Nasıl Influencer Olunur

nasil-influencer-olunur

Influencer pazarlama ya da influencer marketing kavramı ilk kez ortaya atıldığından bu yana patlama yaşadı.

Bunun nedenlerinden biri de satın alma kararlarımızı verme şeklimizin yıllar içerisinde değişmiş olmasıydı. Mesela birçok kadının artık ünlüler tarafından tanıtılan ürünlere inanmadıkları hakkındaki yazıyı hatırlayabilirsiniz. Araştırmaya göre bunun nedeni, tüketicilerin her şeyden önce ürün hakkında bilgili ve güvenilir kişilerden ürün ve hizmet tavsiyeleri almayı tercih etmeleriydi. 

Ve günümüzde bu özellikler sıklıkla sosyal medya influencer’larında bulunuyor.

Söz konusu ne yapmamız gerektiği hakkında tavsiye almak olduğunda—hangi ürünü satın alacağımız, hangi filme gideceğimiz ve nereye seyahat edeceğimiz gibi—hala “uzmanlar” yerine akranlarımıza güvendiğimiz bazı alanlar mevcut. 

İşte bu da bir infuencer’ı bu kadar güçlü yapan şeylerden biri: Kendi alanlarında uzman olabilseler de içerik ve düşüncelerini belirli yollarla paylaştıkları için tüketiciler o kişiyi akranı olarak görür. Bu imkan için ise birkaç sene öncesine kadar aklımıza dahi gelmeyen ve internette insanları “tanımamıza” yardımcı olan videolar ve diğer görsel içeriklere teşekkür edebiliriz.

Peki nasıl influencer olunur ve bu imkandan faydalanılır?

Influencer pazarlama trendlerine baktığımız zaman 2018 senesinde başta mikro influencer sayısı olmak üzere sosyal medya influencer’larına olan talebin arttığını görüyoruz.  Her gün daha fazla kişinin sosyal medya influencer’ı olmak istemesine şaşmamalı.

Akla ilk gelen soru ise şu: nereden başlayacağım?

Yazının devamında influencer nasıl olunur ve bunun on yolunu bulacaksınız. Bu on madde size iz bırakmanızda ve ilgilendiğiniz alanda bir influencer olarak isim yapmanıza yardımcı olacak. Bu on maddenin tümünü aynı anda yapmaya çalışın, böylece her şeyi çok daha hızlandırabilecek güçlü bir stratejiye sahip olacaksınız!

10 Adımda Nasıl Influencer Olunur

  1. Uygun alanı bulun
  2. “Temel İlkeler Düşüncesi” yaklaşımını kullanın
  3. Kendi sosyal medya kanalınızı seçin
  4. İçerik stratejinizi geliştirin
  5. İçeriğinizi dağıtın
  6. Ağınızı genişletin
  7. Takipçileriniz ile etkileşime girin
  8. İlerlemenizi değerlendirin
  9. Güncel gelişmelere ayak uydurun
  10. Tutarlı olun

1. Uygun alanı bulun.

Influencer nasıl olunur öğrenmek istiyorsanız yapmanız gereken ilk şey, sizinle özdeşleşecek alanı ya da konuyu seçmek.

Çoğu sosyal medya influencer’ı tutkunu oldukları konular ile ilgili içerikler paylaşarak başlasalar da onları diğerlerinden ayıran şey, sektördeki özel bir alana (niş) odaklanmalarıdır.

Influencer faaliyetlerinde size uygun yeri bulmak için öncelikle eşsiz bir ekran kişiliği—ideal okuyucunun zihninde canlanan yarı kurgusal bir kişilik—geliştirerek hedef kitlenizi belirlemelisiniz. HubSpot’un Kişilik Oluşturma Aracı gibi araçlar, isminizi duyurmak ve bir influencer olarak kendinizi geliştirmek için sizi doğru yöne yönlendirmek için ideal okuyucunuzun istekleri, ihtiyaçları, hedefleri ve çözümlemelerine yardımcı olabileceğiniz zorlukları belirlemenize yardımcı olabilir.

