Romanya, Avrupa’nın Son Doğal Ormanının Yok Oluşuna Göz Yumduğu için Davalık Oldu

Romanya hükümeti, Avrupa’nın kalan son doğal ormanını yasa dışı ağaç kesimine karşı koruma yükümlülüğünü yerine getirmekte tekrar tekrar başarısız oldu. ClientEarth, devam eden bu yıkımı durdurmak amacıyla EuroNatur ve Agent Green ile birlikte Avrupa Komisyonu’nda görevli Rumen yetkililere yönelik şikayette bulundu. Avrupa Komisyonu ise Rumen yetkililer hakkında yasal işlem başlatılacağını açıkladı.

Romanya Ormancılık Faaliyetleri AB Yasalarını Nasıl İhlal Etti

Romanya ormancılık müdürlüğü Romsilva, Avrupa Birliği sınırları içindeki el değmemiş ormanların üçte ikisini meydana getiren koruma altındaki ormanlık alanlarda yıllardan beri ağaç kesim faaliyetleri gerçekleştiriyor. Bu alanlar AB Natura 2000 ağının bir parçası ve bu nedenle de ağaç kesme faaliyetleri başlamadan önce yetkililerin çevresel etki değerlendirmeleri gerçekleştirmeleri gerekiyor. Bununla birlikte, bazı durumlarda ağaç kesimi planlanırken önceden gerçekleştirilmesi gereken bu çevresel etki değerlendirmeleri, ağaçlar kesilmeye başladıktan yıllar sonra gerçekleştiriliyor.

300.000 hektara yakın Rumen ormanı Natura 2000 bölgesi olarak belirlenmiş bulunuyor ve büyük etçil hayvanlar, siyah leylekler, baykuşlar, ağaçkakanlar, yarasalar ve böceklerin yaşamları bu ormanların hayatta kalmasına bağlı.

Ağaç kesiminin bu bölgeler üzerindeki etkisinin gereğince analiz edilmemesi halinde bu tehlike altındaki türlerin geleceği de risk altına giriyor.

ClientEarth vahşi yaşam avukatı Ewelina Tylec-Bakalarz konuyla ilgili şunları söyledi: “Gereğince çevresel etki değerlendirmesi yapılmaksızın Natura 2000 bölgelerinde sistematik ağaç kesimi AB kanunlarının açıkça ihlalidir. Bu, Romanya genelinde görülen bir problem.”

EuroNatur İcra Müdürü Gabriel Schwaderer şunları söyledi: “Romanya’da uzun süredir yaşanan doğanın korunması dramı, Avrupa’da mevcut en önemli çevre krizlerinden biridir.”

Ormanların Korunması için Eyleme Geçildi

Polonya’nın Bialowieza Ormanının yasa dışı ağaç kesimine karşı korunması için gerçekleştirdiğimiz çalışmalar, Avrupa kanunlarının kıtanın doğal zenginliklerini korumakta ne kadar etkili olabileceğini ortaya koyuyor.

Romanya’da on binlerce hektarlık koruma altındaki balta girmemiş ormanın bilinçli bir şekilde devam eden katlini durdurmak için de aynı hukuki strateji kullanılmaya başlandı.

ClientEarth geçtiğimiz Eylül ayında EuroNatur ve Agent Green ile birlikte Rumen yetkilileri Avrupa Komisyonu’na şikayet etti. Avrupa Komisyonu da Rumen yetkililer hakkında yasal işlem başlatılacağını açıkladı.

ClientEarth avukatlarından Ewelina Tylec-Bakalarz konuyla ilgili şunları söyledi: “Romanya ormanlarının katledilmesi, Polonya’nın Bialowieza ormanında yaşanmış olan ve üç sene önce gerçekleştirdiğimiz hukuk mücadelesinin konusu olan yasa dışı ağaç kesim faaliyetlerine kıyasla ölçek olarak çok daha büyük ve sistematik bir problemdir.

Romanya hükümeti, çeşitli Avrupa çevre kanunlarının getirdiği ormanları koruma yükümlülüğünü yerine getirmekte tekrar tekrar başarısız oldu. Romanya’ya karşı kanun ihlali işlemlerini başlatan Avrupa Komisyonu bu problemi son derece ciddiye aldığına dair net bir sinyal vermiş oldu. Bu da Romanya’nın bu eşsiz ormanları koruma yükümlülüğünü pervasızca yok saymayı bırakması için önemli bir uyarıdır.”

Şimdi Ne Olacak?

Avrupa Komisyonu, Nature 2000 koruma altındaki alanlarında yasa dışı ağaç kesimi ve AB pazarına girmek üzere yasa dışı yollarla kereste elde edilmesine izin vermesi  – AB Kereste Yönetmeliği’nin açık bir ihlali– nedeniyle Romanya’ya karşı hukuki işlem başlattı.

Romanya hükümeti Avrupa Komisyonu tarafından dile getirilen bu endişelere yanıt vermek için bir ayı bulunuyor. Komisyon bundan sonra bu davayı AB yüksek mahkemesine götürmek için adımlar atıp atmayacağına karar verecek.

Kaynak: https://www.clientearth.org/

Translated by Oytun Buyrukcu

Author: Admin