Maersk Tarihe Geçecek İklim Tercihini Yaptı: İşte Geleceğin Yakıtı

Maersk, yüzyılı aşkın süredir gemi taşımacılığı sektöründe gemi yakıtı olarak kullanılan petrolün yerini alması en muhtemel üç yakıtı belirledi. Maersk konuyla ilgili olarak, “bu, 2050 yılı için belirlediğimiz karbon nötr olma hedefimiz için çok önemli bir adım,” dedi. Gemi taşımacılığı sektörü, global karbondioksit emisyonlarının yaklaşık %3’ünü meydana getiriyor.

A.P. Møller – Maersk gemilerinde yüzyıla yakın süredir yakıt olarak petrol kullanılıyor. Ama bu çok yakında değişecek. Danimarkalı dev şirket geleceğe doğru çok büyük bir adım attı ve gemi yakıtı olarak petrolün yerini alacak üç yakıtı belirledi.

Şirketin buradaki planı, Maersk filosunda bulunan 700 konteyner gemisinin 2030 yılından itibaren değiştirilmeye başlanarak şirketin 2050 yılında karbon nötr olma hedefine ulaşmasını kapsıyor. 2050 yılında Maersk gemileri artık geleneksel gemi yakıtları kullanmıyor olacak.

Maersk iklim baş danışmanı John Kornerup, “Bu Maersk için bir dönüm noktası. Artık dikkatimizi üç yakıta çevirmiş bulunuyoruz. Bunlar 2050 senesinde karbon nötr olma hedefimiz doğrultusunda atılan önemli adımlardır,” dedi.

Gemi taşımacılığı, dünyada taşınan ürünlerin yaklaşık %90’ını ilgilendiriyor ve global karbondioksit emisyonlarının %3’ünü meydana getiriyor. Maersk’in dünyanın en büyük gemi taşımacılığı şirketi olması ve konteyner piyasasının yaklaşık beşte birini elinde tutması nedeniyle Maersk filosunun yeniden yapılandırılması son derece önemli bir adım.

John Kornerup sözlerine şöyle devam etti: “Şirketimiz için 2050 senesinde karbon nötr olma hedefini belirledik. İşte bu nedenle tamamen yeni teknolojiler ve yepyeni yakıtlara sahip olmalıyız. Aşılacak bir sonraki engel ise gemi taşımacılığının geleceğini oluşturacak yakıtın hangisi olduğunu belirlemek olacak.”

Maersk üç yakıta odaklanmayı tercih etti: alkol (etanol ve metanol), biyogaz ve amonyak. Bu da Maersk’in bataryalar veya yakıt hücreleri gibi diğer seçeneklere daha az odaklanacağı anlamına geliyor. Nükleer enerji veya yelkene geri dönüş gibi daha uzak ihtimaller dahi günümüzde olasılık kazanmış bulunuyor.

John Kornerup, “Bu üç yakıtın (alkol, biyogaz ve amonyak) önümüzdeki en bariz seçenekler olduğunu düşünüyoruz ve zamanımızın büyük bölümünü bunlara harcayacağız. Ama sürpriz seçenekler ortaya çıkabilir ve bugün fazla olasılık vermediğimiz şeylere kapıları tamamen kapatmak için henüz çok erken,” dedi.

Her halükarda gemi yakıtı olarak petrol kullanımı tarihe karışmak üzere. Petrol yüzyıla yakın süredir gemi taşımacılığı sektöründe tercih edilen yakıt oldu. 19. yy sonlarında yelkenli gemilerin yerini ilk olarak buharlı gemiler aldı. Bunu ise dizel motorun geliştirilmesi izledi ve daha az yer kaplaması ve daha hafif olması nedeniyle bu motor daha verimli olduğunu kanıtladı. 1912’de Danimarka bandıralı EAC Selandia okyanus aşırı seyahat eden ilk büyük gemilerden biri oldu.

Günümüzde ise dünya, büyük gemilerin artık dizel yakıt yerine başka bir yakıt kullanacağı yeni bir döneme giriyor. Bu üç yakıt arasından seçimin hangisi olacağı ya da Maersk gemilerinden bunların birden fazlasının kullanılıp kullanılmayacağı henüz netlik kazanmış değil.

John Kornerup sözlerini şöyle tamamladı: “Bu yakıtların biri, ikisi ya da üçünü tercih edip etmeyeceğimizi söylemek zor. Ama endüstri açısından maliyet göz önünde bulundurulduğunda ve yakıtların ileri tarihlerde ucuzlayacağı düşünülürse bunlardan mümkün olan en azını kullanmayı tercih ederiz.”

Kaynak: https://www.berlingske.dk/

Translated by Oytun Buyrukcu
English to Turkish Translator & Proofreader, Localization Expert

Author: Admin