Gezegenimiz Belgeselini Seslendiren David Attenborough, “Her şey daha da kötüye gidecek” dedi

En hayranlık uyandıran bazı belgeselleri seslendirmiş olan sanatçı, dünya üzerinde vahşi yaşamın geleceği hakkında kötümser.

David Attenborough, günümüzde televizyon ekranlarının en ünlü hikaye anlatıcısı. 92 yaşındaki yapımcı, ses sanatçısı ve belgeselci, BBC’de on yıllara uzanan kariyeri içerisinde televizyon için doğa belgeselleri türünü keşfeden kişi oldu. Life on Earth, Blue Planet ve Planet Earth gibi programlar on yıllardır vahşi hayatı evlerimize getiriyor.

Bu belgesel dizileri dünya üzerindeki yaşamın muhteşem görkemi ve çeşitliliğine odaklanıyor ve insan eli değmemiş gibi görünen bir dünyadan görüntüler getiriyor. Ama bunlar zaman zaman gezegenimiz üzerindeki yaşamı tehdit eden ekolojik krizler etrafında şekilleniyor—ve bu krizlere insanlar neden oluyor.

Attenborough günümüzde biraz daha farklı bir rol oynuyor: hassas biyolojik çeşitlilik ve ekosistemlerin savunucusu.

En son seslendirme çalışması olan Netflix için hazırlanan Gezegenimiz belgeseli, vahşi yaşamın korunmasının önemini daha önceki belgesellere kıyasla daha kasıtlı bir şekilde vurguluyor. İnsanları doğal dünya hakkında eğitmeyi hedefleyen yapımcılar, belgesel dizisinin  ve ilgili web sitesinin bir milyar kişiye ulaşmasını umut ediyor. Ve yok olmaya yüz tutmuş vahşi yaşam ve ekosistemler adına Dünya Bankası ve  Uluslararası Para Fonu gibi kurumlarda yapılan basın toplantıları için Attenborough’yu görevlendirdiler.

The Guardian’ın haberine göre Attenborough IMF’de yaptığı konuşmada, “Mevcut tehlikeyi abartmakta zorlanıyorum. Bu yeni bir yok oluş ve şimdiden yolun yarısındayız. Çok ama çok büyük bir tehlike altındayız ve bu konuda bir şeyler yapmak için ne kadar beklersek her şey o kadar kötüye gidecek,” dedi.

Gezegenimiz belgeseli hala insan eli değmemiş gibi gözüken göz alıcı doğal yaşam manzaraları sunmaya devam ediyor. Afrika antilopları hala göz alabildiğine uzanan sürüler oluşturmaya devam ediyor. Okyanuslar hala büyük bir çeşitlilik ile beslenme çılgınlıklarına ev sahipliği yapıyor.

Belgesel bu görüntülerden sonra bazı kayıpların görüntülerini bizlere aktarıyor—morsların ölüme atladıklarını gösteren iç burkan bir sahne gibi—ve anlatım doğal yaşamın karşı karşıya olduğu tehlikelere odaklanıyor.   

Kaynak: https://www.vox.com/

Translated by Oytun Buyrukçu

English to Turkish Translator & Proofreader, Localization Expert

Author: Admin