Öğle Uykusu Uyuyan Çocuklar Daha Mutlu

öğle uykusu

Öğle uykusu uyuyan çocuklar daha mutlu oluyor, akademik çalışmalarda başarılı oluyor ve daha az davranış problemi gösteriyor

Çin’de öğrenimlerine devam eden dördüncü, beşinci ve altıncı sınıf öğrencisi yaklaşık 3bin çocuk ile gerçekleştirilen çalışmada, haftanın en az üç günü 30 ile 60 dakika arası öğlen uykusu uyumak ile bir dizi alanda alınan olumlu sonuçlar arasında güçlü bir bağlantı ortaya koyuldu.

Öğlen uykusunun faydalarını hangi anne babaya sorarsanız sorun, özellikle çocuğun ruh hali, enerji düzeyleri ve okuldaki başarısı bakımından size kesin bir şekilde “evet” cevabını vereceklerdir. Pennsylvania Üniversitesi ve Irvine’de bulunan California Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen ve SLEEP dergisinde yayımlanan yeni araştırma ebeveynlerin bu görüşünü destekliyor.

Yaşları 10 ile 12 arasında değişen dördüncü, beşinci ve altıncı sınıf öğrencisi yaklaşık 3bin çocuk ile gerçekleştirilen çalışmada öğlen uykusu ile daha fazla mutlu olma, kendini kontrol etme; daha az davranış sorunları ve özellikle altıncı sınıf öğrencilerinde daha yüksek IQ ile arasında bir ilişki olduğu bulundu. Penn nörokriminoloji uzmanı ve araştırmanın yazarlarından Adrian Raine, en güçlü ilişkinin akademik başarı ile öğlen uykusu arasında bulunduğunu belirtti. 

Adrian Raine, “Haftanın üç ya da daha fazla günü öğlen uykusu uyuyan çocukların okuldaki başarıları 6. sınıfta %7,6 artıyor. Hangimiz çocuğumuzun notlarının 100 üzerinden 7,6 puan artmasını istemeyiz ki?” dedi. 

Araştırma başkanı ve Penn Üniversitesi hemşirelik ve kamu sağlığı Doç. Dr. Jianghong Liu, uykusuzluk ve gün içi uyuklamanın şaşırtıcı bir şekilde yaygın olduğunu ve çocukların %20’sini etkilediğini söyledi. Yetersiz uyku alışkanlıklarının olumsuz bilişsel, duygusal ve fiziksel etkileri oldukça iyi biliniyor ve daha önce gerçekleştirilen araştırmaların çoğu okul öncesi ve daha küçük çocukları ele almıştı. 

Bunun bir nedeni ise ABD gibi ülkelerde öğle uykusunun çocuklar büyüdükçe tamamen sona ermesi. Çin’de ise bu uygulama günlük hayatın bir parçası haline gelmiş durumda ve ilkokul, ortaokul ve hatta yetişkinlikte dahi devam ediyor. Liu ve Raine, Penn biyoistatistik uzmanı Rui Feng, UC Irvine uyku araştırmacısı Sara Mednick ve diğerleri ile birlikte gerçekleştirdikleri araştırmada, katılımcıları 2-3 yaşlarından yetişkinliğe kadar takip etmeyi amaçlayan Çin Jintan Kohort Çalışmasına başvurdular. 

Araştırmacılar, 2928 çocuğun tümünden öğle uykusu uyuma bilgileri, çocuğun 4. ve 6. sınıflar arasında öğlen uykusu uyuma süreleri ve mutluluk gibi psikolojik ölçütler ile vücut kitle indeksi ve kan şekeri seviyeleri gibi fiziksel ölçütler de dahil olmak üzere 6. sınıfa ulaştıklarında sahip oldukları verileri topladılar. Ayrıca, öğretmenlerden her bir çocuk için davranışsal ve akademik bilgiler sağlanması istendi. Araştırmacılar elde edilen her bir sonuç ile öğlen uykusu arasındaki ilişkileri cinsiyet, sınıf, okulun konumu, ebeveynlerin eğitim düzeyi ve gece uykusu sürelerine göre uyarlayarak belirledi. 

Mednick bu çalışmanın kendi alanındaki şimdiye kadarki en kapsamlı çalışma olduğunu söyledi. Mednick sözlerine şu şekilde devam etti: “Tüm yaşlardan çocuklar ile gerçekleştirilen laboratuvar çalışmaları öğlen uykusunun farklı bilişsel görevler açısından gece uykusu ile aynı düzeyde iyileşme sağladığını gösterdi. Bu çalışmada ise gerçek dünyadan ergen okul çocuklarına çok çeşitli davranışsal, akademik, sosyal ve psikolojik ölçütler çerçevesinde sorular sorma fırsatını bulduk. 

Beklediğimiz gibi, öğrenciler gün içinde ne kadar uzun süre uyurlarsa, öğle uykusunun bu ölçütler üzerindeki faydaları da o kadar büyük oldu.” 

Bu bulgular korelasyonel özelliğe sahip olsa da araştırmacılar bu bulguların pediatristler ve kamu sağlığı görevlilerinin okul saatlerinin daha geçe alınması için yaptıkları çağrılara bir alternatif sunabilir. Liu, özellikle eğitim süresinden kesinti olmaması için günün biraz daha sonuna yakın bir saatte gerçekleştirilirse “öğle uykusu kolaylıkla uygulanabilir ve hiçbir maliyeti yoktur,” diyor. “Bu sadece çocuklara yardımcı olmakla kalmıyor aynı zamanda ekran başında geçirdikleri süreyi de azaltıyor.” 

Kaynak: https://penntoday.upenn.edu/

Translated by Oytun Buyrukcu

English to Turkish Translator & Proofreader, Localization Expert

Author: Admin