2. “Temel İlkeler Düşüncesi” yaklaşımını kullanın

Kevin Rose ile yapmış olduğu bir röportajda Elon Musk insanların kullandıkları iki akıl yürütme yaklaşımı olduğunu söyledi. Bunlardan ilki ve daha yaygın olanı benzeşim yaklaşımıdır. Bu yöntemi kullanan insanlar, geçmişte olan şeylere bağlı olarak bir şeyler yapmaya karar verir.

İşte bu nedenle belirli bir sektörde neredeyse aynı şeyi yapan, aynı konuları konuşan ve hatta söz konusu yayımcılık ve içerik tanıtımına geldiğinde benzer formatlar kullanan birçok kişi görebiliyoruz.

Elon Musk’ın belirttiği diğer akıl yürütme yaklaşımı ise Temel İlkeler Düşüncesi yaklaşımı olarak biliniyor. Burada, kararları geçmiş başarı veya başarısızlıklara dayandırmak yerine, objektif esaslar değerlendiriliyor ve kararlar yalnızca bu değerlendirmeye bağlı olarak veriliyor.

Musk’ın bu düşünce ve akıl yürütme tarzını izlemenin faydası ise yeni fırsatlar yaratabilmesi ve kişiyi statükonun dışında ve farklı düşünmeye “zorlaması.” Bunu yaparak sizinle aynı alandaki diğer influencer’lardan sıyrılabilir ve hedef kitleniz için yepyeni bir şeyler ortaya koyabilirsiniz.

3. Sosyal medya kanalınızı seçin.

Sosyal medya influencer’larının %93’ü içeriklerini Instagram’da paylaşıyor—çünkü Instagram onlara en iyi sonuçları sunuyor.

Ancak, günümüzde istatistiklerin bu şekilde olması Instagram’ın tüm zamanlar için en iyi seçenek olduğu anlamına gelmiyor.

Bunun nedeni oldukça basit: İdeal takipçi kitlesi zamanının çoğunu Instagram’da geçirmiyor olabilir.

Eğer takipçi sayınızı hızla artırmak istiyor ve bir sosyal medya influencer’ı olarak tanınmak istiyorsanız, odaklandığınız alan ve ideal takipçi kitlesine bağlı olarak doğru sosyal medya kanalını seçin.

İşte size doğru sosyal medya kanalını seçmenizde yardımcı olacak, kendinize sormanız gereken üç soru:

Hedef kitleniz hangisi?

İşte ideal takipçi kitlesi için gereken kişiliği yaratmanın önemli olduğu yer burası. Eğer Y kuşağına (millennials) ulaşmak istiyorsanız Instagram ve Pinterest harika seçeneklerdir. Diğer yandan, hedef kitleniz genel olarak müdür ve yöneticilerden oluşuyorsa LinkedIn en iyi seçenek olabilir.

Alanınızdaki diğer influencer’lar nerede?

Aynı hedef kitleyi paylaşmanın yanı sıra, alanınızdaki öne çıkan influencer’lar ile aynı sosyal medya kanalını paylaşmak size bu influencer’lar ile iletişime geçme ve hatta gelecekte birlikte çalışmanın kapılarını açar.

Bu açıdan BuzzSumo son derece faydalı bir araç. Hedef anahtar kelimeler ile burada bir arama yaptığınız zaman sadece diğer influencer’ların hangi konuları ele aldıklarını görmekle kalmaz, aynı zamanda bu içerikleri nerede paylaştıklarını da görebilirsiniz.

Ve bu son derece önemlidir—çünkü sizi bu içeriğin en çok paylaşıldığı sosyal medya platformuna yönlendirir ve takipçi sayısını artırmak için en iyi yerleri size gösterir.

Ne tür içerikler oluşturacaksınız?

