Airbnb’nin durdurulamaz büyümesi otelcilik sektörünün kârlılığını sarsıyor

airbnb şikayetleri

Konaklama hizmeti Airbnb, otelcilik sektörünü sonsuza kadar değiştirerek hızla piyasaya yön vermeye devam ediyor.

Florida Eyalet Üniversitesinde gerçekleştirilen araştırmaya göre Airbnb’nin hızla artan büyümesi otel gelirlerinden artan bir pay almaya devam ediyor ve oda fiyatları ile doluluk oranlarını düşürüyor.

FSU Dedman Otelcilik Fakültesi öğretim üyesi Tarık Doğru konuyla ilgili olarak, “Bu çalışma, otelcilik sektöründe mevcut bu üç ana ölçüt üzerindeki olumsuz etkileri kanıtlayan ilk çalışma niteliğinde. Airbnb’nin getirmiş olduğu artan rekabet otel fiyatlarını ve gelirlerini etkiliyor ve doluluk oranları da az da olsa gerilemiş durumda,” dedi.

Geçtiğimiz 10 sene içerisinde Airbnb dünyanın en büyük online konaklama pazarı haline geldi ve günümüzde sektörün faaliyetlerini etkileyen bir konuma ulaştı. Tourism Management dergisinde yayımlanmış olan bu çalışma, 2008 ile 2017 yılları arasında ABD’nin 10 büyük şehrinde Airbnb’nin etkilerini inceliyor.

Airbnb’de yayımlanan ilan sayısı her sene %100 düzeyinde artmaya devam ediyor—Airbnb günümüzde dünyanın 81 bin şehrinde 6 milyonun üzerinde ilana sahip—ve bu devasa boyutlardaki konaklama tedariki otellerin oda fiyatları ve gelirlerini önemli ölçüde etkilemiş bulunuyor.

Çalışmanın bulgularına göre, Airbnb’nin tedarikindeki %1’lik artış otel gelirlerini %0,02 ile %0,04 arasında azaltmış bulunuyor ve bu rakamlar sadece New York City’de 2016 senesinde otelcilik sektörü için 91 milyon ile 365 milyon dolar arasında bir kayba tekabül ediyor. Bu gelir kaybı ise başta ekonomi ve lüks kategorideki ilanlardan kaynaklanıyor.

Önceki araştırmalara kıyasla lüks segmentteki bu bulgu yeni bir bulgu olarak karşımıza çıkıyor. Araştırmacı, bu bulgunun Airbnb’nin daha fazla lüks deneyim sunma çabasından kaynaklandığüını söylüyor. Şirket kısa süre önce birinci sınıf özel tasarım evler ve şatolar, ağaç evler, yatlar ve yurt çadırları gibi diğer lüks mülkler içeren bir gezi planlama hizmeti olan Beyond by Airbnb lansmanını yaptı.

Araştırmacı aynı zamanda Airbnb’nin orta sınıf otelleri de olumsuz etkilediğini ortaya koydu—bu da yeni bir bulgu olarak karşımıza çıkıyor. Önceki çalışmalarda orta sınıf oteller ve çoğu Airbnb ilanının fiyatlarının birbirine yakın olması nedeniyle tüketicilerin Airbnb tercih etmek için yeterli motivasyona sahip olmadıkları ortaya koyulmuştu.

Ama durum artık böyle değil. Çalışmaya göre konaklama seçeneğinin özgünlüğüne olan talep artmış durumda ve gezginler artık Airbnb ilanlarının zincir otellere kıyasla daha özgün olduğunu düşünüyor.

Tarık Doğru, “Tüketiciler yeni bir şehirde artık o eski otelde konaklamak istemiyorlar, Artan sayıda kişi özgün bir deneyim arıyor ve Airbnb de tam olarak bunu sunuyor—yerel halkla etkileşim ve yerelleştirilmiş deneyimlere sahip olma fırsatı,” dedi.

Airbnb iş modelinin böylesine büyümesinin ardında birçok neden var. Tüketiciler çok çeşitli ve sıklıkla da rekabetçi fiyatlarla çok çeşitli mülk ve oda seçeneğine erişim sahibi olmak istiyorlar ve Airbnb her rezervasyondan komisyon alıyor.

Ayrıca, araştırmacıya göre Airbnb geleneksel kuralları takip etmiyor.

Araştırmacı, “Airbnb misafirlerinin güvenliğinin güvencesini vermiyor, bazı ülkelerde vergilendirilmiyor ve düzenlemelerin yetersiz kalması nedeniyle yeni ilanlar ekleme esnekliğine sahip. İşte bunlar Airbnb’nin otelcilik sektörü karşısında sahip olduğu önemli rekabet avantajları arasında yer alıyor, çünkü piyasaya yeni bir otel eklemek yıllar sürüyor,” dedi.

Airbnb konaklama seçeneklerini düzenleyen kuralların olmaması şehirler ve belediyelere daha az para aktarıldığı anlamına geliyor ve bu gerçeklik de kanun koyucular ve diğer politika geliştiriciler için soru işaretleri yaratıyor, çünkü Airbnb’yi hepten yasaklayamıyorlar.

Araştırmacı, “Paylaşım ekonomisi platformlarının nasıl düzenleneceği hakkındaki kararlar doğrudan kararlar olmayacaktır. İlgili sektörlerin çıkarları doğrultusunda uygulatılacak aşırı düzenlemeler ve yasalar potansiyel olarak inovasyon ve nihayetinde de tüketici çıkarlarını olumsuz etkileyebilir. Kanun koyucular açık bir şekilde hala bu büyüyen fenomenin sahip olduğu ince farklılıklar ile boğuşuyorlar,” dedi.

Araştırmacı, restoranlar, eğlence ve dinlence faaliyetlerine dolaylı ekonomik fayda yaratması nedeniyle yerel toplulukların Airbnb’ye ihtiyaçları olduğunu düşünüyor.

“Özellikle oda talebi çok yüksekse Airbnb’ye ihtiyacınız olacaktır ama inovasyonu engellemeyen düzenlemeler olması gerekir. Airbnb hala daha ilk adımlarını atıyor ve birçok piyasada konaklama seçenekleri her geçen gün artıyor. Airbnb gerçekten de otelcilik sektörünü sekteye uğratıyor ve kalıcı olduğu bir gerçek,” diye sözlerine ekliyor.

(Tourism Management, 72, 27-38. Dogru, T., Mody, M., & Suess, C. 2019. “Adding evidence to the debate: Quantifying Airbnb’s disruptive impact on ten key hotel markets.”)

Airbnb Hakkında
Airbnb, tamamı yerel kullanıcılar tarafından hazırlanmış 7 milyonun üzerinde konaklama seçeneği ve 50binden fazla özel etkinlik ile özgün konaklama seçenekleri ve yapılacak şeyler sunan dünyanın en büyük pazar yeridir. Verdiği ekonomik özgürlük ile Airbnb, konaklama sektöründe milyonlarca girişimcinin yaşam alanlarını ve bu sektöre olan tutkularını paraya çevirmelerine yardımcı olurken yerel toplulukların turizmden maddi fayda sağlamalarını da mümkün kılmıştır. 220’den fazla ülkede ve 62 dilde erişilebilen ve günümüze kadar 750 milyondan fazla kişiyi misafir eden Airbnb, dünya genelinde insanlar arası iletişimi, topluluk hissini ve güveni ön plana çıkarmaktadır.

Kaynak: https://news.fsu.edu/

Translated by Oytun Buyrukçu

English to Turkish Translator & Proofreader, Localization Expert

Author: Admin