Düşük Teknoloji Ürünü Olmaları Nedeniyle Eski Model Traktörlere İlgi Artıyor

john deere

Çiftçiler, büyük rakamlara satılan ve entegre dijital teknolojiler kullanmaları nedeniyle onarımı neredeyse imkansız olan yüksek teknoloji ürünü traktörlerden bıkkınlıklarını gittikçe daha yüksek sesle ifade etmeye başladılar. Minnesota Star Tribune haberine göre, “1970’lerin sonu ve 1980’lerin başlarında üretilmiş olan traktörler günümüzde ABD’de gerçekleştirilen çiftlik temalı müzayedelerinin gözde ürünleri arasında.” Ve bu traktörleri satın alan çiftçiler teknoloji karşıtı değiller. Aksine, satın aldıkları bu eski traktörleri otomatik sürüş için GPS gibi modern teknolojilerle modifiye ve modernize ediyorlar. Star Tribune haberi şöyle devam ediyor:

BigIron şirketinin sahibi Mark Stock, “Makine ne kadar yeni ise bir şey bozulduğunda onu tamir etmek için bir bilgisayara ihtiyaç duyma olasılığınız da o kadar yüksek,” dedi.

Bununla birlikte, yeni makinelerin olumlu yanları da bulunuyor. Bir şey bozulmak üzere olduğu zaman satıcı bir uyarı alıyor ve çiftçi ile iletişime geçerek bu sorunu daha başlamadan engellemeyi sağlıyor. Ama herhangi bir şey bozulursa çiftçi aciz bir durumda kalıyor; tarlanın ortasında servisin gelip saati 150$’a varan ücretlerle tamir işlemini gerçekleştirmesini beklemek zorunda kalıyor. Machinery Pete kurucusu Greg Peterson konuyla ilgili olarak, “Bu durum sahip olmanın onuruna aykırı olmakla birlikte, bir şeyleri onararak ömür boyu edinmiş olduğunuz becerileri de kullanışsız hale getiriyor,” dedi.

Eski model traktörlerin tamirinin ucuz olması ise bu makinelerin ömrünün uzatılabileceği anlamına geliyor. Yeni bir motor ya da şanzıman 10-15 bin dolara mal olabilir, ama sonrasında traktör 10-15 sene boyunca sorunsuz çalışır.

Çiftçi Kris Folland 1980’lerin başlarında üretilmiş iki adet Versatile 875s model traktöre sahip ve geçtiğimiz sene 9.000 saat iş görmüş bir John Deere 4440 satın almış ve büyük bir tamir gerekmeden önce bu traktörü 5.000 saat daha kullanmayı planlıyor.

Folland, “Pahalı bir tamir 15-20 bin dolara mal olabilir, ama bu 150-200 bin dolara yeni bir traktör almanın maliyetinden çok daha düşük. Yeni bir traktör modelinin maliyetinin neredeyse onda birine denk geliyor,” diyor. “İşte bu nedenle bu eski modeller büyük ilgi görüyor. Bu traktörler zamana meydan okumuş, iyi tasarlanmış, tamiri kolay ve parça temini kolay makineler.”

Kaynak: https://boingboing.net/

Localized by Oytun Buyrukcu

English to Turkish Translator & Proofreader, Localization Expert

Author: Admin