Hosting Firması Nasıl Seçilir

Kendi internet sitenizi oluşturma zamanının geldiğini düşünüyorsunuz ve aklınızda bazı tasarım fikirleri oluşmaya başladı bile. Peki, sitenizi barındıracak en iyi hosting şirketini nasıl seçeceğinizi biliyor musunuz? Önce hosting nedir kısaca açıklayarak başlayalım.

Hosting Nedir?

Hosting (barındırma) hizmeti, kişiler ve kuruluşların tasarladıkları web sitelerini internet üzerinden erişilebilir hale getirmelerine imkan tanıyan, internette barındırma hizmetidir. Hosting şirketleri, müşterilerinin kullanımı için bir sunucu üzerinde alan sahibi olan veya alan kiralamış olan ve tipik olarak veri merkezinde internet bağlantısı sağlayan şirketlerdir. Hosting şirketleri aynı zamanda kendi veri merkezlerinde bulunan diğer sunucular için veri merkezi alanı ve bağlantı imkanı da sağlayabilirler ve buna da kolokasyon adı verilir.

En İyi Hosting Firması Nasıl Seçilir

En iyi hosting firması özünde şu üçüne sahip olan firmadır: hız, destek ve güvenlik. Bunlara ek olarak ölçeklenebilirliğin de önemli olduğunu belirten uzmanlar bulunmaktadır. Hedef kitleniz büyüdükçe web sitenizi hızla ölçekleyebilmeniz ve ani yüksek trafik patlamalarını yönetebilecek esnekliğe sahip olmanız gerekir.

Çalışma süresi ve yükleme süresi en iyi hosting firmasını seçerken dikkat edilmesi gereken iki önemli faktördür.

Aşağıda yer alan hosting firması incelemelerinin tümü barındırma hizmetinin ortalama hızı (yükleme süresi), çalışma süresi ve maliyetine göre değerlendirilmiştir.  

2020’nin En İyi Hosting Firmaları

Aşağıda güvenilir ve hızlı olduğunu düşündüğümüz en iyi 5 hosting firmasından oluşan bir liste bulacaksınız. Bu firmaların tümü geçtiğimiz 24 ay içerisinde iyi bir performans çıkarmıştır.

1. Bluehost

Arayüz: İngilizce

Bluehost web barındırma firması 2007’den günümüze faaliyet göstermektedir ve şu anda 3 milyondan fazla web sitesini barındırmaktadır. Bluehost, yeni web siteleri için en popüler ve düşük maliyetli hosting seçeneğidir.

Listemizin başında yer almasının nedeni ise şirketin son 24 aya ait çalışma süreleri ve hızının oldukça güçlü olmasıdır – sırasıyla %99,99 ve 405 ms.

3 yıllık tanışma fiyatı olan 2,75$/ay (yenilemede 7,95$) ücretsiz alan adı, web sitesi oluşturucu ve cPanel üzerinden tek tıkla WordPress, Joomla ve Drupal kurulumu gibi özellikleri de içinde bulunduruyor. Yani, en başta daha web sitesini hazırlamamış bir kullanıcı için en iyi hosting seçeneği bu. Ölçülmeyen bant genişliği ve 50 GB depolama alanı standart plana dahil edilmiştir.

WordPress.org tarafından resmi olarak önerilmesi nedeniyle WordPress siteleri için harika bir seçimdir.

Bluehost aynı zamanda tüm planları ile birlikte ücretsiz e-posta hesapları, 7/24 canlı müşteri desteği ve SSL (güvenlik katmanı) da sunuyor. Kullanımı çok kolaydır ve muhtemelen hem güvenilir hem de güvenli olan en iyi başlangıç düzeyi hosting hizmetlerinden biridir. Şirket geleneksel paylaşımlı barındırmanın (shared hosting) yanı sıra daha yüksek trafik alan web siteleri için kiralık (dedicated), VPS ve WordPress hosting planları da sunuyor.

Şirket tarafından sunulan tüm hosting planları 30 gün geri ödeme garantisine tabi ve hemen kullanmaya başlayabilmeniz için anında aktif hale geliyor.

