Hidrojen Yakıt Pili Kullanan İHA 331 Dakika Kesintisiz Uçuş Yaptı

Geçtiğimiz ay FuelCellWorks tarafından yayınlanan habere göre, hidrojen yakıt pili kullanan bir araştırma İHA’sı kesintisiz 331 dakika uçarak bir dünya rekoruna imza attı.

İlk olarak Science and Technology Daily’de yayınlanan habere göre, 331 dakika kesintisiz uçuş yapan altı rotorlu hidrojen yakıt pili Pekin Xinyan Chuangneng Teknoloji Şti. tarafından geliştirildi. Bu proje, Xinyan Chuangneng ve Çin Ulusal Havayolları’nın ortak projesi olarak hayata geçirildi.

Bu uzun uçuş süresini mümkün kılan şey ise kullanılan ana teknoloji, yani hidrojen yakıt pilleri oldu. İHA, elektrik üretimi için yakıt pillerine hidrojen beslemesi yapan bir yüksek basınçlı hidrojen depolama birimine sahip.

Alınan bilgilere göre Xinyan Chuangneng hidrojen uygulaması üzerinde sadece bir seneden bu yana çalışıyordu. Şirket bu süre zarfında, hava soğutma bacası ve sistemine sahip 2kW gücünde metal levhalı yakıt pili geliştirmeyi başardı.

Boyutların küçük olması sağlanan İHA’nın hafifliği ve yüksek güç yoğunluğu yüksek rakımlarda dahi mükemmel performans sunuyor. Düşük oksijen ve düşük sıcaklık seviyelerinin yanı sıra yüksek rüzgar şartlarının söz konusu olduğu yüksek rakımda elde edilen bu uzun uçuş süresi hidrojen yakıt pillerinin olumsuz çevre şartları altında verdiği sonuçları kanıtlıyor.

331 Dakika Kesintisiz Uçuş ile Dünya Rekoru

İlk tasarımına göre 240 dakika uçması planlanan İHA, geliştirme ekibinin beklentilerini 91 dakika aşmış bulunuyor. Böylece çevreye atık olarak sadece su buharı veren hidrojen yakıt pillerinin ne kadar değerli olduğunu kanıtlamış oluyor.

Benzer büyük boyutlu ve her hava şartına uygun lityum piller kullanan bir İHA’nın uçuş süresi bir saatten daha kısa ve benzinli İHA’lar da yüksek kaliteli resim veya video çekebilmek için amortisör kullanılmasını gerektiren yüksek titreme yapıyor.

İHA teknolojisi, özellikle United Parcel Service (UPS) şirketinin ulaşılması güç yerlere tıbbi İHA gönderileri yapabilmek amacıyla Wingcopter ile yürüttüğü çalışmalar ile günümüzde yaygın bir şekilde kullanılmaya başlandı. Hidrojen yakıt pilleri kullanımının yaygınlaşması halinde genel anlamda gönderi mesafelerinin artmasında hidrojen büyük rol oynayabilir.

Shenzen, Guandong menşeli DJI şirketinin global piyasanın %70’ini meydana getirmesi ve kamera dronları ile quadcopter (dörtdöner) üretiminde dünya lideri olması ile Çin, İHA teknolojisinde dünya liderleri arasında yer alıyor.

Kaynak: https://www.intelligentliving.co/hydrogen-fuel-drone/

Translated by Oytun Buyrukcu

English to Turkish Translator & Proofreader | Localization Expert

Author: Admin