Facebook ve LinkedIn gibi sosyal medya platformları çok çeşitli içerik formatlarında paylaşım yapmanıza imkan tanırken, YouTube ve Instagram kullanıcılarına sadece belirli bir format sunmaya odaklanır.

Dolayısıyla, geliştireceğiniz içerik stratejisine en uygun sosyal medya kanalını seçmek son derece önemlidir.

Seçtiğiniz sosyal medya kanalı/kanalları fark etmeksizin, seçtiğiniz kanal sayısında aşırıya kaçmamayı da unutmayın: iki ya da üç ağ ile sınırlayın. Aksi takdirde her işi aynı anda yapamaz ve takipçi sayınızı artırmakta zorlanabilirsiniz.

4. İçerik stratejinizi geliştirin.

Tıpkı içerik pazarlamasında olduğu gibi, bir sosyal medya influencer’ı olarak başarıya ulaşma şansınızı yayımladığınız içeriklerin formatı ve kalitesi belirler.

İçeriğinizi oluştururken kullanacağınız formata karar verin. Bu format hem değerli bilgileri sunmanı sağlayacak hem de kişiliğini ve sesini duyurmana yardımcı olacak bir format olmalı—hedef kitleniz için ürettiğiniz içeriklerin eşsiz olmalarına yardımcı olmalı.

Etkin bir içerik stratejisi geliştirmek için gerekli hususlardan biri, takipçi kitlesine bilgilendirici içerikler ve kişisel içerikler arasında doğru dengeyi sunmaktır. İnsanların influencer’lara güvenmelerinin bir nedeninin de onlarla kendilerini özdeşleştirebilmeleri olduğunu unutma.

Bunu yapmanın en etkin yollarından biri de 5-3-2 ilkesidir: Sosyal medya hesabınızda paylaştığınız her 10 içerikten beşi, başkası tarafından yazılmış değerli içerikler; üçü kendinizin oluşturduğu eğitsel ve bilgilendirici içerikler ve ikisi de kendiniz hakkında içerikler olmalı.

Şu anda, “paylaşacağım içeriklerin yarısı başkalarının içerikleri olacaksa bunun influencer olmak için ne faydası olacak?” diye soruyor olabilirsiniz.

En başta, influencer’lar hazırladıkları içeriklerini takipçi kitlelerine ulaştırabilmeleri ile tanınır. Buna, başkalarının faydalı olduğunu düşünecekleri içerikler yazmış olan kişilerin yazılarını paylaşmak da dahil.

Daha da önemlisi, kendi alanındaki diğer influencer’ların içeriklerini paylaşarak yavaş yavaş onların dikkatini de çekmeye başlayacaksınız. Bunun sonucunda onlarla iletişime geçmek ve sizin için aynısını yapmalarını istemek çok daha kolay olacaktır.

İçerik konuları hakkında fikirler için yardıma ihtiyacınız varsa bu kaynakları deneyin:

Google İlgili Aramalar Anahtar Kelimeleri

İlgili aramalar, Google araması yaptığınız sayfanın en altında yer alır. Burada hedef kitlenizin internette içerik ararken sıkça kullandıkları uzun anahtar kelimelerin bir listesi yer alır.

Answer the Public

Answer the Public, seçili anahtar kelimeler ile ilgili olarak sıkça sorulan farklı soruların kapsamlı bir listesini sağlayan bir sitedir ve bu sorulara içerikleriniz yoluyla yanıt verebilirsiniz.

Quora

Tıpkı Answer the Public gibi Quora da seçili anahtar kelimeler ile ilgili sorulmuş farklı soruların bir listesini sunmaktadır. Bu ikisi arasındaki fark ise, size arama algoritmalarına dayalı bir liste sunan Answer the Public sitesinin aksine Quora’da bulacağınız soruların o anda bir sorun ya da zorlukla karşılaşmış kişiler tarafından bırakılmış olmasıdır.