2. HostGator Cloud

Arayüz: İngilizce

2002 senesinde kurulmuş olan HostGator popüler bir paylaşımlı ve bulut hosting sağlayıcısıdır ve günümüzde 2 milyonun üzerinde web sitesine ev sahipliği yapmaktadır.

Son 24 aya ait verilere göre HostGator Cloud güçlü bir çalışma süresi (%99,99) ve ortalamanın üzerinde hız (399 ms) ortaya koyarak listenin üst sıralarında yer almayı hak etmiştir.

HostGator tüm planlarda sınırsız sayıda e-posta hesabı, ölçülmeyen bant genişliği, ölçülmeyen sabit disk alanı ve entegre cache gibi esnek özellikler sunuyor. Dahası, şirketin sunmakta olduğu tüm hosting planları %99,9 çalışma süresi garantisi, ücretsiz SSL sertifikası, kolay WordPress kurulumları ve bir yıl için ücretsiz alan adı (domain) ile birlikte geliyor (12, 24 veya 36 aylık aboneliklerde).

Kendi web sitenizi tasarlamak isterseniz bunu Gator Web Sitesi Oluşturucu ile yapabilirsiniz. Bu hizmet, yeni başlayanlar için kolay, e-Ticaret dostu bir site oluşturucu olması için sürükle ve bırak sistemiyle çalışan bir HostGator hizmetidir.

HostGator’un en ucuz planı 2,74$/aydan (12 aylık ödeme planı seçerseniz) başlıyor ve 10,95$/ay fiyatı üzerinden yenileniyor. HostGator, paylaşımlı bulut barındırmanın yanı sıra WordPress, VPS ve dedicated hosting planları sunarak küçükten büyüğe her ölçekteki kuruluşlara hitap ediyor.

Tüm planlar 45 gün para iade garantisine tabi.

3. Hostinger

Arayüz: Türkçe

Son 24 aya ait verilere göre Hostinger %99,95 çalışma süresine sahip, ama ortalama yükleme süresinin 350 ms ile çok hızlı olması onu piyasadaki ucuz ve en iyi hosting firması yapıyor.

Hostinger (diğer adıyla Hosting24) kaliteden ve hizmet performansından çok fazla ödün vermeksizin son derece makul fiyatlı hosting planları sunuyor. Fiyatının uygun olmasının yanı sıra Hostinger’in sunmakta olduğu özellikler de yeni başlayan web sitesi sahiplerine hitap ediyor.

Şirket farklı özelliklere sahip çeşitli hosting planları sunuyor ve tüm planlara kullanımı kolay web sitesi oluşturucu, ücretsiz SSL sertifikası, %99,9 çalışma süresi garantisi ve 7/24/365 müşteri desteği dahil.

Hostinger’in en ucuz planı 0,99$/aydan (48 aylık ödeme planı seçerseniz) başlıyor ve 2,15$/ay fiyatı üzerinden yenileniyor. “Single Web Hosting” planını seçmediğiniz takdirde bant genişliği ve beritabanları sınırsız. “Single Web Hosting” planında 10GB disk alanı, 100GB bant genişliği, bir MySQL veritabanı ve bir e-posta hesabı hakkına sahip oluyorsunuz. Dikkat çeken bir diğer önemli nokta ise en ucuz plana ücretsiz alan adının dahil olmaması ve sınırlı işletim gücü ve bellek sunulması.

Hostinger’in sunduğu diğer hizmetler arasında Bulut, E-posta, WordPress, VPS, Windows VPS hosting yer alıyor.

Tüm planlar 30 gün geri ödeme garantisine tabi.

4. GreenGeeks

Arayüz: İngilizce

GreenGeeks 12 seneden uzun bir süredir faaliyet gösteriyor ve 500binin üzerinde web sitesine ev sahipliği yapıyor.

%99,98 çalışma süresi ve 445 ms yükleme hızı ile GreenGeeks 2,95$/ay gibi uygun bir fiyatla hızlı ve güvenilir hosting hizmetleri sunuyor. Bu fiyata özellikler bakımından zengin bonuslar, kaliteli 7/24 müşteri desteği ve çevre dostu uygulamalar da eklenince GreenGeeks’in bu fazlasıyla doymuş piyasada kendisine nasıl yer edindiğini anlamak hiç de zor değil.

