Yabancı Dil Öğrenmek için En İyi Uygulamalar

yabancı dil öğrenme

Okul hayatınızda yabancı dil öğrenme fırsatını bulamadıysanız, bu şimdi bir dil öğrenmeye başlayamayacağınız anlamına gelmez.

Çoğu lise, öğrencilerin mezun olmadan önce en az bir yabancı dil dersi almalarını zorunlu tutar. Yabancı dil olarak İngilizce dersi görmüş olabilirsiniz, ama bu dili ne kadar sevseniz de size doğal gelmemiş olabilir. Aynı şey üniversite yıllarında da tekrarlanmış olabilir ve yabancı dil dersinden geçmiş olsanız da akıcı konuşmaya başlayamamış olabilirsiniz . 

Bir dili dört ay süren yarıyıl içerisinde ezberlemeye çalışmak yabancı dil öğrenmenin en iyi yolu değildir. Bir dili öğrenmek için o dili öğrenmeyi istemeniz gerekir. 

Genel giriş niteliğindeki dersler bir dile karşı ilginizi artırabilir ve o dili öğrenmek için daha ileri dersler almanızın veya yurtdışında dil öğrenmeye başlamanızın önünü açabilir. Ama siz de okula geri dönmek istemeyenler arasındaysanız seyahat etmek, kendinizi geliştirmek veya kariyerinizde ilerlemek amacıyla yeni bir dil öğrenmek için başka seçenekler de mevcut. 

İşte yabancı dili istediğiniz hızda öğrenmek için en iyi 10 yabancı dil öğrenme uygulaması. 

Online okul benzeri bir deneyim için ideal

Babbel

Babbel bir online okul müfredatında bulacağınız yabancı dil derslerini andırıyor. Uygulamanın minimalist tasarımı, öğrenmek istediğiniz yeni dilin zor ve sıkıcı görünmesini önlüyor. Her derste çeviriler üzerinden konu işleniyor ve sözcük ya da kelime öbeklerinin farklı kullanımları, resimler ve günlük ve resmi kullanımlarına yer veriliyor. Bir kelimeyi yazmanızı istediği zaman harfleri görebiliyorsunuz.

Ayrıca, öğrendiğiniz kelimelerin günlük konuşmalardaki kullanımlarını görebiliyor, bunları dinleyebiliyor, tekrarlayabiliyor ve fiil öbekleri hakkında daha fazlasını öğrenebiliyorsunuz. 

Babbel ücretsiz bir uygulama ama bir pakete abone olmak da mümkün. Aylık abonelik 12,95$, üç aylık abonelik 27$, altı aylık abonelik 45$ ve yıllık abonelik 84$ olarak fiyatlandırılmıştır.

Birden fazla dil öğrenmek için ideal

Duolingo

Duolingo’nun renkli ekranı ve kısa, oyuna benzeyen alıştırmalarına bayılacaksınız. Uygulama aynı anda öğrenebileceğiniz dil sayısını sınırlamıyor .

Duolingo kullanıcı dostu bir arayüze sahip ve “seri” özelliği, hedefinize ulaştığınız gün sayısını takip etmenizi kolaylaştırarak sizi öğrenmeye devam etmeye teşvik ediyor. Uygulamayı online kullanırsanız, dinlediğini anlama becerilerinizi test etmenize yardımcı olan kısa sesli hikayelerden oluşan Duolingo Stoires gibi kaynaklara erişim sağlayabilirsiniz. Ayrıca, ayda 10$ karşılığında Premium abonelik satın alarak istediğiniz dili konuşan bir ülkeden dil öğretmeni ile sohbet etme özelliğine erişim sağlayabilirsiniz. 

Yeni bir dili günlük olarak konuşmayı öğrenmek için ideal

Memrise

Memrise’ın en yaratıcı özelliklerinden biri, ana dilini konuşan kişilerin farklı sözcükleri sohbet içinde nasıl konuştuklarını gösteren kısa videolar kullanması. Örneğin, Fransızca kursunu seçebilirsiniz ve ilk derste tonlamalar ve günlük telaffuzun yanı sıra sözcüklerin birebir çevirileri ve isimlerin cinsiyetleri ile ilgili açıklamalar bulacaksınız. Uygulama aynı zamanda becerilerinizi geliştirmeyi kolaylaştırmak için dildeki belirli kalıpları görmenize de yardımcı oluyor. 

Günde belirli sayıda dersi ücretsiz olarak alabilirsiniz, ama tam program Memrise Pro aboneliği ile açılıyor. Üç plan mevcut — aylık 9$, yıllık 30$ ya da üç aylık 18$. 

Hedef odaklı kullanıcılar için ideal

Busuu

Busuu’ya kaydolurken öğrenmek istediğiniz dili seçersiniz ve uygulama sizin bu dilde neleri bildiğinizi, neden o dili öğrenmek istediğinizi ve dili ne düzeyde öğrenmek istediğinizi belirlemenizde yardımcı olur. Bundan sonra kendinize bir günlük hedef koyabilirsiniz ve premium abonelik satın alırsanız uygulama sizin için belirlediğiniz tarihte hedefinize ulaşmanızı sağlayacak bir çalışma planı çıkarır. Örneğin, Busuu haftada üç kez günde 10 dakika çalışırsanız gelecek Haziran ayına kadar seçtiğinizi dili akıcı konuşabileceğinizi söyler.  

