NASA Mars Lander ’ı Kendisine Kürekle Vurmasını Söyleyerek Tamir Etti

Günümüzde Mars yüzeyinde faaliyetlerini sürdüren NASA’nın InSight Mars Lander uzay aracı, gezegeni keşfetme ve araştırma görevini sürdürürken beklenmeyen bir problemle karşılaştı.

Bu problem, gezegen yüzeyini bir kaya delgisi gibi kazmak için tasarlanmış sondaj aletinin bilim insanlarının beklemedikleri kadar katı bir toprağa sıkışması sonucu meydana geldi.

Birkaç başarısız denemenin ardından NASA’nın yaratıcılığını kullanması gerekti. Sonunda, InSight’ın küreği ile güçlü bir darbe vurarak aleti sıkıştığı yerden çıkarmayı başardılar.

NASA, “köstebek” lakaplı sondaj aletinin kum benzeri arazide rahatça kazı yapmasını bekliyordu. Ancak, Mars toprağının kümelenmiş olması nedeniyle aparatın tamamı bir yerde sıkışıp kaldı.

Yakınlarında bulunan hassas güç ve iletişim hatlarına zarar verme riski taşıdığı için InSight Mars Lander ’ın robot kolunu köstebeğe kadar indirecek şekilde programlamak riskli ve son çare olabilecek bir manevraydı. Neyse ki mühendisler gerçek bir deneme yapmadan önce birkaç ay boyunca simülasyonlar ile denemeler yaptılar.

Köstebeğin tekrar çalışır hale geldiğine dair deneysel sonuçlar alan NASA, aracın Mars yüzeyini kazma görevine geri döneceğini umuyor.

Gezegen yüzeyinde olduğu süre içinde şu araştırma görevini tamamlaması bekleniyor: Kızıl Gezegen içerisindeki sıcaklık dalgalanmalarını analiz ederek Mars’ın çekirdeğinin Dünyamız ile ne kadar benzer olduğunu anlamak.

InSight Nedir?

Sismik Araştırmalar, Jeodezi ve Isı Transferi Kullanılarak İç Keşif misyonunun kısaltması olan InSight, Mars gezegeninin derinliklerini araştırmak için tasarlanmış robotik uzay aracıdır. Lockheed Martin Uzay Sistemleri tarafından üretilmiş ve NASA’nın Jet Tahrik Laboratuvarları tarafından yönetilmektedir. Sahip olduğu bilimsel aygıtların çoğu Avrupalı şirketler tarafından geliştirilmiştir. InSight misyonu 5 Mayıs 2018’de Atlas V-401 tipi roket ile fırlatılmış ve 26 Kasım 2018 tarihinde de Mars gezegenine başarıyla iniş yapmıştır.

Kaynak: https://futurism.com/

Translated by Oytun Buyrukcu

English to Turkish Translator & Proofreader | Localization Expert

Author: Admin