Tüm planlar 1 yıl ücretsiz alan adı, cPanel erişimi, ücretsiz Wildcard SSL, PowerCacher, sınırsız SSD depolama ve sınırsız veri transferi ile geliyor. Şirket müşterileri aynı zamanda sınırsız sayıda alan adını barındırabiliyor, sınırsız sayıda e-posta hesabına sahip olabiliyor ve gecelik yedekleme yapabiliyorlar.

Web sitenizin büyümesi halinde daha esnek VPS hosting planına aboneliğinizi yükseltebilirsiniz. GreenGeeks aynı zamanda sitenizi mevcut hosting firmanızdan ücretsiz olarak taşıyacaktır. Ne yazık ki 9,95$/ay seviyesindeki yenileme ücreti bazı site sahiplerini bu hosting firmasını seçmekten caydırabiliyor.

Tüm planlar 30 gün geri ödeme garantisine tabi.

5. GoDaddy Hosting

Arayüz: Türkçe

GoDaddy, 44 milyondan fazla web sitesine ev sahipliği yapan dünyanın önde gelen hosting firmalarından biridir. Şirket dünya genelinde 14 ofise sahip ve dünyanın en büyük domain firmalarından biri olarak kabul ediliyor. Hem küçük hem de büyük web siteleri için uygun hosting hizmetleri de sunuluyor. Şirket kendi sunucu parkına sahip değil, bunun yerine Amazon ile ortaklık kurmuş bulunuyor ve AWS’den sunucu kiralıyor.

GoDaddy, son iki seneye ait kayıtlara göre %99,97 çalışma süresi ve 554 ms sayfa yükleme hızı sunuyor ve bu da GoDaddy’nin güvenilir bir hizmet sağlayıcı olduğunu kanıtlıyor. GoDaddy, yeni başlayanlar için tasarlanmış kullanımı kolay sürükle ve bırak web sitesi oluşturucunun (GoCentral) da dahil olması ile web sitesini baştan tasarlayacaklar için mükemmel bir çözüm. Bunlara ek olarak, MySQL, cPanel, CloudLinux, Python ve PHP’nin birden fazla sürümünü de kullanıcılara sunuyor.

Şirketin sunduğu en ucuz hosting planı 4,33$/ay’dan (yenilemede 8,99$/ay) başlıyor ve 100GB web sitesi depolama ve ölçülmeyen bant genişliği ile birlikte geliyor. Güvenlik denetimleri ve DDoS koruması da planlara dahil.

Bununla birlikte, GoDaddy muhtemelen sizi biraz daha fazlasını ödemeye ikna edecek satış kampanyaları gerçekleştiriyor. Örneğin, site yedekleme, SSL sertifikaları ve e-posta hesapları sunulan en ucuz planlara dahil değil. GoDaddy 7/24 destek sunuyor.

GoDaddy’nin sunduğu tüm yıllık ve çok yıllık planlar 30 gün geri ödeme garantisine tabi.

Ücretsiz Hosting

FreeHosting.com

Arayüz: İngilizce

FreeHosting.com piyasada bulunan en popüler ücretsiz hosting sağlayıcılardan biri. 22 senedir bu sektörde faaliyet gösteriyorlar ve yaratıcı startup’lara kaliteli ücretsiz hosting (reklamsız) sunmalarıyla tanınıyorlar.

Performans açısından ise olabilecek en azını beklemek mantıklı olacaktır. Sayfa yükleme hızı on saniyeye kadar çıkabiliyor ve web sitenize bazen hiç ulaşılamaması da mümkün. Eğer hosting kullanmayı denemek istiyorsanız ve web sitenize yüklü bir trafik beklemiyorsanız bu ücretsiz hosting sizin için yeterli olacaktır. Bundan daha fazlası için ise FreeHosting.com’un sunduğu sınırlı kaynaklar ve hayal kırıklığı yaratan performansı yeterli olmayacaktır.

Kaynak: https://hostingfacts.com/

Localized by Oytun Buyrukcu

English to Turkish Translator & Proofreader | Localization Expert

Author: Admin