Global Şirketler ve Pazarlama Karması

Pazarlama Karması Nedir?

Pazarlama karması, bir şirket tarafından tüketiciyi o şirketin ürünlerini satın almaya yönlendirmek amacıyla kontrol edilebilen faktörlerin bir kombinasyonudur. Pazarlama karması temel olarak 4 ilkeden meydana gelir ve bunlar Pazarlamanın 4P’si olarak adlandırılır: Product (ürün), Price (fiyat), Place (dağıtım), Promotion (tutundurma).

Samsung Pazarlama Karması – Samsung’un 4P’si

Samsung geniş bir ürün yelpazesine sahip ve birçok farklı ürün kategorisinde varlık gösteriyor. Samsung marka imajına yön veren ürünler ise Samsung Note serisi veya Samsung Galaxy serisi gibi Samsung Akıllı telefonlar. Genel anlamda Samsung şu ürün kategorilerinde faaliyet gösteriyor.

Samsung pazarlama karmasında yer alan ürünler

1) Tabletler

2) Mobil telefonlar – Akıllı telefonlar, normal telefonlar,

3) Televizyonlar – LED ekran, LCD ekran. Plazma TV, Akıllı TV, HDTV vb.

4) Kamera ve kayıt cihazları

5) Buzdolapları

6) Klimalar

7) Çamaşır makinesi

8) Mikrodalga fırınlar

9) BT – Dizüstü bilgisayarlar, yazıcılar ve aksesuarlar

Samsung ürünleri bakımından faydası, Samsung ürünlerinin son birkaç sene içerisindeki performansları göz önünde bulundurulunca bütün Samsung ürünlerine karşı bir güven olmasıdır. Ürünleri ile ilişkili sorunlar ihmal edilebilir düzeydedir. Ve Akıllı telefonları ile Samsung müşterileri için bir statü sembolü haline gelmiştir. Ayni zamanda Samsung hizmetleri ile de bilinmektedir ve insanlar Samsun’un herhangi bir ürünü için çok hızlı servis verdiğini bilmektedir. Dolayısıyla, Samsung pazarlama karmasında bu ürün portföyü Samsung güçlü noktalarından biridir.

Samsung pazarlama karmasında fiyatlandırma

farklı ürün kategorilerinde varlık göstermesi nedeniyle Samsung çeşitli fiyatlandırma stratejileri kullanmaktadır. Bu fiyatlandırma stratejilerini sınıflandırabilir ve bunları kullanıldıkları ürünlerle eşleştirebiliriz.

Kaymağını alma fiyatlandırması – Samsung akıllı telefonları piyasada bulunanlar arasında en iyilerden biridir ve özellikler ve sağladıkları USP’ler bakımından piyasa lideri konumundadır. Yakın zamanda piyasaya sürülen Samsung Note 3 + Gear insanların dikkatini çeken ürünlerden biridir. Dolayısıyla Samsung, rakipleri o teknolojiyi yakalamadan önce ürünlerinden en yüksek değeri almaya çalışarak bu ürünler için kaymağını alma fiyatlandırmasını kullanmaktadır. Bir model eskidiği veya rakipleri de benzer ürünleri piyasaya sürdükleri zaman Samsung derhal bu fiyatı düşürür. Rekabetçi fiyatlandırma – Akıllı telefonlar dışındaki ürünler için Samsung rekabetçi fiyatlandırma kullanır. Televizyonlar, klimalar, buzdolapları ve diğer ürünlerde Panasonic veya LG ile rekabet söz konusudur. Samsung’un harika bir marka olduğu bilinmektedir ancak ev eşyalarında LG’den daha iyi değildir. Aslında söz konusu ev eşyaları olduğu zaman LG, Samsung’u geride bırakır. Benzer şekilde çamaşır makineleri -Whirlpool- ve Kameralarda -Cannon- da Samsung’u geride bırakacak markalar mevcuttur. Böylelikle, Samsung birçok kategoride rekabet edebilmek amacıyla rekabetçi fiyatlandırma uygulamaya devam eder. Samsung marka olarak piyasaya geç girmediği için çok nadiren penetrasyon fiyatlandırması uygular. Aslinda, piyasadaki çoğu tüketici kalici segmentinde faaliyet göstermektedir.

