Araştırmaya Göre Bisiklet Yollarının Araç Trafiğinden Fiziksel Olarak Korunması Gerekiyor

bike-bisiklet-yolu-guvenlik

Bisiklete binmek için pek çok iyi nedenimiz var. Daha sık egzersiz yapan kişiler daha sağlıklı olmaları ve bilişsel değerlendirmelerde daha yüksek puanlar almaları bu nedenlerden sadece birkaçı. Ve kısa sürüş mesafesindeki yerlere otomobil yerine bisikletle (ya da yürüyerek) gitmek gezegenimizin sorunu iklim değişikliği ile mücadele etmek istiyorsak olumlu bir yaklaşım olacaktır. Ama bu çözüm sadece insanlar iki tonluk taşıtlarını bir çift pedal ile değiştirdikleri zaman kendilerini güvende hissederlerse işe yarayabilir. Bu da bisikletçilere bir beyaz çizginin ötesinde araç trafiğinden korunan bisiklet yolu sunmak gerektiği anlamına gelebilir. Avustralya Monash Üniversitesinde yapılan bir çalışma, bisiklet yollarının yol kenarlarına sadece boya ile işaretlenmesinin asıl amaca zarar verebileceğini  ortaya koydu.

Araştırmacılar Avustralya’nın Melbourne şehrinde yaşayan 60 bisikletçiden topladıkları verilerle bir gözlem çalışması gerçekleştirdi. Bisikletçiler bir ya da iki hafta boyunca bisiklet sürüş bilgilerinin toplanabilmesi için sensör ve kameralar kullandılar. Lokasyon için GNSS uydu navigasyon kullanıldı, bisiklet sürüş sırasında yakından geçen objelerin mesafelerini ölçmek için ultrasonik sensörler kullanıldı ve kameralar sayesinde bu geçen objeler sınıflandırıldı—bisikletin yanından geçen şey bir otomobil miydi, bu geçiş bisikletçi bisiklet yolu içerisindeyken mi oldu, vb. Çalışma boyunca (Nisan – Ağustos 2017) toplamda 5.302 km’yi kapsayan 422 sürüş gerçekleştirildi ve bunların %91’i otoyol üzerindeydi.

Veri kümesi genelinde araştırmacılar bisikletçinin bir araç tarafından sollanma sayısını 18.527 olarak belirledi. Bunlar içinden 1.085 sollama vakası, bisiklet ile otomobil arası mesafe 100cm’den düşük olacak şekilde gerçekleşti ve Avustralya kanunlarına göre bu mesafe “yakın” olarak nitelendiriliyor. Bu sollamaların çoğu 60km/s hız sınırı olan yerlerde ve ortalama 190cm sollama mesafesi ile gerçekleşti. Ama bu mesafeler hız sınırının düşük olduğu yerlerde çok daha azdı (40km/s bölgede 168cm; 50km/h bölgede 170cm). Endişe veren bulgulardan biri ise otomobil sürücülerinin 100km/s hız sınırı olan bölgelerde bisikletçileri sollarken daha da yaklaşma (154cm) eğilimi göstermesi oldu.

Ve yol özelliklerinin sürücülerin bisikletlere yaklaşmaları üzerinde etkileri olduğu gözlemlendi. Ortalama olarak, sürücüler boyanmış bisiklet yolu kullanan bisikletçilere 29cm daha az; kaldırımda park halindeki otomobiller olması halinde 30cm daha az ve yolda hem kaldırımda park halindeki otomobiller hem de boyanmış bisiklet yolu olduğunda 40cm  daha az yer bırakıyordu. (Diğer bir deyişle, otomobiller boyanmış bisiklet yolu ve park halinde otomobiller olmadığı zaman bisikletçilere daha fazla yer bırakmıştı.)

Çalışmanın baş yazarı Dr. Ben Beck konuyla ilgili olarak, “Otomobillerin bisikletçilere yakın sürmelerinin insanların bisiklet yolunda sürerken kendilerini tehlikede hissetmelerine neden olduğunu ve bu durumun bisiklet sürme oranlarının artması önündeki büyük bir engel olduğunu biliyoruz. Çalışmamızın sonuçları, basit bir beyaz çizginin bisikletçilere güvenli alanı sağlamadığını ortaya koymuştur,” dedi.

Accident Analysis and Prevention, 2019. DOI: 10.1016/j.aap.2019.03.007

Kaynak: https://arstechnica.com/

Translated by Oytun Buyrukçu

English to Turkish Translator & Proofreader, Localization Expert

Author: Admin