Elon Musk, SpaceX Starlink İnternet Uydularının Mars Vizyonuna Kaynak Yaratmak Açısından Önemli Olduğunu Söyledi

starlink-internet-uydu-agi

SpaceX CEO’su Elon Musk, şirketinin Starlink uydu ağının Mars’a astronot gönderme vizyonunu mümkün hale getirmekte oynayacağı önemli rolü açıkladı.

Musk’ın konu hakkındaki yorumları, Starlink uydularının lansmanı öncesinde medya ile yaptığı görüşmede geldi.  Musk, şirketin uydu ağının nasıl işleyeceği hakkında bilgileri ilk defa paylaştı. Musk aynı zamanda SpaceX’in projenin ilk aşamasını tamamlamak için gerekli sermayeye sahip olduğunu da doğruladı.

Starlink, şirketin “takımyıldız” olarak da bilinen ve dünyanın her yerine yüksek hızlı internet erişimi sağlaması planlanan internet uydu ağı kurma planının adı. Starlink ağının tamamlanmış hali, gezegenimize Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan daha yakın, alçak dünya yörüngesi olarak bilinen uzaklıkta uçacak toplam 11.943 uydudan oluşacak.

Musk, “Bunu SpaceX’in daha gelişmiş roketler ve uzay gemileri geliştirmek için kullanılabilecek kaynağı oluşturmasının bir yolu olarak görüyoruz.

Starlink ile elde edilen gelirin Starship’e (Uzay Gemisi) kaynak olarak kullanılacağını öngörüyoruz,” dedi.

SpaceX, geliştirmiş olduğu Falcon serisi roketler üretti ve bunları 70’ten fazla kez fırlattı.  Bu roketler dünyada var olan en güçlü roketler arasında olsa da Musk’ın nihai vizyonu insanları orada yaşamak üzere Mars’a göndermek ve bu da daha da büyük roketler gerektiriyor. İşte tam bu noktada, geçtiğimiz aylarda SpaceX tarafından test edilmeye başlanan Starship devreye giriyor.

Starship tamamen yeniden kullanılabilir bir fırlatma sistemine sahip olacak şekilde tasarlandı ve tek seferde 100 kadar kişiyi aya ya da Mars’a göndermeyi ya da oradan getirmeyi amaçlıyor.

Musk verdiği demeçte SpaceX’in yakın zamanda gerçekleştirdiği bağış kampanyalarına “aşırı ilgi” olduğunu belirtti. Musk, SpaceX’in bu ağı kullanmaya başlamak için gerekli sayıda Starlink uydusu inşa etmeye ve fırlatmaya yeterli kaynaklara sahip olduğunu sözlerine ekledi.

Musk, “Operasyonel seviyeye geçmek için yeterli sermayeye sahip olduğumuzu görüyorum,” dedi.

Musk, Falcon 9 tipi roketin burun kısmına yerleştirilmiş olan 60 Starlink uydusunun bir fotoğrafını paylaşmıştı.

SpaceX 2018 Şubat’ında iki deneme uydusu fırlatmıştı ama program—ve uydu tasarımı—hakkında kapsamlı bilgiler paylaşılmamıştı. Her ne kadar Musk Starlink programının başındaki ismi Haziran ayında işten çıkarmış olsa da—Jeff Bezos’un vakit kaybetmeden benzer bir ağ için işe aldığı bir başkan yardımcısı—SpaceX programı hız kesmeden yoluna devam etti.

Kaynak: https://www.cnbc.com/

Translated by Oytun Buyrukcu

English to Turkish Translator & Proofreader, Localization Expert

Author: Admin