Avrupa İklim Modellerinin Öngördüğünden de Hızlı Isınıyor

Geophysical Research Letters dergisinde yayımlanan yeni çalışmaya göre Avrupa’da sıcaklıklar iklim modellerinin öngördüğünden de hızlı artıyor. Avrupa’da aşırı sıcakların hakim olduğu yaz günleri sayısı 1950’lerden bu yana üç misli artarken aşırı soğukların hakim olduğu gün sayısı yarı yarıya azalmış bulunuyor.

Çalışmaya göre Avrupa’da yaşanan aşırı sıcak günlerde sıcaklıklar ortalama 2,3oC artarken aşırı soğuk günler de ortalama 3oC ısınmış bulunuyor. Araştırmada 1950 ile 2018 yılları arasında Avrupa genelinde faaliyet gösteren meteoroloji istasyonlarından veriler toplandı ve meteoroloji istasyonlarının %90’dan fazlası iklimin ısındığını ortaya koydu.

İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü iklim bilimcisi ve bu yeni çalışmanın başyazarı Ruth Lorenz yaptığı açıklamada, “Avrupa genelinde bölgesel ölçekte dahi bu trendlerin doğal olarak meydana gelen değişimlerin çok daha üzerinde olduğunu görebiliyoruz. Bu iklim değişikliğinin gerçek işaretlerinden biridir,” dedi.

Bu araştırma Avrupa’da aşırı sıcak geçen yaz mevsiminin ardından geldi. Güney Fransa’da sıcaklıklar Haziran sonlarında 46oC’ye—yeni rekor —ulaştı. Almanya, Hollanda ve Belçika’da da tüm zamanların en yüksek ulusal sıcaklıkları kaydedildi. ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi kısa süre önce geçtiğimiz Temmuz ayının Dünya üzerinde şimdiye kadar kaydedilmiş en sıcak ay olduğunu bildirdi.

Hollanda Kraliyet Meteoroloji Enstitüsü iklim analisti Geert Jan van Oldenborgh ise bu çalışmadan bağımsız olarak, “Hollanda, Belçika ve Fransa’da referans olarak alınan trendler gözlemlenen trendlerden iki kat daha düşük seviyede bulunuyor. Yeni rekorlara beklediğimizden daha hızlı koşuyoruz,” dedi.

Kaynak: https://e360.yale.edu/

Translated by Oytun Buyrukcu

English to Turkish Translator & Proofreader, Localization Expert

Author: Admin