Premium abonelik bir yıl boyunca ayda 5,83$ olarak fiyatlandırılmıştır. Premium abone olmadan da Busuu yabancı dil öğrenmek için değerli bir kaynak sunacaktır. 

  Busuu aynı zamanda kullanışlı hatırlatmalar da sunar: Uygulamaya ikinci girişinizde kelime bilginizi artırmak için gözden geçirmeniz gereken “zayıf kelimeleri” size hatırlatır. Bir sözcük öbeğinin okunuşunu dinleyip ilgili eylemin bir fotoğrafını göstermenin yanı sıra Busuu, kullanışlı kelime ipuçları da içermektedir.

Müzikal bir arkaplan ile İspanyolca öğrenmek için ideal

Lirica

Herhangi bir şarkıyı yeterince sık dinlerseniz tekrarladığınız kelimelerin tamamını öğrenirsiniz – başka bir dilde olsa dahi. Peki bunların ne anlama geldiklerini nasıl bulacaksınız? İşte Lirica uygulaması tam da burada devreye giriyor. Bu uygulama İspanyolca öğrenme yaklaşımı bakımından benzersiz bir uygulamadır. Yabancı dil öğrenmek için kullanılan geleneksel öğretim yöntemlerinin yerine Lirica, İspanyolca öğrenmek ve gramer bilgisi edinmeniz için Latin ve reggaeton sanatçıların popüler parçalarını kullanıyor. Dili öğrenmenin yanı sıra kendinizi kültürün içinde hissetmenizi de sağlıyor.

Lirica bir hafta ücretsiz deneme süresi sunuyor ve daha sonra ayda 4,49$ abonelik ücreti alıyor. Şimdilik uygulama sadece İspanyolca öğrenme imkanı sunuyor, ama web sitesinde yakın gelecekte diğer dillerin de ekleneceği belirtiliyor. 

Belirli sözcük öbeklerini hatırlamanıza yardımcı olmak için ideal

Mondly

Tıpkı Drops gibi Mondly eğlenceli ve renkli bir uygulama ve premium abonelik almasanız dahi çok sayıda özelliğine erişim imkanı sunuyor. Uygulamayı indirerek bir dil seçtiğiniz zaman fiillere dokunarak onların farklı çekimlerini görebilirsiniz. Uygulama size uygun öğrenme tarzına hitap edecek resimler, çeviriler ve görsel kaynakları sunuyor. 

Öğretmen sözcük ve cümleleri oldukça melodik bir şekilde okuyor ve bu da onları hatırlamanıza yardımcı oluyor. 

Dahası, Mondly ilk beş gün içinde Premium özellikleri için dev bir indirim sunuyor. Premium abonelik yılda 480$’dan 48$’a düşürülmüş. 

Görerek öğrenenler için ideal

Drops

Drops uygulamasında birçok dil seçeneği mevcut. Uygulamanın eğlenceli ve renkli tasarımı yabancı dil öğrenmeyi (özellikle de Latin alfabesi kullanmayan bir dili öğrenmeyi) kesinlikle göz korkutucu olmaktan çıkarıyor. Uygulama, örneğin Yunan alfabesiyle yazılmış bir kelimeyi Latin alfabesiyle de gösteriyor, o kelimeyi okuyor ve bir de resmini görüntülüyor. 

Ayda 10$ karşılığında premium abonelik satın almazsanız yeni bir derse geçmek için 10 saat beklemeniz gerekiyor. Bir dersi tamamladıktan sonra istatistikleri görebilir (doğur-yanlış cevaplar ve öğrenilen kelimeler) ve yeniden dinlemek için öğrendiğiniz kelimelere dokunabilirsiniz. Böylece bir sonraki ders başlamadan önce öğrendiklerinizi tekrarlamış olursunuz.

Bir dilin ardındaki mantığı anlamak için ideal

Language Learning with Netflix

Teknik olarak bir uygulama olmasa da Language Learning with Netflix Chrome eklentisi size yabancı dil öğrenmekte son derece yardımcı olabilir. Eklentiyi kurun ve film ve dizi seçeneklerinden oluşan kataloğu açmak için ikona tıklayın. Elbette, bunu kullanmak için bir Netflix aboneliğiniz olması gerekiyor. 

Kataloğu açtıktan sonra Netflix’in sunduğu yüzlerce film seçeneği arasından seçiminizi yaparak yabancı dil öğrenimizi destekleyebilirsiniz. Örneğin, İspanyolcanızı geliştirmek istiyorsanız açılır menüden dili ve NEtflix’e bağlandığınız ülkeyi seçin. ABD’den bağlanıyorsanız bu eklenti 306 film listeler. Bu filmlerden birini izlemek için kırmızı “Netflix’te İzle” butonuna tıklayın. Öğrenmek istediğiniz dile bağlı olarak seçenekleriniz azalabilir.

Dizi ya da film devam ederken ekranın altında, iki farklı altyazı görüntülenir. Bunlardan biri ana diliniz diğeri de öğrenmek istediğiniz dildir. Tıpkı karaokede olduğu gibi altyazıdaki kelimeler yanar. Diyaloğu kelime kelime dinleyebilir, durdurabilir ve yeniden dinleyebilir, entegre sözlüğe bakabilir ve daha fazlasını yapabilirsiniz.

Kaynak: https://www.cnet.com/

Localized by Oytun Buyrukcu

English to Turkish Translator & Proofreader, Localization Expert

Author: Admin