Facebook Reklamları Boykot Ediliyor: Zuckerberg’ün Kaybı 7 Milyar Dolar

Bir dizi şirketin Facebook reklamları boykot etmesiyle Mark Zuckerberg servetinden 7,2 milyar dolar kaybetmiş oldu.

Sosyal medya kuruluşunun hisse senedi fiyatı Haziran ayı sonunda %8,3 değer kaybetti. Bu değer kaybı, dünyanın reklam veren en büyük kuruluşlarından Unilever’in Facebook reklamlarını boykot eden diğer şirketlere katılması sonrasında gerçekleşti.  Unilever bu sene Facebook ürünlerine para harcamayı durduracağını açıkladı.

Facebook hisse senedi fiyatındaki düşüş şirketin piyasa değerinin 56 milyar dolar erimesine neden oldu ve Bloomberg Milyarderler Endeksine göre Zuckerberg’in net değeri 82,3 milyar dolar geriledi. Bu düşüş, Facebook CEO’sunu Jeff Bezos ve Bill Gates’in yanı sıra 3. sıraya ilk defa oturan Louis Vuitton’un patronu Bernard Arnault’nun ardından 4. sıraya geriletti.

Facebook’un platform üzerinde paylaşılan nefret söylemi paylaşımları ve dezenformasyonu yeterince denetlemekte başarısız olduğu eleştirilerinin ardından Verizon Communications Inc.’den Hershey Co.’ya kadar birçok şirket Facebook reklamları yayınlamayı durdurdu. Coca-Cola Co. ise tüm sosyal medya platformları üzerinde yayınlattığı tüm ücretli reklamları en az 30 gün süreyle durduracağını açıkladı.

Zuckerberg, şirketin seçimlerle ilgili tüm gönderilere, kullanıcıları yeni seçmen bilgilendirme merkezine göz atmaya teşvik eden bir bağlantı ekleyeceğini duyurarak site üzerinde mevcut dezenformasyon hakkındaki artan eleştirilere yanıt verdi. Facebook aynı zamanda yasaklı nefret söylemi tanımını genişleterek buna herhangi bir topluluğu tehlikeli olarak gösteren hiçbir reklama izin verilmeyeceği maddesini ekledi.

Zuckerberg, “Bugün duyurduğum politikaların hiçbirin politikacılar için bir istisna söz konusu değildir,” dedi.

COVID-19 pandemisi nedeniyle zaten milyonlarca dolar değerinde reklam harcamasından kesinti yapmak zorunda kalan reklam verenler ise Facebook reklamlarının boykot edilmesiyle bir hediye almış gibi görünüyorlar: bu boykota katılarak tek kuruş ödemeksizin marka imajlarını bir reklamdan çok daha fazla güçlendirmiş oldular.

Kaynak: https://www.bloomberg.com/

Localization by Oytun Buyrukcu

Native Turkish Translator | English to Turkish Localization Expert

Author: Admin