Etsy Satış Komisyon ve Vergileri

Etsy’de satış yapmak ilginizi mi çekiyor? Bu rehberi Etsy mağazanızı açmak ve çalışır hale getirmenize yardımcı olmak için hazırladık. Öncelikle, Etsy nedir ve Etsy satış komisyon ve vergileri konusuna kısaca değinelim.

Etsy Nedir?

Etsy, özgün ve yaratıcı ürünler için global pazar yeridir. El yapımı ürünlerden antikaya özel ve olağanüstü ürünlerin sergilendiği bir platformdur.

Etsy üzerinden satış yaparken Etsy.com hizmetlerini kullanımınız nedeniyle bazı ücretler ödemeniz gerekir. Etsy Payments üzerinden herhangi satış gerçekleştirmeniz halinde bu ücretler otomatik olarak bakiyenizden düşer.

Ay sonunda mevcut bakiyeniz eksideyse, bu tutarı en geç bir sonraki ayın ilk günü ödemeniz gerekecektir. Devreden bakiyenizin ödeme tarihi geldiği zaman Etsy’den bir e-posta alacaksınız.

Etsy komisyon borcunuzu ödeyin

Sell on Etsy app uygulamasında etsy komisyon borcunuzu ödeyebilir ve ödeme hesabınızı Finances sekmesini kullanarak yönetebilirsiniz.

Etsy komisyon ve vergileri görüntüleme

Etsy üzerinden satış yapmanız sonucu oluşan komisyon ve vergiler de dahil olmak üzere Ödeme (Payment) hesabınızı görüntülemek için şu adımları izleyin:

  1. Etsy.com üzerinde oturum açın.
  2. Shop Manager sekmesine tıklayın.
  3. Finances sekmesine tıklayın.
  4. Payment account sekmesine tıklayın.
  5. Ödemeniz gereken komisyon ve vergileri görmek için Recent activities ve Fees & Taxes sekmelerini kullanabilirsiniz.

Not: Listeleme ücreti ve Pattern gibi tüm sabit ücretler USD cinsinden görüntülenmektedir. Bir ücretin açıklamasında sabit USD maliyeti görebilirsiniz. Eğer Etsy Payments kullanıyorsanız, Fee & Tax sekmesinde bu maliyet TL olarak dönüştürülür. Bu dönüştürülmüş tutar, döviz kuruna göre değişebilir.

Listeleme Ücretleri

Ücret adı Ne anlama gelir
Listeleme – ilan başına $0.20 – Bir ürün listelendiği zaman bu Ücret Ödeme hesabınıza eklenir. – Satış olması ya da olmamasına bağlı olmaksızın bu ücreti ödeyeceksiniz. – Listelenmiş ilan 4 ay süre sonunda kapanır.
Satılanı otomatik yenileme – ilan başına $0.20 – İlan otomatik olarak yenilendiği zaman ücret hesabınıza eklenir. – Satış olması ya da olmamasına bağlı olmaksızın bu ücreti ödeyeceksiniz. – Listelenmiş ilan 4 ay süre sonunda kapanır.
Birden fazla ürün – Her ek ürün için 0,20$   – Bir ilan için bir satışta birden fazla ürün satılması halinde satılan her bir ek ürün için ayrıca ücret kesilecektir. – Bir siparişte birden (1) fazla ürün satmanız halinde birinci ürünün komisyonunu zaten ilanı verirken ödemiş olacaksınız. Sadece sattığınız ek ürünler başına sizden 0,20$ kesilecektir. Çoklu ürün satışları hakkında daha fazlası.
Özel listeleme ücreti – Özel listeleme/ilan başına 0,20$. – Bir alıcı ürünü satın aldığı zaman bu komisyon Ödeme hesabına eklenir. Özel listeleme/ilanlar hakkında daha fazlası.

Kargo Etiket Ücretleri

Ücret adı Ne anlama gelir
Kargo etiketleri – Kargo etiketi satın alırken seçiminize bağlıdır

İşlem ücretleri

Ücret adı Ne anlama gelir
Kargo işlemi – Ücretler değişebilir – Kargo etiketi maliyetleri gönderimin geldiği ve gittiği lokasyona göre değişir. – Kargo etiketini oluşturduğunuz zaman sadece posta ücretini ödemeniz gerekir. – Ayrıca, bulunduğunuz lokasyon ve satın aldığınız posta puluna bağlı olarak kargo etiket vergileri ya da sigorta ücretleri de ödemeniz gerekebilir. Etsy üzerinde gönderimler hakkında daha fazlası.
İşlem Ücretleri – Toplam ürün ve kargo maliyetlerinin %5’i – Etsy Payments işlem ücretinden farklıdır. – Pattern kullanımından kaynaklanan işlem ücretleri dahil değildir.
Square rehberi – Etsy mağaza envanteri ile eşleşmeyen ürünleri Square kullanarak yüz yüze sattığınız zaman işlem başına 0,20$ ücret alınır. – Square tarafından ise satış tipine göre farklı ücretler alınacaktır. Square Komisyonları ve Ödeme SSS sayfasında daha fazlasını öğrenebilirsiniz.

KDV

Vergi adı Ne anlama gelir
İşlem ücretleri üzerinden komisyon – KDV değişebilir. – İşlem ücretleri üzerinden alınan KDV.
Satıcı hizmetleri üzerinden alınan KDV – KDV değişebilir. – Satıcı hizmetleri üzerinden alınan KDV.

Pattern

Pattern kullanmanız halinde Ödeme hesabınızda Pattern ödemeleri göreceksiniz. Pattern ücretleri ve ödemeleri hakkında daha fazlası.

Diğer ücretler 

Ücret adı Ne anlama gelir
Etsy Payments işlem ücretleri – Sadece Etsy Payments kullanarak ödeme alan satıcıları ilgilendirir. – Bir satış yaptığınız zaman ödeme hesabınızda  Fees & Taxes sekmesi altında görüntülenir. Ödeme işlem ücretleri hakkında daha fazlası.
Para yatırma için para birimi dönüşümü – Banka hesabınızın geçerli para birimi dışında para birimleri ile ürün ücretleri yayınlamanız halinde Etsy sizin adınıza bu parayı Etsy Payments’tan banka hesabınızın para birimine dönüştürür. – Bu dönüşüm sırasında döviz kuruna artı %2,5 eklenir.
Promosyonlu ilanlar – Promosyonlu ilan ücretleri değişmektedir. – Promosyonlu İlanlar, Etsy üzerinde yapılan belirli aramalarda ürünlerinizi ön plana çıkarır. Promosyonlu ilanlar hakkında daha fazlası.
Google Shopping Reklamları – Google Shopping Reklam ücretleri değişebilir.. – Google Shopping size Etsy dışında yeni alıcılara ulaşma imkanı sunar. Google Shopping Reklamları hakkında daha fazlası.
Amaca Yönelik Teklifler – Gönderilen e-posta başına $0.10. Amaca yönelik teklifler hakkında daha fazlası.

Derleyen Oytun Buyrukcu

Native Turkish Translator | English to Turkish Localization Expert

Author: Admin