Amazon Yağmur Ormanı Yangınlarından Sonra Ağaçlandırma Yapan Arama Motoru İndirme Sayısında %1150 Artış

Google’ın çevre dostu rakiplerinden Ecosia, Amazon ormanındaki yangınlar ile birlikte artan kamuoyu endişeleri neticesinde hem arama uygulaması hem de tarayıcı eklentisi günlük indirmelerinde %1150 artış kaydetti.

Ecosia normal bir arama motoru gibi görünebilir ama şirket, reklam gelirlerinin %80’ini ağaçlandırma çalışmalarına bağışlıyor.

İnternette onuncu yılını tamamlamış olan şirket kendi arama motorunu geliştirmiş olsa da arama sonuçları ve reklam görüntülemeleri için Microsoft’un arama motoru Bing ile ortaklık kurmuş bulunuyor.

Şirket elde ettiği kârın büyük bölümünü Brezilya, Etiyopya ve Madagaskar gibi ülkelerde gerçekleştirilen ağaçlandırma projelerine aktarıyor ve şirket günümüze kadar 65 milyon ağaç dikmiş bulunuyor.

Şirket tarafından yapılan araştırmaya göre 22 Ağustos’ta uluslararası medya ve sosyal medyada Amazon orman yangınları hakkında haberlerde artış ile birlikte Ecosia indirme sayısının da büyük ölçüde arttığını belirtti.

Şirket Business Insider’a verdiği demeçte uygulama ve tarayıcı eklentisi indirmelerinin normalde günde ortalama 20 bin düzeyinde seyrettiğini ifade etti.

Ancak bu rakam 22 Ağustos günü 250 bine kadar ulaştı. Şirket indirme sayısının bu hızda devam etmesi halinde sadece Ağustos ayında 1 milyon indirmeye ulaşacaklarını açıkladı.

Ecosia CEO’su Christian Kroll Business Insider’a şunları söyledi: “Ekip toplantımızı gerçekleştirdik ve bir yandan indirme rakamları için sevinirken diğer yandan da Amazon yangınları için üzüldük. Bu bizim için hem heyecan verici hem de trajik bir durum oldu.” Ecosia ekibi çalışanları arasında Brezilyalılar da bulunuyor.

Kroll, Ecosia’nın 22 Ağustos’ta Brezilya’da en çok indirilen iOS uygulaması olduğunu ve diğer bazı global pazarlarda da üst sıralara yükseldiğini söyledi.

Ecosia indirme sayılarındaki bu artış kısmen de olsa sosyal medyada endişelerini paylaşan kullanıcılardan kaynaklandı. Business Insider, Instagram kullanıcılarının Amazon yangınlarına tepki olarak arkadaşlarına bu uygulamayı indirmelerini önerdiklerini ve uygulamanın Twitter’da #PrayforAmazonia hashtag’i ile birlikte sıkça paylaşıldığını gördü.

Brezilya uzay araştırmaları merkezi INPE Amazon Yağmur Ormanında bu sene 72.843 yangın tespit etti ve bu rakam 2018’e göre %83’lük bir artış anlamına geliyor. Yangınlar Amazon bölgesinde bulunan büyük şehirler de dahil olmak üzere yayılmış bulunuyor. Fransa devlet başkanı Emmanuel Macron Amazon orman yangınını bir “uluslararası kriz” olarak nitelendirdi.

Christian Kroll, Nepal ve Güney Amerika’ya yaptığı gezilerde doğal çevrenin durmaksızın yok edildiğini öğrendikten sonra 2009’da Ecosia’yı kurdu.

Kroll,  “Ne iklim değişikliği ne de globalleşmenin neden olduğu sorunlar hakkında hiçbir fikrim yoktu, ama bu ülkelerde yaşadıktan sonra insanlara yardımcı olacak bir şey yapmaya karar verdim. Bence ağaç dikmek aynı zamanda hem insanlara hem de çevreye yardımcı oluyor,” dedi.

Kaynak: https://www.businessinsider.com/

Translated by Oytun Buyrukcu

English to Turkish Translator & Proofreader, Localization Expert

Author: Admin