Son Kullanma Tarihinden Sonra Tüketilmemesi Gereken Yiyecekler

Bazı yiyeceklerin ambalajlarında bulunan son kullanma tarihleri gıda güvenliği uyarılarından ziyade tavsiye olarak görülebilse de bazılarının önemini anlamak daha zor olabilir. Son kullanma tarihini ciddiye alın ve son kullanma tarihinden sonra kesinlikle tüketilmemesi gereken yiyecekler konusunda gereken dikkati göstererek sağlıklı kalın. 

İşte SKT’si Geçtikten Sonra Kesinlikle Tüketilmemesi Gereken 9 Gıda:

1. Çiğ Et

Marketlerde satılan bazı etler, pişirme süreci sırasında ölen salmonella, E. Coli, vb. bakteriler barındırıyor olabilir. Bu bakterilerin çoğalmaya fırsat bulamamaları ve gıda kaynaklı hastalıklara neden olmamaları için bu gibi et ürünlerini her zaman son kullanma tarihinden önce tüketmeye dikkat edin.

2. Taze Sıkma Meyve Suyu

Son derece popüler olan taze sıkma meyve sularının raf ömrü, marketlerde bulmaya alışkın olduğumuz geleneksel meyve sularının aksine pastörize olmadıkları için çok daha kısadır. Taze sıkma meyve suları üzerindeki son kullanma tarihlerine her zaman dikkat edin veya bunları üretim tarihini takip eden iki gün içinde tüketin.

3. Yumuşak Peynir

Krem peynir, Camembert ve yumuşak beyaz peynir gibi pastörize olmayan süt kullanılarak üretilen yumuşak peynirler yaşlandıkça bunlarda listeria bakterisi görülebilir. Sert peynirin aksine bu gibi peynirin küflenen kısımlarının kesilerek atılması daha zordur. Yumuşak peynirleri her zaman son kullanma tarihinden önce veya satın aldıktan sonraki 5 ila 7 gün içinde tüketin.

4. Şarküteri Et Ürünleri

Şarküteri et ürünleri ve diğer işlenmiş etlerin hazırlandığı gıda işleme fabrikalarında listeria bakterisine rastlanabilir. Çoğu bakterinin aksine—sıcak, rutubetli ortamları seven—listeria buzdolabı gibi daha serin ortamlarda çoğalabilmektedir. ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezi (CDC), açıldıktan sonraki 3 ila 5 gün içerisinde tüketilmemiş herhangi açılmış şarküteri ürününün çöpe atılmasını tavsiye etmektedir. Tavsiye edilen bu süre öncesinde et üzerine bir film şeridi gibi madde oluştuğunu fark eder ya da sirke, amonyak veya maya kokusu alırsanız, son kullanma tarihi henüz geçmemiş olsa da bu et ürünlerini atmak en iyisi olacaktır.

5. İstiridye

Bozulmuş istiridye sadece kötü kokmakla kalmaz, aynı zamanda V. Vulnificus adlı bir bakteri ile doludur; bu bakteri kan dolaşımını etkileyen bir gıda zehirlenmesine neden olur. Oda sıcaklığında beklemeye bırakılmış ya da kötü kokan istiridye hiçbir zaman tüketilmemelidir.

6. Çavdar Ekmeği

Çavdar ekmeğinin raf ömrü uzun olsa da son kullanma tarihi geçtikten sonra üzerinde ergot (çavdar mahmuzu) adı verilen ve ergotamin ve liserjik asit gibi kimyasallar içeren bir tahıl mantarı üremeye başlayabilir. Bu kimyasalların her ikisi de halüsinojenik etkilere sahiptir. 17. yüzyılda gerçekleşen Salem Cadı Mahkemelerinden ergot zehirlenmesi kaynaklı halüsinojenik etkilerin sorumlu olduğu iddia edilmektedir. Dolayısıyla, çavdar ekmeği de son kullanma tarihinden sonra tüketilmemesi gereken yiyecekler arasında yer almaktadır.

7. Doğranmış Yeşillikler

Kutulu doğranmış yeşillikler steril olsa ve doğru tüketildiği zaman bunları yemekte hiçbir sakınca olmasa da, bunlar son kullanma tarihi yakınlarında buzdolabında solabilir ve üzerilerinde bakteri ve patojen bakımından zengin sümüksü bir doku oluşabilir. Bu solma sürecini fark etmek bazen kolay olmadığı için doğranmış yeşillikler iyi görünseler dahi bunlar son kullanma tarihinden sonra tüketilmemelidir.

8. Karides

Karides okyanustan avlandığı andan itibaren bakteriyel üreme başlayabilir ve bu durum donmuş ürünleri dahi etkileyebilir. Marketten satın aldığınız karidesin son kullanma tarihine önem verin ve en sevdiğiniz tatil atıştırmalığı olsa dahi oda sıcaklığında uzun süre beklemiş karidesi tüketirken dikkatli olun.

9. Yonca Filizleri

Sandviç ve salatalara harika bir lezzet katıyor olsa da bitki filizleri, sıcak ve rutubetli koşullarda üretildikleri için bakteriler için de ideal ortama sahiptir ve E. Coli ve Salmonella bu bakterilerin başında gelmektedir. Yonca (alfalfa) filizlerini her zaman son kullanma tarihinden önce tüketerek bakterileri kendinizden uzak tutun.

Bir yemeği hazırlamaya koyulduğunuz zaman bazı malzemelerin son kullanma tarihinin geçtiğini görmekten daha sinir bozucu bir şey olamaz. Bu malzemeleri çöpe atıp internetten yemek siparişi mi verirdiniz yoksa riski göze alıp bunları tüketir miydiniz?

Kaynak: https://www.foodnetwork.ca/

Localized by Oytun Buyrukcu

English to Turkish Translator & Proofreader | Localization Expert

Author: Admin