Karasularında Bulunan Mikroplastiklerin Başlıca Kaynağı Lastik Tozu

Araştırma: Sel sularında bulunan partiküllerin neredeyse yarısı lastik kaynaklı

Dünyamızın, göller, okyanuslar, musluk suları ve hatta balıklar ve kabuklu deniz canlılarında dahi rastlanan küçücük parçacıkları meydana getiren mikroplastiklere — 5 milimetreden küçük plastik parçacıkları olarak tanımlanır — gömülmüş olduğunu biliyor olabilirsiniz. Dünyanın dört bir yanından bilim insanları, bu küçük plastik parçacıklarındaki artışın nedenlerini ve sonuçlarını araştırıyor ve San Francisco Haliç Enstitüsü ve 5 Gyres Enstitüsü tarafından kısa süre önce tamamlanan çalışma otomotiv sektörü ile bağlantılar ortaya koydu: lastik tozu.

Diğer kaynaklara ek olarak araştırmacılar San Francisco sınırları içerisinde bulunan 12 küçük akarsu kolunda sel sularında bulunan mikroparçacık ve mikroplastik miktarlarını ölçtü. Araştırmanın idari özetinde, “Saha örneklerinde bulunan parçacıkların neredeyse yarısı, cımbız ile tutulduğunda ayırt edici kauçuk dokusuna sahip siyah parçacıklardan oluşuyordu… bu partiküllerin potansiyel kaynaklarından biri de araç lastiklerindeki aşınmadır,” sözlerine yer verildi.

Lastikler hem doğal hem de sentetik kauçuk başta olmak üzere birçok farklı bileşik içeriyor, ama Los Angeles Times’a göre bu bileşenler arasında aynı zamanda alev geciktiriciler ve akışkanlaştırcı maddeler de bulunuyor. Times’ın haberine göre bu küçük, yıpranma ile kopan parçacıkların yollardan su kaynaklarımıza taşınmadan önce “fosil yakıtlarla ilişkili bileşikler” tutmaları da olasılıklar dahilinde.

Araştırmanın başyazarı Rebecca Sutton konuyla ilgili olarak, “Aldığımız sonuçlar, sadece Körfez bölgesinde değil, otomobillerin bulunduğu her yerde yola çıkmadan önce bu bir kez daha düşünmemiz gerektiğini ortaya koyuyor,” dedi.

 Los Angeles Times’ın tam raporunu  burada bulabilirsiniz ve araştırmaya devam etmek isterseniz çalışmanın tam metnini burada bulabilirsiniz.

Kaynak: https://www.autoblog.com/

Translated by Oytun Buyrukcu

English to Turkish Translator & Proofreader, Localization Expert

Author: Admin