Alçak Dünya Yörüngesi’nde Yer Sıkıntısı

SpaceX, OneWeb ve Amazon gibi şirketler uzayı uydularla bir sanayi haline getirmek için birbiriyle yarışırken Alçak Dünya Yörüngesi kapasitesini zorluyor. Buna karşılık, bilim insanları bu piyasayı çok daha riskli bir arena olan Orta Dünya Yörüngesine taşımak için güvenli ve ucuz seçenekler bulmaya çalışıyor.

Yeni bir çalışmanın yazarları, orta Dünya yörüngesinden faydalanmanın, alçak dünya yörüngesini daha fazla uzay aracı ile doldurmaya devam etmekten daha güvenli olacağını kabul ederken, bunun kendi maliyetleri ve potansiyel tehlikeleri olacağının da altını çiziyor. Acta Astronautica‘da Mayıs ayında yayımlanan analiz buna iki adımlı bir çözüm sunuyor: alçak Dünya yörüngesinde bir aktarma ve uzay aracının ömrünü uzatmak için ilave korumalar içeren düşük maliyetli bir fırlatma planı.

Orta Dünya yörüngesi, Van Allen radyasyon kuşakları nedeniyle genellikle kullanılmamaktadır. Bu kuşaklar güneşten gelen zararlı enerji partiküllerini yakalar ve yakınındaki uzay aracını tehlikeye sokar. Kuzey ışıklarına neden olan şey de bu kümelenmiş partiküllerdir.

Çalışmanın yazarı, Stuttgart Üniversitesi, Uzay Sistemleri Enstitüsü’nde doktora adayı Thorben Löffler, Academic Times‘a verdiği demeçte, “Oraya öylece uydu gönderemeyiz. Bu uzun bir yolculuk olacak,” dedi.

Yörüngede çalışmakta olan yaklaşık 3bin uydu bulunuyor. Bunların onda dokuzu ya alçak Dünya yörüngesi (Dünya’dan 2.000 km’ye kadar olan bölge)’nde ya da çok yüksek jeostationer yörünge (dünyadan 35.000 km ve üzeri uzaklıktaki bölge)’de bulunuyor. Bu uyduların sadece onda biri orta Dünya yörüngesi adı verilen, bu iki bölge arasında bulunuyor.

Bu uzay araçlarının %10’u bilim insanlarının güvenli kabul ettiği “slot” adı verilen bölgelerde. Bunlar arasında, Çin’den BeiDou ve Rusya’dan Global Navigasyon Uydu Sistemi (GLONASS) gibi navigasyon uyduları bulunuyor. SpaceX, OneWeb ve Amazon gibi şirketler uzaya uydu gönderdikleri zaman bunlar, radyasyon kuşaklarından güvende olduğu bilindiği için genellikle alçak dünya yörüngesini hedef alıyor.

Löffler, “Uzay yolculuğuna baktığımız zaman ilk adım, uzay ortamında bizi ve kendisini koruyabilen teknolojiyi geliştirmektir. Uzay aracının bilgisayarının uzay ortamında zarar görmesini istemezsiniz,” dedi.

Çalışma ekibinin doğrudan uçuş yerine önerdiği şey, uzay aracını önce alçak Dünya yörüngesine göndermek ve sonra da oradan orta Dünya yörüngesine itmek. Araştırmacılar, böyle bir mekanizma inşa etmek için pahalı uzay tipi parçalar yerine köklü elektronik parça üreticilerinin normal malzemelerinin kullanılabileceğini söylüyor.

Löffler, “Günümüzde, alçak Dünya yörüngesine uçmak, orta Dünya yörüngesine uçmaktan çok daha ucuz — bunun maliyeti beş katından fazladır. Bu, iticiyi nereden aldığınıza ve iticinin tipine bağlı … ama yine de daha ucuz olacaktır,” dedi.

Bu yüksek maliyetin başlıca nedeni talep. Doğrudan orta Dünya yörüngesine fırlatma yöntemlerinde hiçbir rekabet yok ve oraya gitme talebi yüksek ama bunu yapmanın arzı düşük. Araştırmacıların önerdiği yöntem, örneğin ABD’den Hindistan’a pahalı bir aktarmasız uçuş yerine oraya aktarmalı uçmak gibi.

Alçak Dünya yörüngesine kolaylıkla ulaşılabildiği ve arz bol olduğu için bunu yapmak daha ucuz. Örneğin, Elon Musk, yakında piyasaya çıkacak geniş bant internet hizmeti Starlink uydu ağı için yörüngeye 12.000 uydu gönderilmesine izin aldı ve buna ek olarak 30.ooo uydu için de izin başvurusu yaptı. Amazon ise alçak yörüngeye gönderilmek üzere 3.326 uydu için onay almış bulunuyor.

Source: https://academictimes.com/

Translated by Oytun Buyrukçu

Native Turkish Translator | SEO & Localization Expert | Proofreader

Author: Admin