Şaraptan önce bira içmek akşamdan kalmalığı hafifletir mi?

 American Journal of Clinical Nutrition dergisinde yayınlanan yeni bir araştırmada bira ve şarap içme sırasının akşamdan kalmalığın şiddeti üzerinde herhangi bir etkisi olup olmadığını araştırılıyor.

Eğer şaraptan önce bira içersek bu akşamdan kalmalık üzerinde bir fark yaratır mı?

Dünyanın her yerinde pek çok kişi alkol tüketimi ve akşamdan kalmalığın giderilmesi hakkında farklı efsaneler duymuştur.

Bu yöntemler arasında “çivi çiviyi söker” mantığıyla akşamdan kalmalığın en iyi tedavisinin içmeye devam etmek olduğu ile vücudumuzdaki alkolü “absorbe etmesi” beklenen yağlı bir kahvaltıya kadar pek çokları bulunuyor.

Birçok kişi akşamdan kalmalığa çare ve akşamdan kalmalığı önleme yollarına inansa da bunlar neredeyse hiçbir zaman araştırmalarla desteklenmiyor.

Bu gibi inanışlardan biri de tüketilen alkolün hacmen oranıdır. Bazıları akşamdan kalmalığı önlemek için bira gibi hacmen daha düşük alkol içeren bir içkiyle başlamanın ve şarap gibi hacmen daha yüksek alkol içeren içeceklerle devam etmenin “daha iyi” olduğuna inanıyor.

Peki bu iddia bilimsel araştırmalarla doğrulanabilir mi? Almanya’da bulunan Witten/Herdecke Üniversitesi—İngiltere’den Cambridge Üniversitesinin—katkılarıyla halk arasında yaygın olan “Şaraptan önce bira iyi gelir, biradan önce şarap içmek insanı bitirir” deyişinin ardındaki gerçeği araştırmaya koyuldu.

Bunu yapmak için araştırmacılar, yaşları 19 ile 40 arasında değişen 90 katılımcı arasında farklı sıralarla bira ve şarap tüketiminin etkilerini inceledi.

Cambridge Üniversitesi üst düzey klinik araştırmacısı Dr. Kai Hensel  bu çalışmada baş araştırmacı olarak yer alırken Jöran Köchling de birinci araştırmacı olarak adını yazdırdı.

‘Şaraptan önce biranın iyi geleceğini’ destekleyen kanıt yok

Dr. Hensel ve ekibi, 90 katılımcıyı üç gruba ayırdı. Bir grup yaklaşık 1 lt bira içtikten sonra dört büyük bardak şarap içti, ikinci grup ise şarap ile başladık ve sonra bira içti.

Ayrıca, bira ve şarap içmeyen üçüncü bir grup (kontrol grubu) da çalışmaya katıldı. Bir hafta sonra, bira ve şarap içen katılımcılar içeceklerin sıralamasını değiştirdi.

Araştırmacılar, her bir içki seansı sonrasında katılımcılardan sarhoşluk seviyelerini 0 ile 10 arasında rapor etmelerini istedi.

Araştırma ekibi sonraki gün katılımcıların akşamdan kalmalık düzeyini  “susamışlık, yorgunluk, baş ağırısı, baş dönmesi, mide bulantısı, mide ağrısı, taşikardi ve iştah kaybı” dahil olmak üzere 8 maddeli bir ölçek ile değerlendirdi.

Genel anlamda bu üç grup benzer şiddette akşamdan kalmalık yaşadı ve içki çeşitlerini tüketim sırası anlamlı bir fark yaratmadı. Bununla birlikte, kadınlar erkeklere göre daha kötü bir akşamdan kalmalık yaşadı.

Köckling, “beyaz şarap ve lager bira kullandığımız çalışmada, şarap içmeden önce bira içmenin akşamdan kalmalığı azalttığı düşüncesi için hiçbir haklı sebep bulamadık,” dedi.

Dr. Hensel ise, “İçki sıralarından birinin akşamdan kalmalığı hafifleteceğini ve kişilerin uzun bir gecenin ardından daha iyi bir gün geçirmelerine yardım edeceğine dair kanıtlar aradık.

Ne yazık ki, bu sıralardan biri ile akşamdan kalmalığı gidermenin hiçbir yolunu bulamadık.

Ama bu çalışma ile bilimsel temellerle desteklenen bir araştırmanın bir soruya cevap bulurken aynı zamanda ilgi çekici olabileceğini de göstermiş oldu.

Umarız, bu çalışma geleceğin genç araştırmacılarına bilimsel araçları farklı şekillerde kullanmaya teşvik eder,” dedi.

Amerika Birleşik Devletleri’nde her 6 yetişkinden biri her ay yaklaşık 4 defa aşırı alkol tüketiyor ve bu rakam erkeklerde kadınlara göre iki katına çıkabiliyor.

Kaynak: https://www.medicalnewstoday.com/

Translated by Oytun Buyrukçu

English to Turkish Translator & Proofreader, Localization Expert

Author: Admin