Samsung pazarlama karmasındaki yeri

Samsung piyasada birçok kanal yoluyla varlığını sürdürmektedir. Üç segmenti bulunan kanal pazarlama konsepti ile çalışmaktadır. Satış ve servis bayileri, Modern perakende ve Distribütörler. Satış ve servis bayileri Samsung için önemli hesapları idare ederler ve kurumsal satış ile ilgilenmektedirler. Bu bayiler ayni zamanda sadece Samsung ürünlerine özel mağazalar da açabilirler. Modern perakende segmenti Croma, Hypercity, Vijay sales, Vivek ve modern elektronik perakende zincirinde yer alan diğerleri gibi büyük perakendecileri kapsamaktadır. Samsung böylesine markalaşmış bir ürün olması nedeniyle perakendeciler müşterileri için bir alternatif olarak Samsung ürünlerini almak zorundadır.

Dağıtım ağı Samsung söz konusu olduğunda en ilgi çekici noktalardan biridir. Birçok şehirde Samsung üzerinden bir bölgeye dağıtım yaptığı bir tek distribütöre sahiptir. Örneğin – Mumbai’de Samsung bütün Samsung ürünlerinin Dağıtımini yapan SSK distribütörü ile anlaşmalıdır. Bu distribütör Samsung’a büyük bir yatırım yapmıştır ve hem distribütör hem de sirket Samsung ürünlerinin satışında işbirliği yapmaktadir. Dolayısıyla bütün Samsung ürünleri bir tek distribütöre satılacak ve distribütör de bu ürünleri perakendecilere satacaktır.

Samsung pazarlama karmasında promosyonlar

Samsung çok çeşitli promosyonlar kullanmaktadır. Samsung bir şirket olarak reklam yoluyla müşteriyi kendisine çekmeye inanmaktadır ancak ayni zamanda ürünleri indirim promosyonları ile de müşterilere kabul ettirme taktiklerini kullanmaktadır. Böylelikle Samsung yıl boyunca canli sezon ve ölü sezonu kapsayan çeşitli pazarlama araçlarına başvurmaktadır. Diğer yandan ise ticari ortaklarını Samsung ürünlerinin rekabetin üzerinde satışını yapmaya motive etmek için onlara birçok teklif ve indirimler vermektedir. Böyle bir strateji ile Samsung markasi yükseliştedir ve çekmenin yanı sıra öteleme stratejisi eszamanlı olarak Samsung için ise yaramaktadır.

Samsung pazarlama karması pazarlamacılar için birçok açıdan bir derstir. Öncelikle, bu ürünlerin şirketiniz için geliri yönlendiren bir konuma gelebilecek olması düşünülecek olursa aynı zamanda birden fazla ürün olması halinde işletme büyüyecektir. İkinci olarak, Çekme stratejisi pahalı olsa da uzun vadede çok daha karlidir.

Starbucks Pazarlama Karması

Jerry Baldwin, Zev Siegl ve Gordin Bowker Starbucks Kahve, Çay ve Baharat Şirketini 1971 senesinde iyi kahvenin tadını dünyaya tanıtma vizyonuyla kurmuşlardı. 1987 senesinde Howard Schultz şirketi satın aldı ve kahve ve tüketiciler arasında kişisel bir ilişki oluşturarak sirketi yeniden yaratti. Birkaç sene içerisinde şirket bölgesel küçük bir işletme olmaktan kahve sektörünün mutlak lideri olmayı başardı.

Starbucks dünya genelindeki en büyük kahve şirketidir ve müşterilerine essiz bir deneyim sunmaktadır. Başlıca misyonu, Dürüst Ticaret ten ibarettir. Lisans anlaşmalarını sosyal açıdan sorumlu etik bir şekilde imzaladılar ve kahvelerini satin aldılar. Müşterilerine sadece bir bardak kahveden daha fazlasini vermeyi hedeflediler. Starbucks kurulduğu günden itibaren yönetim kararlarının altini çizerek ve bunları vurgulayarak büyümeye devam etti. Günümüzde Starbucks 50’den fazla ülkede 16,858 kafeden fazlasına sahip.

