Guinea Pig Sesleri ve Davranışları Rehberi

guinea pigleri anlamak

Guinea pig ya da kobay, harika bir arkadaş olabilen, aktif ve meraklı bir hayvandır. Guinea pig sesleri ve davranışlarını anlamak, kürklü dostunuz ile daha yakın bir ilişki kurmanız için önemlidir.

Guinea pig nedir ve ne değildir?

Guinea pig (kobay), bir fare türü, bir domuz türü ya da bir tavşan türü değildir. Guinea pig ilk olarak 5 ile 7 bin sene önce Güney Amerika yerlileri tarafından evcilleştirilidiği düşünülen ve doğal yaşam alanı And Dağları olan kısa kuyruklu ve sert tüylü bir kemirgendir. Bu türün en yakın akrabaları arasında kapibara yer alır.

Guinea pig doğal diyetinde samanın yeri büyüktür. Taze çimen ve yonca guinea pig diyetinin olmazsa olmazları arasındadır. Marul, havuç, kabak, salatalık gibi sebzeler ve bazı meyveler ölçülü olarak diyetlerine dahil edilir.

Guinea pig nedir ve nasıl beslenir kısaca tanımladığımıza göre artık bu harika evcil hayvanı yakından tanımaya başlayabiliriz.

Guinea Pig Sesleri ve Davranışları

guinea pig seslerini anlamak

Guinea pigler doğaları gereği sosyal canlılardır ve çok çeşitli davranışsal ifadelere sahiptirler. Bu davranışları yorumlamayı öğrenirseniz evcil hayvanınızla çok daha iyi bir ilişki kurabilirsiniz. İşte guinea pig beslerken dikkatinizi çekebilecek bazı davranış kalıpları:

Sesli İletişim

Her ne kadar guinea pigler sessiz hayvanlar gibi görünseler de kendisini ifade etmek için seslerini oldukça sık kullanırlar. Bu sesleri anlamak küçük dostunuzu anlamanın anahtarıdır. İşte bunların bazı örnekleri:

  • Vikleme: Guinea pigler genellikle ıslık sesine benzer yüksek tiz vikleme sesi çıkartırlar ve bu ses, kürklü dostunuzun heyecanlanmış olduğu anlamına gelir ve belki de beslenme zamanı ya da oyun zamanının geldiğini söylemek istiyordur.
  • Mırlama: Guinea pig sesleri arasında bir diğeri de mırlamadır ve onu bir kediyle karıştırmanıza neden olabilir. Bu mırlamaların farklı anlamları olabilir. Derin ve rahat bir mırlama, guinea piglerin mutlu oldukları anlamına gelirken daha yüksek sesli bir mırlama genellikle kızgınlıklarını ifade eder. Daha kısa ve hızlı bir mırlama ise korku anlamına gelebilir. Bunun yerine, yüksek tiz bir ses ya da bir çığlık da korku işareti olabilir.
  • Tıslama: Bu ses diş takırdatma sesine benzeyebilir ve guinea piglerin sinirli ya da agresif olduklarına işaret eder. Bunu genellikle diş gösterme takip eder.
  • Cıvıldama: Duyabileceğiniz en tuhaf guinea pig sesleri içinde cıvıldama sesi gelir ve sıklıkla guinea pig trans benzeri bir duygu durumu içindeyken bu sesi çıkartır. Bu gizemli davranış tam olarak anlaşılamamıştır, ama genellikle yakın zamanda partnerinden ayrılmış olan guinea piglerde görülür.

Fiziksel İletişim

Evcil guinea pigler kendilerini sessiz iletişim ile de ifade eder. Bu davranışları yorumlayabilirseniz evcil hayvanınızı daha iyi anlayabilirsiniz.

  • Mutluluk / dostluk işaretleri: Guinea pig ilginizden memnun ise bunu beden dili ile göstermenin yollarını bulacaktır. Mutluluğun sıkça görülen bir işareti, tıpkı bir patlamış mısır gibi hoplayıp zıplama hareketidir. Arkadaşlık gösterilerinden bir diğer ise guinea piglerin kendi aralarında sıkça yaptıklarını göreceğiniz burun sürtme hareketidir. Yalamak da başka bir dostluk işaretidir.
  • Endişe/düşmanlık işaretleri: Guinea pig sizden korkuyor ya da ilginizden memnun değilse yine bunu göstermenin yollarını bulacaktır. Donakalma, titreme veya başını yukarı atma gibi hareketler korktuğunu ya da rahatsız olduğunu anlatır. Diş gösterme ve tıslama, tüylerini kabartma ve sallanarak yürüme genellikle düşmanlık işaretleridir.
  • Sosyalleşme: Daha önce de belirttiğimiz gibi guinea pigler oldukça sosyal canlılardır ve bu nedenle de etraflarında daha fazla guinea pig olduğu zaman daha mutlu olurlar. Birbirleriyle oynamaktan ve etkileşim kurmaktan hoşlanırlar. Dolayısıyla, eğer guinea piginiz yalnızsa onunla daha fazla zaman geçirmeniz daha önemlidir. Sosyalleşme ve oyunlar guinea piglerin hayatlarının önemli bir parçasıdır ve bunlar ihmal edilirse stres veya depresyon ile sonuçlanabilir.
  • Stres ve Depresyon İşaretleri: Guinea pig strese ya da depresyona girmişse bu onun hareketlerine yansıyacaktır. Normalde stres altındaki bir guinea pig, başını toslama, titreme ya da diş gösterme gibi sinirli ve daha agresif tavırlar sergiler. Depresyondaki bir guinea pig ise daha uyuşuk davranmaya başlar ve fazla enerji göstermez. Eğer baktığınız guinea pigler bu gibi davranışlar sergiliyorsa bir veterinere danışmak isteyebilirsiniz.

Kaynak: https://www.hartz.com/

Translated by Oytun Buyrukçu

English to Turkish Translator & Proofreader, Localization Expert

Author: Admin