TV Yıldızları Ne Kadar Kazanıyor: Reese Witherspoon, Chris Evans, Cardi B ve 1 Milyon Dolar Kulübü

Apple TV Plus, “The Morning Show” adlı dizideki rolleri için Jennifer Aniston ve Reese Witherspoon’a bölüm başına 1 milyon dolardan fazla ödemeyi kabul ettiği zaman dijital yayın platformları arasındaki savaş sadece kızışmakla kalmadı — yeni televizyon dizileri için ünlülere ödenecek tutarların çıtası da yükseldi.

Aniston ve Witherspoon TV dünyasında 1 milyon dolar kulübüne katılan en yeni isimler oldular, ancak bu elit grubun üye sayısı hızla artıyor. “Nine Perfect Strangers” (Hulu) ile Nicole Kidman, “The Old Man” (FX on Hulu) ile Jeff Bridges, “Little Fires Everywhere” (Hulu) ile Witherspoon (yine!) ve Kerry Washington ve “Space Force” (Netflix) ile Steve Carell küçük ekranları en yeni projeleriyle şereflendirerek bölüm başına en azından 1 milyon dolar alanlar arasında yer aldılar. FMNA Başkanı Dante Di Loreto konuyla ilgili olarak, “Bulunduğumuz bu noktada bir beslenme çılgınlığı yaşanıyor. Yeni şirketlerin piyasaya girişi ve çok kısa sürede etki yaratmak istemeleri ile televizyon evrenine dökülen paranın haddi hesabı yok,” dedi.

2019’da gerçekleşen Apple TV Plus ve Disney Plus lansmanları ve HBO Max, Peacock ve Quibi’nin yaklaşan çıkışları için stok yapmaları ile buna hiçbir zaman bu kadar net bir şekilde tanıklık etmemiştik. Bununla birlikte, Netflix, Amazon ve Hulu gibi kıdemli dijital yayın platformları ya büyük paralar harcamaya devam ettiler ya da çıktılarını artırdılar ve HBO ve FX gibi kablo TV devleri de arzlarının hacmini artırmayı planlıyorlar. Prodüksiyonlar artık hiçbir zaman olmadığı kadar pahalıya mal oluyor ve televizyonun altın çağında bu maliyetlerin başını genellikle bir projenin tanıtımına yardımcı olan en büyük sinema yıldızları çekiyor.

Showtime Networks eğlence eşbaşkanı Gary Levine, “Kısmen de olsa yeni hizmetlerin piyasaya girişlerine bağlı olarak ödenen ücretlerde kesinlikle dramatik bir artış yaşanıyor. Öncesine göre daha fazlasını ödediğimiz bir gerçek. Ve bu o kadar da önemli değil. Ama piyasanın yaşadığı isteriye kendimizi tamamen kaptırmış değiliz,” dedi.

Büyük sinema sanatçılarının TV dizilerinde rol almaya başlamaları HBO’nun 2014’te yayınladığı “True Detective” adlı dizi ile hız kazandı. Matthew McConaughey ve Woody Harrelson sekiz bölümden oluşan mini dizideki rolleri ile büyük övgü aldılar ve diğer sinema sanatçılarının da sağlıklı birer sinema kariyerine sahip olsalar dahi televizyon dünyasına dalmaları (ya da geri dönmeleri) fikrini kabul edilebilir hale getirdiler. Aynı zamanda, “House of Cards” adlı dizideki rolüyle skandal öncesi Kevin Spacey ile birlikte dijital yayın platformları devrimi başlamıştı. Bu iki gelişme, çok daha geniş bir yıldız grubunun televizyon hakkındaki görüşlerini yumuşatmalarına yardımcı oldu.

Dijital yayın platformu temsilcilerinden biri şunları söyledi: “Günümüzde her aktörle çalışmak mümkün. Eskiden ‘TV projeleriyle ilgilenmiyorum’ derlerdi. Artık bunu söylemek mümkün değil. Geleneksel TV projelerinde çalışmayacak belirli kişiler ve kablo TV projelerinde çalışmayacak belirli kişiler mevcut. Ama şahsen Leonardo DiCaprio gibi bir ismi dahi seçenekler arasında değerlendirirdim. Neden Leo sekiz bölümlük bir mini dizide oynamasın? Bu en az bir filmden çok da farkı yok,” dedi.