Starbucks pazarlama karmasında yer alan ürünler

Starbucks piyasadaki pozisyonunu koruyabilmek için müşterilerine en iyi ürünleri unutulmaz bir deneyim eşliğinde sunmaktadır. Ürünlerini sürekli olarak yenileyerek ve yüksek kaliteli kahve sunarak piyasadaki konumlarını korumaktadırlar. Kahvenin kolay bozulan doğasını anlayan Schultz kahve üretimindeki her bir adimin denetlendiğinden emin olmuştur. Bu nedenle Kenya, Sumatra, Kosta Rika ve Etiyopya gibi ülkelerden çekirdek kahve ve kavrulmuş kahve satin almışlardır. Bunları kendi tesislerinde kavurmuş ve lokasyonları aracılığıyla satmışlardır.

Momentumu sürdürmek ve müşterilerini memnun edebilmek için Starbucks ilk basta 7 – 8 olan kahve ve yiyecek kategorilerini genişletmıştır. Ürünlerini sürekli olarak yenilemektedirler ve ayni zamanda Hindistan’daki çayseverleri çekmek için Tazo Tea piyasaya sürülmüştür. Dünya genelinde Starbucks’in müşterilerine sunduğu binden fazla çeşit bulunmaktadır. Her ne kadar çayi portföylerine dahil etmekte biraz geç kalmış olsalar da bunu popüler hale getirmek için marka lokalizasyonu sürecini seçmişlerdir. Bunun yanı sıra müşterilerine yazin Frappuccino, çilekli krema ve kış aylarında da zencefilli latte gibi sezondan sezona değişen farklı ürünler de sunmaktadırlar. Starbucks mağazalarında ayni zamanda Starbucks cappuccino ve kahve makineleri de bulabilirsiniz.

Starbucks pazarlama karmasında fiyatlandırma

Fiyat bir ürünün değerini bulmak için kullanilir. Sirket her zaman müşterilerine en değerli ürünleri sunmak için elinden gelenin en iyisini yapmıştır. En kaliteli kahve çekirdekleri satin alirlar ve çalışanlarının etkin ve verimli bir şekilde yetiştirildiğinden emin olurlar. Starbucks kahvesinin ucuz olmaması ve sunduğu deneyim nedeniyle premium fiyatlandırmaya başvurmaları nedeniyle bu durum fiyatlarına yansımıştır. Bununla birlikte, rekabetçiliğini korumak için Starbucks sadece diğerlerinden 50 sent daha ucuz olmamakla birlikte ayni zamanda istendiği kadar yeniden ücretsiz doldurulabilen 1$ ücretli bir kahveyi menüsüne eklemıştır. Starbucks dünyanin çeşitli yerlerinde lokasyonlar açarak büyüyor ve böylece 3.95$ fiyatıyla breakfast pairings gibi katma değerli çeşitli diğer ürünleri de portföylerine eklediler. Bu kombinasyon özellikle fiyat bilinci olan müşteriler için piyasaya sürüldü ve onlara bir bardak kahvenin yaninda kahvaltı sundu.

Starbucks premium ürünler sunarak göreli fiyatlandırmaya odaklanmıştır. Filtre kahve ve Seattle’s Best gibi diğer düşük maliyetli kahve ögelerine ek olarak çeşitli marketlerde çekirdek kahve satmışlardır. Her ne kadar Starbucks düşük maliyetli ürünler ile birlikte yüksek fiyatli ürünler satiyor olsa da yüksek fiyatları karşılaştırma yoluyla hakli gösteriyor.

Starbucks basit bir fikir üzerine isliyor – eger müşteri premium ürünler alirsa biraz daha fazla ödemeyi kafalarına takmazlar. Böylelikle onlar için kalite önemli. Ürünlerinin kalitesinden hiçbir zaman ödün vermezler ve fiyati hakli göstermek için siki kalite kontrol ölçütleri uygulamanın yani sıra harika müşteri hizmeti verirler.