Bununla birlikte, Quora üyelerine bu soruları yanıtlama şansını da sunar. Bu da sosyal medya influencer’ı olmak isteyenlere belirli bir konudaki bilgilerini kanıtlama şansını sunar.

5. İçeriğinizi dağıtın.

İçerikleriniz ne kadar harika olsa da bunları insanlara ulaştıramıyorsanız bu içerikler tam olarak sizin için faydalı değildir.

Bununla birlikte, içeriklerinizi sosyal medyada ne zaman yayımlayacağınızı ve paylaşacağınızı dikkatli planlamanız da önemlidir.

Sosyal medyada içerik paylaşmak için en iyi zaman, hangi sosyal medya kanalını kullandığınıza bağlı olarak değişir. 

İçerikleri sosyal medyada nasıl paylaşacağınızı bilmek de bir o kadar önemlidir. Her sosyal medya kanalı kendine özgü kurallar ve ilkelere sahip olsa da aşağıda kullandığınız her sosyal medya kanalı için genel uygulamaları bulacaksınız.

Her sosyal medya kanalı için bir temaya odaklanın

Kullandığınız her sosyal medya kanalı için bir temaya odaklanmak, takipçilerinize sizin kim olduğunuz, ne yaptığınız ve neyi temsil ettiğiniz hakkında daha net bir izlenim verir. Böylelikle, profillerinizin çekici ve cazip olmalarını sağlarken daha farklı içerikler yayımlayabilirsiniz.

Daha da önemlisi, yayımladığınız farklı türden içerikleri kategorilere ayırmanıza yardımcı olur. Bu sayede takipçileriniz sizden bekledikleri içerikleri hangi sosyal medya kanalında bulacaklarını bilecektir.

Mesajınızı kişiselleştirin.

Aynı içeriği farklı bir sosyal medya platformu üzerinde paylaşıyor olsanız dahi bu paylaşıma eklediğiniz mesajı o platform için özelleştirmeyi unutmayın. Fenix Pro kurucusu Aaron Haynes’in de belirttiği üzere bunu yapmak paylaşımlarınızın sadece daha kişisel olmasını sağlamakla kalmaz, aynı zamanda takipçilerinizin sosyal medya haber kaynağında onlara spam gönderdiğinizi düşünmelerini de önler.

Paylaşımlarınızı mobil için optimize edin.

Ortalama bir insan günde üç saatten uzun zamanını mobil cihazında geçiriyor.

Ve bu sürenin %80’i sosyal medyada geçiyor. Bunu bildiğinize göre artık paylaşımlarınızın mobil cihazlarda da çekici göründüğünden emin olmasını sağlamaya odaklanabilirsiniz.

6. Ağınızı genişletin.

Bir sosyal medya influencer’ı olarak henüz güvenilirlik ve uzmanlığınızı kanıtlama sürecinde olsanız da takipçi kitlenizi aktif bir şekilde artırmanız gerekiyor.

Bunu yapmanın en iyi yollarından biri ise blog yazarlığıdır. Çok sayıda kişi bilgiye erişmek için sosyal medyadan medet umsa da sosyal medyada kontrolün sizde olmadığı bir gerçek. Yapacağınız küçük bir hata bu sosyal medya platformlarının hesabınızı askıya alması ve tüm içerik ve takipçilerinizi kaybetmeniz ile sonuçlanabilir.

Blog yazarak keşfedilme olasılığınızı artırıp takipçi kitlenizi oluşturabilirsiniz. Blog yazılarınıza sosyal medya paylaşım butonlarını ekleyerek ziyaretçilerinizin içeriklerinizi paylaşmalarını kolaylaştırabilirsiniz.

Blog yazmak aynı zamanda alanınızda ya da ilgili alanlarda faaliyet gösteren diğer influencer’lar ile bağlantı kurmanın etkili bir yoludur. 

