Leonardo DiCaprio’nun Yeni HBO Belgeseli İklim Bilimi ve Çözümleri Anlatıyor

İklim aktivisti ve sinema oyuncusunun son projesi: “Ice on Fire”

Yapımcılığı ve seslendirmesini Leonardo DiCaprio’nun üstlendiği Ice on Fire belgeselinin ilk sahnelerinden birinde bir bilim insanı bir kar motosikleti üzerinde Rocky Dağları üzerinde küçük bir kulübeye yolculuk ediyor ve atmosferdeki CO2 düzeyini ölçmek üzere bir laboratuvara gönderilecek hava örneğini almak için bir pompayı çalıştırıyor. Bir diğer sahnede ise donmuş toprağın (permafrost) erimesiyle birlikte kuzey kutbundaki bir gölden çıkan metan—karbondioksit ile karşılaştırıldığında çok daha güçlü bir sera gazı—baloncuklarını görüyoruz. Dünyanın çeşitli yerlerini ekranlara getiren bu belgesel iklim biliminin nasıl işlediğini göstermeyi ve iklim değişimini inceleyen kişiler yoluyla iklim değişikliği sorununun temellerini anlatmayı amaçlıyor. Aynı zamanda çözüm önerileri de sunuyor.

DiCaprio HBO’da yayınlanan belgeselde, “Gerekli teknolojilere sahip olduğumuz ve bunları zaten kullanıyor olduğumuz bilim tarafından kanıtlanmıştır, Günümüzde bu bir siyasi idare ve ölçek sorunu haline gelmiştir,” diyor. Görsel bir ziyafet sunan belgesel, California’da ölü ağaçların biyolojik kömüre (tarım topraklarında bulunan karbonu hapsetmeye yardımcı olmak için kullanılabilen bir tür kömür) dönüştürüldüğü Redwood Orman Vakfı ve havadaki karbondioksiti emmek için vantilatörler kullanan bir hava yakalama teknolojisi üzerinde çalışan bir startup olan Climeworks gibi girişimlere konuk oluyor. Connecticut’ta sığırların çıkardıkları gazdan kaynaklanan metan emisyonlarını düşürmek için onları beslemekte kullanılabilecek kelp yosunu üreten bir çiftliği ziyaret ediyor. İskoçya’da ise okyanus dalgalarından elektrik üretebilen devasa bir yüzer makineyi ekranlara getiriyor.

Leonardo DiCaprio  2016’da çevresel girişimlere 15 milyon dolar bağışlamış olan bir vakıf kurarak ve bu sene de iklim değişikliği ile mücadele için cesur bir plan hazırlayarak kendisini son yıllarda önemli bir çevre aktivisti olmaya adadı. Bu çalışmalarının son meyvesi olan bu belgesel, iklim değişikliği konusunda hakim söylemi değiştirmeyi amaçlıyor.

Ice on Fire yönetmeni Leila Conners belgeselin iki temel mesajı olduğunu söylüyor. “Birincisi, bir sorunumuz var. İkincisi ise bunu çözebiliriz. Çözümü gerçekten zor olan diğer problemlerin aksine, iklim değişikliği sorununun çözümü kavramsal olarak hiç de zor değil. Bu gerçekten de gökyüzünden karbon çekmek ve bu karbonu toprağa geri koymaktan ibaret. Bunu yapabiliriz; nasıl yapacağımızı biliyoruz. Aynı zamanda medeniyetimizin ihtiyaç duyduğu enerjiyi güneş, rüzgar ve bataryalardan sağlayabiliriz. . . Burada karşımıza çıkan sorun, bildiğiniz gibi altyapı için trilyonlarca dolar harcamış olan bir sektör olması ve bu sektör bu yatırımdan ya da potansiyel kârdan vazgeçmek istemiyor. Burada sorulacak soru bundan nasıl kaçacağımızdır.” Belgesel bu dönüşümü gerçekleştirmenin insanlık açısından neden bu kadar önemli olduğunun ve bunun neden şimdi olması gerektiğinin ardındaki bilimi açıklıyor. Leonardo DiCaprio belgeselde, “İklim değişikliğinin ne kadar hızlı ilerlediğini gören ve bu sorunu çözme şansına sahip ilk ve son nesil biziz,” diyor.

Kaynak: https://www.fastcompany.com/

Translated by Oytun Buyrukcu

English to Turkish Translator & Proofreader, Localization Expert

Author: Admin