BP Petrol Sızıntısı Üzerinden 10 Yıl Geçtikten Sonra

taylor-petrol-sizintisi-meksika-korfezi

Hasta Balıklar, Körfezde Kirlilik ve İnsanlarda Sağlık Sorunları

Temsilciler Meclisi eski sözcüsü Newt Gingrich yapacağı konuşma için 31 Mart 2010 günü St. Petersburg, Florida’da Vinoy Hotel’i ziyaret etmiş ve offshore petrol kuyularının ne kadar güvenli olduğundan söz etmişti. Drill Here, Drill Now, Pay Less adlı kitabına okuyucu çekmeye çalışıyordu

Aynı gün, dönemin Devlet Başkanı Barack Obama, Meksika Körfezi’nin doğusunun üçte ikisi de dahil ABD kıyılarının büyük bir bölümünü petrol arama ve çıkarma çalışmalarına açacağını duyurmuştu.

Bu gelişmelerle eşzamanlı olarak, turistlerin petrol kulelerini o uzaklıktan görmeyeceklerini düşünen Florida makamları, eyalet karasuları içerisinde, kıyıdan sadece üç mil uzaklıkta petrol arama ve çıkarma faaliyetlerine izin verme konusunu masaya yatırıyordu.

Sadece üç hafta sonra, 20 Nisan 2010 tarihinde Deepwater Horizon petrol platformunun meydana gelen patlama sonucunda körfez sularının derinliklerine gömülmesinden tam on sene sonra bütün bunlar kulağa son derece aptalca geliyor.

Hasar gören petrol platformu bundan iki gün sonra Dünya Günü’nde petrol sızdırmaya başladı ve sızan petrol Louisiana, Mississippi, Alabama ve hatta Florida sahillerini kaplayarak turizm, balıkçılık ve temiz sahiller ve kirlenmemiş sulara dayanan diğer sektörleri derinden yaraladı.

Günümüzde mevcut durum

Kısa süre önce Güney Florida Deniz Bilimleri Koleji bilim insanları tarafından yayımlanan bulgulara göre sızan BP petrolü günümüzde dahi körfezi kirletmeye devam ediyor. Petrol sızıntısı balıklar ve diğer deniz canlılarını olumsuz etkilemeyi sürdürüyor.

Güney Florida Deniz Bilimleri Koleji’nde su ürünleri biyoloğu olarak görev yapan Steve Murawski, “Çok sayıda canlı türü günümüzde hala kendini toparlamış değil ve ortamda (hala) iki büyük Deepwater Horizon petrol havuzu –biri haliçlerde ve diğeri de denizin derinliklerinde– bulunuyor,” dedi.

Bununla birlikte, geçtiğimiz on sene içerisinde BP petrolünü temizlemekte çalışmış olan 33.000 kişi üzerindeki etkileri inceleyen çalışmayı yöneten ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri’nden Dale Sandler’a göre bu felaketin insan sağlığı üzerindeki etkileri de sürmeye devam ediyor.

Sandler konuyla ilgili olarak “Akciğer işlevleri ile ilgili semptomlar görmeye devam ediyoruz ve bunlar gözden kaybolacak gibi görünmüyor. Petrol sızıntısının … kalp hastalıkları ve kalp hastalıklarına bağlı kalp krizi riskini sızıntıdan sonraki dört ile altı yıl boyunca artırdığının kanıtları bulunuyor,” dedi.

BP mühendislerinin, Louisiana sahillerine 240 km ve Florida’ya yaklaşık 160 km mesafede bulunan hasarlı kuyudan petrol sızıntısını durdurmakta güçlük çekmeleri ile Deepwater Horizon felaketi ABD halkını aylar boyunca çaresiz bırakmıştı.

Yanlış uygulamalarla daha da kötüye

Kıyıya ulaşmadan önce petrolü yakarak bitirme çabasıyla yüzeyde bulunan petrol tabakalarını yaktılar. Aynı zamanda, Corexit adlı kimyasal dağıtıcıdan (dispersant) eşine rastlanmamış miktarlarda ve doğrudan sualtında bulunan kuyu başında kullanmak için EPA’dan (ABD Çevre Koruma Dairesi) izin almışlardı.

