Yaramaz Çocuğa Verilen “Time-out” Mola Cezası Olumsuz Sonuçlar Yaratmıyor

ABD’de gerçekleştirilen araştırmaya göre yaramaz çocukları disipline etmek için mola (time-out) yöntemini kullanmak çocuklara ya da çocukla olan ilişkinize herhangi zarar vermiyor.

Düşünme duvarı/koltuğu olarak da bilinen mola yöntemine yapılan eleştirilere rağmen, aileler üzerinde 8 yıl boyunca gerçekleştirilen gözlemlere dayanan araştırma bu yöntemin çocuğun anksiyetesi ve agresif davranışlarını artırmadığını ortaya koydu.

Ancak psikologlar burada önemli olan noktanın bu yöntemin nasıl kullanıldığı olduğuna dikkati çekiyor.

Ve bütün çocukların otoriter disiplin türlerine olumlu tepki vermediği biliniyor.

Michigan Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen çalışmada yaklaşık 1400 aile ve bu ailelerin 3, 5 ve 10 yaşındaki çocuklar için kullandıkları stratejiler izlendi.

Araştırmacılar çocukların ebeveynlerine karşı olumlu ve olumsuz davranışlarının yanı sıra onların zihin sağlığı ve sosyal becerilerini ölçtü—oyunlar, gözlemler ve videoya kaydedilen etkileşimler gibi yöntemler kullanarak.

Ebeveynlerin üçte biri üç yaşındaki çocuklarına “time-out” (mola) cezası verdiler ya da bir köşede sessizce oturmalarını söylediler.

Ebeveynlerin bu yöntemi kullanmaya devam ettiklerini varsayarak araştırmada “time-out” (mola) yöntemini kullanan ve kullanmayan gruplar karşılaştırıldığında çocuğun anksiyete ve depresyon düzeyleri, kendini kontrol edebilme veya kuralları çiğneme eğilimi arasında hiçbir farklılık bulunmadı.

Bun karşın, ebeveynler fiziksel cezalar kullandıklarını belirttiklerinde çocuklar daha agresif davranmaya başladılar.

Ve çocuklarının depresyonda olduğunu belirten ebeveynlerin çocuklarında anksiyete ve depresyon semptomlarının yanı sıra daha agresif davranışlar da gözlemlendi.

Ancak bu araştırma gözlemsel olması nedeniyle “mola yönteminin” çocukların zaman içindeki davranış değişikliği ile doğrudan bağlantılı olup olmadığını kanıtlayamıyor.

‘Sıklıkla yanlış anlaşılıyor’

Bu araştırmanın yazarı ve Michigan Üniversitesi C.S. Mott Çocuk Hastanesi pediatrik psikoloji uzmanı Dr. Rachel Knight, Ebeveynlerin sık sık çocukları için doğru şeyi yapıp yapmadıklarını sorguladıklarını belirtti.

Dr. Knight şunları söyledi: “Ne yazık ki tavsiye almak için ebeveynlerin baktıkları ilk yer internet, sosyal medya veya arkadaşları oluyor – bir sağlık uzmanı değil.

İnternette deneyimlere dayanmayan ve doğru olmayan birçok çelişkili bilgi bulmak mümkün

. ‘Time-out’ (mola) yönteminin, doğru kullanıldığı takdirde sorunlu davranışların azaltılmasında ne kadar etkili olabildiğine dair birçok çalışma bulmak mümkün.

Bu sıklıkla yanlış anlaşılan ve yanlış kullanılan bir çocuk yetiştirme stratejisidir.”

Dr. Knight “mola” yönteminin anahtarı olarak şunları gösterdi:

  • sakinlik
  • tutarlılık
  • pozitif ortam
  • sürecin önceden planlanması
  • hem çocuk hem de ebeveynlerin bunu anlaması
  • çocuğa bağırmaktan kaçınma

Emekli gelişimsel psikoloji uzmanı Dr. Helen Barrett ise çocuk disiplininde tutarlı bir mesajın önemini vurguladı.

Dr. Barrett, “Günümüzde düşünme duvarı yöntemini kullanan ebeveynler olsa da çocukların cezalandırılması gerektiği fikrinden uzaklaşmış bulunuyoruz.

Bu her zaman çocuğa bağlıdır – bazıları bunu küçük düşürücü bulur.

Ve bunu kimin önünde yaptığınıza da bağlıdır. Bu daha da ezici olabilir,” dedi.

Dr. Barrett bunun alternatifleri olduğunu, örneğin çocukların odalarına gönderilebileceği ve sessizce oturmalarının söylenebileceğini belirtti.

Dr. Barrett en etkili çocuk yetiştirme yönteminin “sıcak ve itaat etmeye yönelten ama otoriter olmayan” bir yöntem olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: https://www.bbc.com/

Translated by Oytun Buyrukcu

English to Turkish Translator & Proofreader, Localization Expert

Author: Admin