Geri Dönüşüm Maliyetleri Şirketlere Kaydırılıyor

geri donusum maliyetleri

ABD’nin Maine Eyaleti, geri dönüşüm maliyetlerini vatandaştan şirketlere kaydıran ilk eyalet oldu

Maine Valisi Janet Mills (D) Salı günü “genişletilmiş üretici sorumluluğu” (extended producer responsibility) programının ayrıntılarını içeren bir yasa tasarısını imzaladı ve Maine, tüketici ambalajları üreten şirketlerden geri dönüşüm maliyetleri için ödeme yapmalarını talep eden ilk ABD eyaleti oldu.

Ambalajlar ile ilgili genişletilmiş üretici sorumluluğu (EPR) mevzuatı, büyük ambalaj üreticilerinden karton kutuların, plastik kapların ve diğer ambalaj malzemelerinin toplanması ve geri dönüştürülmesinin yanı sıra geri dönüştürülemeyen ambalajların imhası için de ücret alınmasını öngörüyor. Bu mevzuat ile oluşan gelir, uzun yıllardır vatandaşların vergi katkılarına bağlı olan yerel topluluklarda geri dönüşüm faaliyetlerini desteklemek için kullanılacak.

Yasa tasarısının sponsoru olan temsilci Nicole Grohoski (D-Ellsworth) verdiği demeçte, “Bu yeni yasa ile tüm Maine topluluklarına geri dönüşüm konusunda yardım ve bu yolda emlak vergisi yükünün azaltılması sözü veriliyor,” dedi.

Maine Doğal Kaynaklar Konseyi’nin Sürdürülebilir Maine Programı direktörü Sarah Nichols, diğer birçok eyaletin yakında aynı şeyi yapacağını tahmin ediyor. ABD genelinde New York ve California da dahil 10 eyalet bu sene içinde benzer bir yasayı ele aldı. Oregon’da ambalajlar için genişletilmiş üretici sorumluluğu (EPR) yasa tasarısı Demokrat eyalet valisi Kate Brown’ın imzasını bekliyor.

Nichols, “Düşen ilk domino taşı biz olduk,” dedi.

Ambalajlar için genişletilmiş üretici sorumluluğu, Avrupa genelinde ve Maine eyaletinin komşusu Quebec de dahil olmak üzere birçok Kanada eyaletinde uygulamaya konuldu. Birçok ABD eyaletinde piller, şilteler ve ilaçlar gibi imhası zor ürünler için halihazırda EPR programları bulunuyor.

Maine, 1970’lerde ilk pet şişe yasalarından birini çıkardığından bu yana çevre mevzuatına öncülük etmesiyle ün kazandı. Yaklaşık 20 yıl önce eyalet, üreticilerin bilgisayarlar ve televizyonlar da dahil olmak üzere elektronik geri dönüşüm için ödeme yapmasını gerektiren ilk yasaları çıkarmıştı. Ve 2019’da, Maine yasama organı köpük yemek kaplarını yasakladı ve bu yasa yakında yürürlüğe girecek.

Maine marketleri ve Gıda Üreticileri Derneği de dahil olmak üzere bazı iş grupları, yeni ambalaj mevzuatına, tedarik zincirini etkileyeceği ve yiyecek maliyetlerini artıracağı endişesiyle karşı çıktı. Bu yasada küçük ölçekli işletmeler ve kâr amacı gütmeyen örgütler için bazı istisnalar da yer alıyor.

Geri dönüşüm programları, Çin’in 2018’de ABD malzemelerini yasaklama kararı ve modern bir geri dönüşüm tesisinin aniden kapanmasıyla birçok Maine topluluğunda darbe aldı.

Trenton kıyılarında bir geri dönüşüm merkezi kurma çabasına öncülük eden ve sadece birkaç yıl sonra bu merkezin mali baskılar altında kapandığını gören Michael Gilmartin, yeni yasanın geri dönüşümü geri getireceği konusunda iyimser.

Salı akşamı bir seçici kurul toplantısında Trenton geri dönüşüm sahasının yeniden açılmasını tartışmayı planlayan Gilmartin, “Bu harika bir haber,” dedi.

Mount Desert Adası’ndaki geçidin karşısında bulunan ve Trenton’un çöplerini alan aktarma istasyonunun sahibi Mark Worcester, geri dönüşüm yeniden başladığında hazır olacağını söyledi.

Worcester, “Gerekli tüm makineler ve tabelalara sahibiz,” dedi.

Kaynak: https://www.washingtonpost.com/

Translated by Oytun Buyrukcu

Native Turkish Translator | SEO & Localization Expert | Proofreader

Author: Admin