Bütün bu çabalara rağmen yapışkan petrol birikintilerinin, Panhandle’ın sekiz ilçesinin bembeyaz kumsalları da dahil körfez eyaletlerinin kıyılarına ulaşması önlenemedi. Bu arada kullandıkları taktikler zaten toksik olan petrolü körfez için daha da kötü hale getirdi.

Yakma işlemi, USF’den bilim insanlarının kirli kar benzeri bir madde olarak tanımladıkları, körfezin derinliklerine çöken toksik kimyasal kalıntılar bıraktı.

Corexit ve petrol karışımı ise özellikle körfezin mercan resifleri açısından kötü sonuçlandı ve resifler günümüzde hala toparlanmış değil. Murawski, sahil şeridi boyunca uzanan haliçlerde yüzeyin hemen altında hala bir petrol tabakasının asılı kaldığını söyledi.

Bu da USF bilim insanlarının Deepwater Horizon benzeri bir felaket olan Ixtoc 1 petrol sızıntısı nedeniyle etkilenen Meksika sahil şeridi üzerinde gerçekleştirmiş oldukları araştırmanın sonuçları ile benzerlikler taşıyor. 30 sene sonra doğada kalmış olan petrol birikintileri bulunmuştu.

USF bilim insanları yedi sene boyunca körfez sularında gezinerek 91 balık türünden örnekler topladılar. Özellikle Deepwater Horizon petrol sızıntısının gerçekleştiği kuzey körfez bölgesinde sarıkanat orkinos, kırmızı tambur balığı ve kiremit balığı gibi balıklarda kimyasal petrol kalıntılarına rastlandı.

Kısa süre önce yayımlanan akademik çalışmada “Orfoz gibi bazı türlerin karaciğer dokularında bulunan hidrokarbonlar balıkların uzun süreyle petrole maruz kaldığını gösteriyor,” sözlerine yer verildi. Bu da balıkların enfeksiyonlarla savaşma ve üreme gibi birçok yetenekleri için kötü bir haber.

Petrol sızıntısından sonra Obama yönetimi bu felakette nelerin yanlış gittiğini araştırmak üzere bir federal komisyon görevlendirdi. Komisyonun baş müfettişi Sambhav “Sam” Sankar, güvenliği sağlamak amacıyla sıkı ve açık düzenlemelerin yürürlüğe sokulması, yeni bir sızıntı riskinin değerlendirilmesi ve meydana gelebilecek felaketlerde petrol endüstrisinin sorumlu tutulmasının sağlanması için çağrıda bulundu.

Ancak bu komisyon tavsiyelerinin hiçbiri uygulanmadı.

Obama Yönetimi bazı yeni güvenlik yönetmeliklerini yürürlüğe koydu ama bunlar Sankar’a göre yeterli değildi. Trump Yönetimi ise bu yönetmelikleri kısa süre önce yürürlükten kaldırdı. Florida Petrol Konseyi’nden David Mica, bunun yönetmeliklerin “geriye gitmesi” olarak adlandırılmasının yanlış olacağını söyledi.

Bağlı olduğu kurum petrol endüstrisi için lobi faaliyetleri sürdüren Mica, “Yönetmeliklerin bize modern teknoloji kullanmamız için daha fazla esneklik sunacak şekilde değiştirildiğini düşünüyoruz,” dedi.

İki sene önce BP petrol sızıntısı hakkında yapılan haberlerin “sahillerdeki petrolden daha büyük bir problem” olduğunu söylemiş olan Mica, petrol endüstrisinin güvenlik inisiyatifleri sayesinde 2020 senesinin “tarihteki en güvenli zaman” olduğunu söyledi.

USF balık örnekleri toplama projesi ise bunun tam tersini söylüyor.

Murawski, “körfezde bulunan petrol kuyuları ve boru hatlarından o kadar sık rutin sızıntılar meydana geliyor ki körfezin her noktasında bilim insanlarının incelediği tek bir balıkta dahi petrolden sıfır ize rastlanmadı,” dedi.

Kaynak: https://www.floridaphoenix.com/

Localized by Oytun Buyrukcu

English to Turkish Translator & Proofreader | Localization Expert

Author: Admin