Kar maksimizasyonu için bütün ürünler yerine bazi içeceklerin fiyatını yükseltir ve boyutunu büyütürler. Bunu yaparak güncellenmiş bu kahvelerde daha fazla değer bulan müdavimlerden birçoğunu çekebilmektedirler. Bu da sirketin daha büyük bardak kahvelere ödeme yapmaya hazir müşterilerden daha yüksek bir kar marji elde etmesini mümkün kilar.

Starbucks pazarlama karmasındaki yeri

Starbuks net bir vizyona sahip ve bu da müşterileriyle doğrudan ve kişisel bir ilişkiye sahip olmak ve dolayısıyla da üreticiden müşteriye doğrudan tedarik zincirine sahip olmaktır. Dünyanin her yerinde zincirlere sahipler. ABD’de Starbucks yerel bir markadir ve neredeyse bütün semtlerde mağazalarını bulabilirsiniz. Kafe barlar açarak tüketici trafiğine hizmet verirler. Starbucks dışında sokak isimleriyle gizli fabrika mağazaları açarak kendilerine yer edinmeye çalışıyorlar. Müşterilerinin keyifli bir deneyim yaşamalarından emin olmak amacıyla çalışanlarını eğitmek için büyük yatırım yapiyorlar.

Starbucks birden fazla Dağıtım kanali kullaniyor. Ürünlerini sirketin sahibi olduğu mağazalar ya da doğrudan perakende sistemiyle satışa sunuyorlar. En iyi bahçelerden kahve çekirdekleri ithal ediyor ve bunları isleyerek kendi marka adları altında satışa sunuyorlar. Bununla birlikte oteller, havayolu şirketleri ve ofis kahve tedarikçileri ile de anlaşmaları bulunuyor. Bu da daha geniş bir pazara hizmet vermelerine yardımcı oluyor. Günümüzde Starbucks 33 bini ABD’de olmak üzere 40 binin üzerinde mağazada çay ve kahvelerini sunuyor. Starbucks ayni zamanda 2012 senesinde Hindistan pazarina da girdi.

Starbucks pazarlama karmasında promosyonlar

Starbuck reklamlara fazla yatırım yapmamıştır. McDonalds 2007 senesinde reklamlara 727.7 milyon dolar yatırım yaparken Starbucks sadece 16.6 milyon dolar yatırım yapmıştır. Starbucks cebinde kalan bu parayi mağazaları için en iyi yerleri bulmak ve kiralamak için kullanmıştır. Yeni mağazalar açabilecekleri yerlerde büyük etkinlikler düzenlemişlerdir. Ayrıca tişört ve kupalara bilgiler basmak gibi birçok diğer promosyon faaliyetlerinde de bulunmuşlardır. Bunun haricinde Akıllı ortaklıklar konseptini geliştirmişlerdir. Bunun anlami, bu markayi destekleyecek elçiler olan yerel temsilciler bulmaktır.

Starbucks müşterileri için hediye kartlarına sahiptir. Bu fikir ücretsiz reklam ile sadece ürünlerini yerel müşterilere değil ayni zamanda yeni müşterilere de tanıtma imkani vermıştır. Ayrıca ofislere boyut sınırlaması olmaksızın kahve temin etmişlerdir. Her ne kadar resmi bir sloganları olmasa da resmi bir misyonları bulunmaktadır bu da “İnsan ruhuna ilham vermek ve onu beslemek-her seferinde bir kisi, bir bardak ve bir semt.” Starbucks kulaktan dolma bilgiye büyük ölçüde bel bağlamıştır ve bu da marka farkındalığı ve marka sadakatini artırmasıyla onlara büyük fayda getirmıştır. Günümüzde Starbucks’ın Facebook üzerinde 27 milyondan fazla takipçisi bulunmaktadır ve twitter üzerinde de bu rakam 2 milyondan fazladir. Trend yaratması, yaratıcılığı ve tazeliği ile Starbucks kendisini bütün dünyada kabul ettirmiştir.

Hazırlayan Oytun Buyrukcu

Native Turkish Translator | English to Turkish Localization Expert

Author: Admin