Grip Virüsü (İnfluenza) Pandemide Dünya Genelinde Kayboldu

Yeni koronavirüs yayılımını yavaşlatmak için alınmış olan kamu sağlığı önlemleri grip virüsü üzerinde gerçekten etkili oluyor.

Yeni koronavirüsün dünya çapında yayılmaya başlamasından beri, Dünya Sağlık Örgütü (WHO)’ne rapor edilen grip vaka sayıları çok düşük seviyelere geriledi. Epidemiyoloji uzmanlarına göre bunun nedeni, koronavirüsün yayılmasını önlemek için alınmış olan kamu sağlığı önlemlerinin grip virüslerinin yayılmasını da durdurmuş olması. Grip virüsleri de SARS-CoV-2 ile aynı yolla bulaşıyor, ama bir konaktan diğerine atlamakta daha asz etkili.

Scientific American dergisinin geçtiğimiz sonbaharda yayımlamış olduğu üzere, grip vaka sayısındaki düşüş hem hızlı hem de evrensel olarak gerçekleşti. O günden bu yana vaka sayıları dikkate değer düzeyde düşük kaldı. On yıllardır Mayo Clinic’te bu hastalığı çalışmış olan Greg Poland, “Dolaşımda grip virüsü yok,” dedi. ABD’de 2020-21 grip sezonunda yaklaşık 600 grip nedenli ölüm kayda geçti. Buna karşılık, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, önceki grip sezonunda yaklaşık 22.000 ölüm ve iki sezon önce de 34.000 ölüm gerçekleştiğini tahmin ediyor.

Her yılın grip aşısı, geçen sene dolaşımda olan alt türlere dayandığından, hastalığın tipik örnekleri geri dönerse gelecek yılın aşısının nasıl sonuç vereceği belli değil. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), alışılmış olduğu üzere Şubat ayında aşılar için influenza suşu tavsiyelerini yayınladı, ancak bunlar normal bir yıla kıyasla çoık daha az sayıda vakaya dayalı olarak yapıldı. Aynı zamanda, dünyada daha az grip virüsü partikülünün dolaşımda olması, yaklaşan bir mutasyon olasılığı daha azaltır, bu nedenle 2021–22 aşısının daha etkili olması da mümkündür.

Kamu sağlığı uzmanları gecikmeden memnun görünüyor. Bazıları ise bağışıklık sistemi yanıtının kaybolmasından endişeli. İnfluenza birkaç yıl daha azalırsa, bugünün küçük çocukları bağışıklık sistemlerine grip virüsü bağışıklık yanıtını erken yaşta kazıma şansını kaçırabilir. Hayatlarının geri kalanında hangi mutasyonun dolaşımda olacağına bağlı olarak bu iyi veya kötü sonuçlar doğurabilir. Gelecekteki grip bulaşı şimdilik belirsizliğini koruyor.

Kaynak: https://www.scientificamerican.com/

Translated by Oytun Buyrukcu

Native Turkish Translator | SEO & Localization Expert | Proofreader

Author: Admin