaratmaktadır.

1. Yabancı dil öğrenmek beyin gücünü artırır

Yeni bir dil, yepyeni bir kurallar, yapılar ve sözcükler bütünüdür. Yabancı dil öğrenmek, siz bu yeni yapıları kavrar ve özümserken beyninizin bu karmaşık süreç ile baş etmesi gerekeceği anlamına gelir. Beynimiz yabancı dilden anlam çıkarmaya, iletişim kurmaya çalışırken bilişsel düşünme ve problem çözme gibi önemli öğrenme becerilerimizi geliştiririz. Üst düzeyde gelişmiş eleştirel düşünme becerileri hem kişisel hem de profesyonel açıdan bizlere fayda sağlayacaktır.

2. Yabancı dil öğrenmek hafızayı geliştirir

İşlemeyen demir paslanır. Hafıza için de bunu söylemek son derece yerinde olacaktır. Bu oldukça basit bir gerçek – beyninizi ne kadar fazla kullanırsanız beyin fonksiyonları da o kadar iyi çalışacaktır. Yabancı dil öğrenmek için sadece sözcükler ve cümle kurallarını öğrenmekle kalmaz, aynı zamanda bu bilgiyi hatırlamaya da başlarsınız. Yabancı dil öğrenmek hafızanız için iyi bir egzersiz olacaktır. Bu da birden fazla dil konuşabilen kişilerin beyinlerinin daha zinde olduğu ve isimler, yönler, gerçekler ve şekilleri daha hızlı hatırlayabildikleri anlamına gelir.

3. Aynı anda birden fazla işi yapabilme yeteneğimizi geliştirir

Aynı anda birden fazla iş yapmak, bunu yapmaya alışkın olmayan ya da bunda başarılı olmayan kişiler için stresli olabilir. Pennsylvania Eyalet Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen bir araştırmaya göre birden fazla dil bilen ve bir dilden diğerine kolaylıkla geçiş yapabilen kişiler aynı anda birden fazla işi yapmakta daha başarılıdır. Yabancı dilde düşünebilme yeteneğini geliştirmiş olan ve bir dilden diğerine kolaylıkla geçiş yapabilen kişiler aynı anda birden fazla işi kolaylıkla yapabilirler ve bu da stres düzeylerini azaltmaktadır.

4. Yabancı dil öğrenmek keskin zeka sağlar

İspanya’da bulunan Pompeu Fabra Üniversitesi tarafından yapılan çalışma birden fazla dil konuşabilen kişilerin çevrelerini daha iyi gözlemlediklerini ortaya koymuştur. Yabancı dil bilen kişiler orada olmaması gereken ya da yanıltıcı olan şeyleri kolaylıkla saptayabilirler. Aynı zamanda, yanıltıcı bilgiyi de daha kolay tanımlamayabilirler. Çalışmada yabancı dil bilen ve bilmeyen kişiler karşılaştırılmış ve yabancı dil bilen kişiler çok daha iyi sonuçlar ortaya koymuştur. Sherlock Holmes ve Hercule Poirot gibi ünlü kurgu dedektif karakterlerinin aynı zamanda başarılı birer dil uzmanı olmaları sizce şaşırtıcı mı?

5. Zekanın daha uzun süreyle canlı kalmasını sağlar

Bu alanda yapılan birçok çalışma bulunuyor ve bu çalışmalar tutarlı olarak aynı sonucu vermiştir. Yabancı dil öğrenmek beyin sağlığı için önemlidir. Yabancı dil bilmeyen yetişkinlerde demans hastalığının görülmeye başladığı ortalama yaş 71,4 olarak hesaplanmıştır. İki ya da daha fazla dil bilen yetişkinlerde ise bu hastalığın ilk belirtileri ortalama 75,5 yaşında görülmeye başlanır. Bu çalışmalarda eğitim düzeyi, gelir seviyesi, cinsiyet ve fiziksel sağlık gibi faktörler göz önünde bulundurulmuş ve sonuçlar tutarlılığını sürdürmüştür.

6. Yabancı dil öğrenmek karar verme yeteneğini güçlendirir

Chicago Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen araştırmaya göre yabancı dil bilen kişiler için karar vermek daha kolaydır. Yabancı dil öğrenmek için bilmemiz gereken kurallar ve sözcüklerin yanında, bir dil öğrencisinin sürekli olarak ardında gizli anlamlar aradığı nüans ve bölgesel deyişler mevcuttur. Yabancı dil bilen kişiler bu bitmek bilmeyen beyin jimnastiği sonucunda verdikleri kararlar için kendilerine daha çok güvenirler.

7. Yabancı dil öğrenmek kişinin ana dilini geliştirir

Yabancı dil öğrenmek, kişinin ana dilinde mevcut ayrıntıları daha iyi görebilmesini sağlar. Sözcük bilgisi, gramer, fiil çekimleri, anlama, deyimler ve cümle yapıları gibi terimler her gün kullanılır hale gelirken insan ana dilini daha sezgisel bir şekilde kavramaya başlar. Kişinin anlam çıkarmak ve nüansları fark etmek için dikkatle dinlemesini gerektirmesi nedeniyle yabancı dil öğrenmek aynı zamanda kişiyi daha iyi bir dinleyici haline getirir.

8. Diğer akademik alanlardaki performansı artırır

Yapılan araştırmalara göre, gelişmiş bilişsel beceriler sayesinde birden fazla dil konuşabilen öğrencilerin matematik, okuduğunu anlama ve sözcük bilgisi testlerinden sadece bir dil konuşabilen öğrencilere kıyasla daha yüksek sonuçlar aldıkları görülmüştür. Çocuklar belki bu dili neden öğrenmeleri gerektiğini sorgulayabilirler ama öğretmenler ve ebeveynler bunu nedenini çok iyi bilir! Dil becerilerinin çeşitli problem çözme görevlerinde daha iyi sonuçlar ile ilişkili olduğu, okullarda uygulanan zorunlu yabancı dil müfredatı sayesinde bilinen bir gerçektir.

9. Yabancı dil öğrenmek networking becerilerini güçlendirir

Yeni bir kültürün kapılarını açmak kişinin diğer insanların fikirleri ve davranışlarına karşı daha esnek ve daha hoşgörülü olmasını sağlar. Yani birden fazla dil biliyorsanız dünyayı daha başka bakış açılarından görebilirsiniz ve bu da günümüzün bağlantılı dünyasında iletişim becerilerinizi artırır.

10. Yabancı dil öğrenmek daha iyi kariyer seçenekleri sunar

Eton Enstitüsü tarafından gerçekleştirilen İş Gücünde Dil Gelişimi anketine (Eylül 2014) göre kurumsal müşterilerinin %89’u yabancı dil bilen çalışanların iş gücüne değer kattıklarını ifade etmiş ve %88’i yabancı dil becerilerine sahip kişileri işe almanın kurum için önemli olduğunu belirtmiştir. Günümüz dünyasında yabancı dil bilmek rekabette kesinlikle fark yaratmaktadır.

Yabancı dil öğrenmek konsept oluşturma, zihinsel esneklik, birden fazla işi aynı anda yapabilme, gelişmiş dinleme ve problem çözme becerilerinin yanı sıra sosyal etkileşimler ve çalışanlar arası bağlantılarda artış gibi güçlü bilişsel beceriler geliştirilmesine yardımcı olmaktadır. Sırada hangi dili öğrenmek var?

Kaynak: https://etoninstitute.com

Localized by Oytun Buyrukcu

English to Turkish Translator & Proofreader, Localization Expert

Author: Admin