Apple, iPhone Onarımları Karşısındaki Tutumunu Değiştirdi

Apple kısa süre önce yayınladığı açıklama ile bir ilke imza atarak bozulan iPhone onarımları için bağımsız mağazalara parça, alet ve kılavuz tedarik edeceğini duyurdu.

Büyük ve küçük tadilat firmaları bu yeni onarım programına katılabilecek ve sıkça ihtiyaç duyulan garanti dışı onarımlar için gerekli parçalara erişim sağlayabilecek. Bu hizmet daha önce sadece Apple yetkili servisleri ile sınırlanıyordu.

Apple tarafından atılan bu adım, daha önce Apple tamirlerinin yetkili servisler tarafından yapılmasını teşvik etmiş ve eskiyen ya da kırılan parçaları değiştirmeyi kullanıcılar için zorlaştırmış olan şirket için yüz seksen derecelik bir dönüş anlamına geliyor. Buna ek olarak Apple, California Eyaleti tarafından meclise sunulan onarım hakkı yasa tasarısına karşı mücadele etmişti. Bu yasa tasarısı Apple gibi firmaların onarım bilgileri ve parçaları hem cihaz sahipleri hem de bağımsız tadilat firmaları için erişilebilir hale getirmesini kapsıyordu.

Apple bu yeni programa katılımın ücretsiz olduğunu ancak firmaların Apple tarafından sunulan bir hazırlık kursundan geçerek Apple sertifikası almış bir teknisyen çalıştırıyor olmaları gerekeceğini belirtti. Gerçekleştirilen onarımlar Apple garantisi kapsamında olmayacak ve bağımsız hizmet sağlayıcılar bu hizmet için kendi garantilerini sunacak.

Apple dünyanın diğer ülkelerine geçmeden önce ilk etapta programı ABD’de yürürlüğe koyuyor. Şirket bu programı şimdiden Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya’da 20 bağımsız tadilat firmasıyla başarılı bir şekilde uyguladığını ifade etti.

Apple COO’su Jeff Williams verdiği demeçte, “Bir onarım ihtiyacı oluştuğu zaman müşteriler bu onarımın doğru yapılacağına güvenebilmelidir. En güvenli ve en güvenilir onarımın, gereğince tasarlanmış ve test edilmiş orijinal parçalar kullanan eğitimli bir teknisyen tarafından gerçekleştirileceğine inanıyoruz,” dedi.

Apple bir süredir, satın aldıkları cihazları onarmanın kolaylaştırılması gerektiğini söyleyen Apple kullanıcıları ve onarım hakkı savunucuları tarafından eleştiriliyor. Kıs süre önce ise kullanıcılar telefon bataryasını yenisiyle değiştirmeye çalıştıkları zaman iPhone servis uyarıları verildiğinin keşfedilmesi sonrasında şirket büyük tepkilerle karşılaşmıştı.

Şirket bu konudaki duruşunu değiştirmek için bazı adımlar attı. Apple Temmuz ayında tüm Best Buy mağazalarının bazı onarımları yapmasına izin vereceğini açıkladı.

Kaynak: https://www.cnbc.com/

Translated by Oytun Buyrukcu

English to Turkish Translator & Proofreader, Localization Expert

Author: Admin