Kahve Sonrası Şekerleme Yapmanın 5 Püf Noktası

Kısa bir şekerlemeden önce kahve içmenin, enerji seviyenizi ve üretkenliğinizi artırdığı kanıtlanmıştır. Bu yazıda, bu faydaları en üst düzeye çıkarmak için 5 ipucu bulacaksınız.

Muhtemelen kahve sonrası şekerleme yapma fikrini duymuşsunuz (ve belki bunu yapmışsınızdır) ve bu fikir artık size mantıksız görünmüyordur. Yapılan araştırmalar, bir fincan kahve içmenin ve ardından 20-25 dakikalık kısa bir şekerleme yapmanın hem kafeinden hem de hızlı ve enerji veren bir şekerlemenin faydalarını en üst düzeye çıkarmanın bir yolu olduğunu kanıtlamıştır. Şimdi bunun nasıl işlediğine bir bakalım.

Esaslar

Uyanıkken ve güne devam ederken, beyninizin belirli bölgelerinde adenozin adlı kimyasal bir bileşim yavaş yavaş birikir.  Adenozin, vücudun tüm hücrelerinde doğal olarak görülen bir nükleosittir; beyinde, merkezi sinir sistemini yatıştıran, engelleyici bir nörotransmitter işlevi görür. Günün sonunda, size uykulu ve yatmaya hazır hissettiren şey adenozin birikimidir. Uyku, beyindeki adenozini giderir, bu yüzden dinlendirici bir gece uykusundan sonra kendimizi yenilenmiş ve uyanık hissederiz.

Bir fincan kahve içtiğinizde, kafein, ince bağırsakta, tipik olarak adenozine bağlanan reseptörlere bağlanarak kan dolaşımımızda 15-20 dakikalık bir yolculuğa çıkar.  Kafein bu reseptörlere kilitlendiğinde, adenozin oluşumunu engeller, böylece daha az uykulu, daha enerjik ve odaklanmış hissederiz.

20 dakikalık kısa bir şekerlemeden önce bir fincan kahve içmek (diğer bir deyişle kahve şekerlemesi yapmak) beynimizi iki şekilde uyanık tutar. Öncelikle, hızlı bir şekerleme doğal olarak beyninizden adenozini temizlemeye başlar ve sonra kısa uykunuzdan uyandığınızda kafein devreye girerek adenozini reseptörlerinde bloke eder, böylece ekstra uyanık ve odaklanmış hisseder ve üretken olursunuz.

Ardındaki Bilim

Bilim insanları kahve sonrası şekerleme yapmanın etkilerini birinci elden gözlemlediler: Yapılan bir çalışmada, Japon araştırmacılar iki araştırma grubu üzerinde hafıza testleri yaptılar: bir grup kahve şekerlemesi yaptı ve diğeri sıradan şekerleme yaptı. Sonuçlar açıktı: kahve şekerlemesi yapanlar, performans söz konusu olduğunda açık ara farkla kazandılar ve bu şekerlemenin faydaları yaklaşık bir saat sürdü.

Başka bir çalışma ise bu teoriyi test etti ve 15 dakikalık şekerleme artı kahvede 150 mg kafeinin sürüş bozukluklarını, sübjektif uykulu olma halini ve uyuşukluğa işaret eden elektroensefalografik (EEG) aktiviteyi azalttığını ve yorgun katılımcıların sürüş simülatöründe daha az hata yapmasına yardımcı olduğunu ortaya koydu.

Kahve sonrası şekerlemeden en üst düzeyde faydalanmak için ipuçları

Öğleden sonra bir kahve şekerlemesi yapmayı düşünüyorsanız, daha enerjik ve üretken hissetmek için şekerlemenizi en üst düzeye çıkarmanın 5 yolunu burada bulacaksınız.

1.   Sade kahve için, süt veya şeker ilave etmeyin. Süt ürünleri sindirim sistemine fazla mesai yaptırırken şeker ise kandaki glukoz (enerji) seviyesini önce zirveye çıkarıp sonra da çakılmasına neden olur—yani tüm bu çabanın amacının tersine hareket eder.  Kahvenizi yudumlamak yerine hızlıca tüketin, böylece kafein bir kerede sisteminizden geçer. Kahvenizi önceden soğutmayı unutmayın veya bir espresso için.

2.   Hafif bir uyku evresinde kalmak için alarmı 20 dakikaya kurun, böylece uyku mahmurluğu hissetmeden kolaylıkla uyanırsınız. 20 dakikadan sonra, daha derin bir uykuya geçme şansınız daha yüksektir; bu evredeyken uyanmak, uyku ataleti (uyku sersemliği) adı verilen, oldukça tatsız bir uyuşukluk ve oryantasyon bozukluğu deneyimidir.   20 dakika idealdir çünkü kafein beyninize girerek adenozin reseptörlerine bağlanır, uyuşukluğu önler ve size ekstra güç verir.

3.   Alarmı kurar kurmaz uzanın … ama hemen uykuya dalamazsanız endişelenmeyin. Sadece dinlenmek ve zihni sakinleştirmeye odaklanmak ve nefesi yavaşlatmak bile kahve şekerlemesinin faydalarını sağlayabilir.

4.   Kahve şekerlemesini uyku saatinizden en az 8 saat önce yapın. Çoğumuz öğleden sonra 3:00 civarında veya öğleden sonra geç saatlerde halsiz hissetmeye başlarız ve kafein cazip gelebilir.  Bununla birlikte, gece uykunuzun kesintiye uğramaması için kafeinli içeceklerin normal uyku saatinizden önceki 8 saat içinde tüketilmesinden kaçınılmalıdır.

5.   Şekerlemenizi iyi zamanlayın. Şekerlemenizi 20 dakika ile sınırlamanın yanı sıra, kahve şekerlemesi, vücudunuzun sirkadiyen ritmine uygun olacak şekilde sabah uyandıktan yaklaşık 7-9 saat sonra yapılmalıdır. Bu süre zarfında sirkadiyen ritminizde doğal bir düşüş olur ve doğru zamanlama, şekerlemenizin gece uykunuzu etkilememesine yardımcı olabilir.

Kaynak: https://bioloopsleep.com/blog/5-ways-to-optimize-your-coffee-nap

Localized by Oytun Buyrukcu

Native Turkish Translator | SEO & Localization Expert | Proofreader

Author: Admin