Misafir paylaşımları ise takipçi kitlenizi genişletmenin başka bir yoludur. Alanınızda saygın bir sitede yer almak da güvenilirliğinizi artırmaya yardımcı olur. Bunu yapmak aynı zamanda alanınızdaki daha bilinen influencer’ların da dikkatini çekerek birlikte çalışma fırsatları yaratabilir.

7. Takipçileriniz ile iletişime geçin.

Takipçileriniz bir yazınız hakkında bir soru ya da bir yorum bıraktıklarında onlara cevap vermek için zaman ayırın. Bunu yaptığınız zaman onlara değer verdiğinizi ve onlara gerçekten yardımcı olmak istediğinizi göstermiş olursunuz. Bu aynı zamanda onlarla bir ilişki geliştirmenize de yardımcı olacaktır.

Elbette tüm yorumlar ve sorular olumlu değildir. Bir influencer olarak payınıza düşen negatif eleştiri ve yorumları almayı bekleyebilirsiniz. Soğukkanlılığınızı koruyun ve bunları profesyonel bir şekilde ele alın.

8. İlerlemenizi değerlendirin.

Özellikle influencer pazarlama kampanyaları için markalar ile çalışmayı planlıyorsanız bu önemli bir adımdır ve markalar iş yapmak istedikleri influencer’larda ilerlemeyi göz önünde bulunduracaktır.

Çoğu sosyal medya platformu bu ilerlemeyi denetlemeniz için size bilgi ve analizler sunartakipçi kitlenizi ne kadar hızlı (ya da yavaş) kuracağınızı gösteren demografik özellikler, tıklama sayısı, etkileşim oranları, vb. Bunlar aynı zamanda hangi konuların en yüksek tıklama oranlarını getirdiği hakkında da fikir verecektir, böylece bunlardan daha fazlasını üretebilirsiniz.

9. Güncel gelişmelere ayak uydurun.

Bir sosyal medya platformu kullanıcısıysanız bu ağların algoritmalarını ne kadar sık değiştirdiklerini bilirsiniz. Yeni başlayan bir influencer olarak herhangi cezalardan kaçınmak için bu yenilikleri takip etmelisiniz.

Bununla birlikte, markalarla çalışacak ya da marka ürünlerini sosyal medya platformları üzerinden tanıtacaksanız FTC yönetmelikleri ve politikalarını bilmenizde fayda vardır.

Influencer pazarlamanın etkin bir pazarlama stratejisi olduğunu kanıtlaması ile birlikte FTC pazarlama ilkelerini ihlal edebilecek markalar ve bu markalarla ortak influencer’ları denetlemek için daha ihtiyatlı bir yaklaşım benimsedi.

10. Tutarlı olun.

Loganix kurucusu Adam Steele’e göre kaliteli içerikten daha iyi bir şey varsa o da tutarlılıktır.

Bunun nedeni, takipçilerinizin sizin düzenli olarak kaliteli içerikler yayımlamaya devam edeceğine olan inancıdır. Eğer bunu yapmazsanız sonunda sizi takip etmeyi bırakırlar ya da en azından size dikkatlerini vermezler.

eClincher veya HubSpot sosyal yayımlama araçları gibi bir sosyal otomasyon aracı kullanarak yazılarınızın zamanlamasını yapmak tutarlılık açısından size yardımcı olur. Her sosyal medya profilinizde ayrı ayrı paylaşımlar yapmak yerine bu araçlar ile paylaşımları kümeler halinde oluşturabilir, yükleyebilir ve zamanlayabilirsiniz.

Kendinizi bir sosyal medya influencer’ı olarak tanıtmak zaman alır, bu nedenle sabırlı olmalı ve disiplini elden bırakmamalısınız.

En önemlisi ise bir sosyal medya influencer’ı olmanın yolun sonu olmadığını bilmektir. Aksine bu, daha önemli fırsatlar ve sorumluluklara giden bir basamaktır.

Kaynak: https://blog.hubspot.com/

Localized by Oytun Buyrukçu

English to Turkish Translator & Proofreader, Localization Expert

Author: Admin