Başka bir dijital yayın platformu temsilcisi ise DiCaprio, Tom Cruise veya Brad Pitt gibi bir ünlünün TV dizilerinin cazibesine kapılması ile ‘bölüm başı 2 milyon dolar’ eşiğinin kırılabileceğini düşünüyor. Buna zaten yaklaşıyoruz: Chris Pratt’in bölüm başı 1,4 milyon dolar alacağı bir proje ile masaya oturduğu söylentileri var ve Harrison Ford da Annapurna TV için “The Staircase” adlı belgesel dizi üzerinde çalışıyor ve bölüm başına 1,2 milyon dolar alması bekleniyor.

Di Loreto Variety’ye verdiği demeçte, “Bu işin çok büyük bir bölümü, bu fırsatları değerlendirmek isteyen kişiler sayesinde yürüyor. Ünlü yeteneklerin gözlerinin önünde dolar simgesi görmelerini sağlayabilen kişiler var ve bunu başarabilmek son derece zor,” dedi.

“Friends” dizisinin son sezonlarında benzer bir ücret almış olan Aniston bölüm başına 1 milyon dolar almaya yabancı değil. Benzer şekilde “The Big Bang Theory” yıldızları da dizinin son sezonlarında bu ücreti almışlardı. Günümüzde “The Walking Dead” dizisinin başrolündeki Norman Reedus’ın aldığı ücret artarak 1 milyon doları buldu ve benzer bir ücret artışı, dizinin son sezonunda “Game of Thrones” yıldızları için de gerçekleşmişti. Ama bu ücret artışları büyük reytingler, kârlı sendika anlaşmaları sonucunda olmuştu ve imzalanan ticaret anlaşmaları bu ücretleri haklı gösterebiliyordu. Günümüzde ise fark şu: Yeni 1 milyon dolar kulübü, dizi daha prodüksiyona girmeden bu rakamı almayı garantileyen büyük yıldızlardan oluşuyor. Bu saçmalığı Apple başlattı ve bu bizim için harika olsa da genel anlamda bir ölçüsüzlük.

Apple TV açısından bu yüksek ücretler dijital yayın dünyasına girmenin maliyeti olarak görülebilir — yıldızların yüzlerini taşıyan pazarlama içerikleri. Dijital yayın platformlarının gerçekte ödedikleri ücret, aslında o hizmetin lansmanı için yapılmış bir harcama gibi duruyor.

Apple’dan büyük ücretler alan yıldızlar sadece Aniston ve Witherspoon da değil. Carell’in “The Morning Show” için bölüm başına 750.000$ aldığı düşünülüyor. “See” adlı dizinin başrolündeki Jason Momoa bölüm başına 600.000$ aldı; “Dickinson” adlı dizi için Hailee Steinfeld ve “For All Mankind” adlı dizinin başrolündeki Joel Kinnaman da bu hizmetin lansmanında yer aldıkları için yüksek ücretler aldılar.

Buna karşılık, McConaughey ve Harrelson 2014’te “True Detective” için 200.000$ almışlardı. İkinci dalgada ise Netflix’in “Santa Clarita Diet” dizisi için 350.000$ alan Drew Barrymore ve HBO’nun “Big Little Lies” dizisinin birinci sezonu için 350.000$ alan Witherspoon ve Kidman yer almıştı. (Bu rakam 2. Sezonda 1 milyon dolara ulaştı.) Dwayne “The Rock” Johnson, HBO’nun “Ballers” adlı dizisi için bölüm başına ortalama 425.000$ aldı. Julia Roberts ise Amazon’un “Homecoming” adlı dizisi için 650.000$ aldı.

Bununla birlikte, bir rol için kendisiyle görüşülen ilk film yıldızı bu rolü kabul etmezse, ona yapılmış olan teklif artık o dijital yayın platformunun o rol için ödeyeceği ücret olarak kabul ediliyor, yani daha az tanınmış bir başrol için dahi aynı tutar talep ediliyor.   

Kaynak: https://variety.com/

Localized by Oytun Buyrukcu

English to Turkish Translator & Proofreader, Localization Expert

Author: Admin