Peynir Suyu: Buzlanma ile Mücadelede Sürpriz Yöntem

Bu kış, Wisconsin şehirlerinden biri yollardaki buzlanma ile evde üretilmiş bir ürün ile mücadele edecek: tuzlu peynir suyu. Polk Şehri yetkililerinin verdikleri bilgilere göre her sene yol tuzunun yanı sıra bu malzemeden on binlerce galon kullanılıyor.

Polk Şehri Karayolları Müdürlüğünde teknik destek müdürü olan Emil “Moe” Norby, tuzlu peynir suyunun “kar ve buzlanma kontrolü için ön ıslatma” çalışmalarında kullanıldığını belirtti. Ayrıca, tuzlu peynir suyunun standart yol tuzu ile karıştığı zaman kesin etkilerinin olduğunu da sözlerine ekledi.

Norby tuz ve tuzlu peynir suyu karışımı hakkında, “Daha düşük bir donma noktasına ulaşmamızı sağlıyor, daha soğuk hava şartlarında daha iyi sonuçlar alıyoruz.

Kış aylarında deneme amaçlı olarak 350ml’lik tuzlu peynir suyunu -30 derecede iki gün boyunca dışarıda bıraktığınız zaman bunun donmadığını görebilirsiniz,” dedi.

Norby’nin kısa süre önce test yollarında gerçekleştirdiği araştırmaya göre tuzlu peynir suyu başka avantajlar da sunuyor. Öncelikle, tuzlu su sayesinde tuz yoldan sekmek yerine yola yapışıyor. İkinci olarak, bunun erimeyi hızlandırdığı gözlemlendi. Genel anlamda sağladığı verimlilik sayesinde şehir daha az tuz kullanabilir—ve binlerce dolar tasarruf edebilir.

Araştırma sonucunda, “Uygulanan malzeme miktarına bağlı olarak tuz tasarrufu %30 ile %40 arasında gerçekleşmiştir,” sözlerine yer verildi. 2008-09 kış aylarında gerçekleştirilen testlerden elde edilen bulgular bu şehirde tuzlu peynir suyu kullanımını daha da yaygın hale getirdi.

Tuzlu peynir suyunun bir dezavantajı varsa o da kokusu olabilir.

Norby, “Ürünü uygularken hafif bir kokusu olduğunu fark ediyorsunuz. Kar küreyicinin arkasındaysanız bu kokuyu anında alırsınız,” dedi.

Ama ona göre bu geçici bir sorun. Ve eğer bu tuzlu peynir suyunun kar ve buz ile birlikte kendi kendine temizlenip temizlenmediğini merak ediyorsanız, Norby bunun da hiçbir sorun çıkarmadığını söylüyor.

“Hiçbir kalıntı ya da sorun ile karşılaşmadık. Her şey yolunda gitti,” diyor.

Diğer kasabalar ve şehirler de gittikçe bu seçeneğe sıcak bakmaya başladı. Milwaukee bu sene tuzlu peynir suyunu deneyecek ve bu yaklaşım eyalet dışında da medyanın ilgisini çekmiş gibi görünüyor.

Şehir yakınında bulunan bir süt ürünleri tesisinin yan ürünü olan tuzlu peynir suyunu kullanmanın herkes için avantajlı olduğunu söylüyor: tuzlu peynir suyu şehir ve sürücüler için kesinlikle fark yaratıyor ve mozzarella ve provolone gibi ürünler üreten tedarikçi F&A Dairy ise atık ürün olarak tuzlu peynir suyundan kurtulmuş oluyor.

Ve Polk Şehri bu malzemeden bol bol kullanıyor – geçtiğimiz senelerde en az 500bin litre.

Norby, “Geçtiğimiz kış boyunca 150bin litre kullandık,” dedi.

Bu kış ABD’de gerçekleşmesi beklenen büyük fırtınalar ile yine en az bu miktarda tuzlu peynir suyu kullanılacağı tahmin ediliyor. 

Kaynak: https://www.npr.org/

Translated by Oytun Buyrukcu

English to Turkish Translator & Proofreader, Localization Expert

Author: Admin