Galapagos Adaları’nda 100 Yılı Aşkın Süredir İlk Defa Kaplumbağa Yavruları Görüldü

Diego

Bir asırdan daha uzun bir süredir ilk defa, Galapagos Adaları’nın Pinzón Adası’nda küçük bir kaplumbağa yavrusu grubu görüldü.

Galapagos kaplumbağaları, Galapagos’ta nesli en çok tükenme tehlikesi altındaki canlılar arasında yer alıyor. Kapsamlı koruma ve popülasyon artırma çalışmalarının başarılı olmasından sonra gerçekleştirilen yeni araştırmaya göre günümüzde ada üzerinde 500’den fazla Galapagos kaplumbağası yaşıyor.

Günümüzde en az 300’ü araştırmacılar tarafından görülmüş olan kaplumbağaları ilk gören araştırmacı James Gibbs bunların onunun yavru olduğunu söyledi.

James Gibbs konuyla ilgili şu yorumda bulundu:

“Kaplumbağaların yapmış olduğumuz hatayı bunca zaman sonra telafi etmemize imkan tanımaları benim için sürpriz oldu.”

100 yıldan uzun bir süre sonra Galapagos Adaları’nda ilk kez kaplumbağa yavruları bulundu

Bu yeni yavrular, insan faaliyetleri sonucunda nesilleri neredeyse tükenme noktasına gelmiş olan bu hayvanların kritik tehlikedeki türler arasından çıkarılmasına yardımcı olacak.

Denizciler 18. yy ortalarında Pinzón Adası’na ilk ayak bastıklarında sonraki nesillerin düzeltmekte çok zorlanacakları bir çevre felaketini tetiklediler. Adaya ulaşan ilk gemiler ile birlikte gelen sıçanlar, bu hassas ekosistemde kendilerine yer edindiler ve adanın o tarihe kadar az sayıda doğal düşmanı olan kaplumbağalarının yumurtaları ve yavrularını menülerine eklediler.

İnsanların neden olduğu bu sıçan istilası, kaplumbağa popülasyonu açısından o kadar yıkıcı oldu ki takip eden on yıllar boyunca tek bir yavru kaplumbağa dahi hayatta kalamadı ve bu durum bu türü nesli tükenme yoluna soktu.

Kaplumbağa nüfusunun 100’ün altına düştüğü 1960’lı yıllarda başlayan koruma çalışmaları sonucunda Pinzón Adası’nda bulunan sıçanların kökü kazındı.

Koruma çalışmalarını yürüten araştırmacılar az sayıda kaplumbağa yumurtasına rastladı ve bunları yakınlardaki başka bir adada kuluçkaya aldılar.

Kaplumbağalar kuluçkadan çıktıktan sonra sıçanların saldıramayacakları boyutlara ulaşana kadar beş sene boyunca araştırmacılar tarafından bakıldılar ama sıçanlar buna da aldırış etmediler.

2012’de biyologlar özel olarak sıçanları öldürmek üzere tasarlanmış bir zehri adaya yaymak için helikopterler kullandılar ve bu işe yaradı; Pinzón kısa süre önce sıçanlardan arındırılmış bölge ilan edildi.

James Gibbs şunları söyledi:

“Park yetkilileri ve diğerleri tarafından gerçekleştirilen ve sıçanların kökünün kurutulmasında başarılı olan çalışmalar kaplumbağaların uzun süredir ilk defa tekrar üremelerine olanak tanıdı.”

James Gibbs ve ekibi adaya yaptıkları keşif gezisi sırasında toplamda 300 kaplumbağa saptadı ve adada 500’ün üzerinde kaplumbağa yaşadığı tahmininde bulundu.

Galapagos Adaları’nın bu artan dev kaplumbağa popülasyonu ise en az 100 yaşındaki ve esaret altında 800 kadar yavrunun babası olarak türünün neslini tükenme tehlikesinden kurtaran Diego’ya çok şey borçlu.

Kaynak: http://www.thescienceandspace.com/

Translated by Oytun Buyrukcu

English to Turkish Translator & Proofreader, Localization Expert

Author: Admin