e-Cüzdan Karşılaştırması: e-Cüzdan Nasıl Seçilir?

Paranızı internette yönetmek istiyorsanız e-cüzdan, sağladığı kolaylık nedeniyle günümüzün en popüler seçeneği olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle sık sık online alışveriş yapanlar için e-cüzdan kullanmak, harcamaları ve bütçelerini kontrol etmenin kolay bir yoludur. Ve elbette elektronik cüzdan kullanmak, çok çeşitli sitelere kredi kartı bilgilerinizi girmekle karşılaştırıldığında daha fazla iç rahatlığı ve güvenlik sunabiliyor. Bu da en iyi e-cüzdan hangisi sorusunu akla getiriyor.

Peki piyasada mevcut düzinelerce e-cüzdan uygulamasından hangisi sizin için en uygunu? Döviz kurları ve hangi uygulamaların Türkiye’de kullanılabildiği gibi göz önünde bulundurulması gereken farklı faktörler mevcut. En sık ne tür işlemler gerçekleştirdiğinize bağlı olarak dijital cüzdan kullanmak belki de sizin için en iyi seçenek dahi olmayabilir ve seçeneklerinizi araştırarak uzun vadede paranızın cebinizde kalmasını sağlayabilirsiniz.

Bu yazıda en popüler ve en iyi e-cüzdan karşılaştırılarak kararınızı daha fazla bilgi ile vermenize yardımcı olmaya çalışacağız.

e-Cüzdan nedir?

e-Cüzdan ya da dijital cüzdan, online işlemleriniz için para yatırmanız ve paranızı yönetmenize imkan tanıyan bir online uygulamadır. Birçoğumuz için e-cüzdan, kredi kartını elimize almaksızın uçak bileti ya da internet abonelikleri satın almak gibi online işlemler için parayı kullanmanın kolay bir yoludur. Bunun gibi bir para yönetimi uygulamasının dijital cüzdan ya da e-Cüzdan olarak sınıflandırılabilmesi için bazı belirli şartları yerine getirmesi gerekir.

Öncelikle, paranızı tıpkı bir banka hesabı gibi uzun sürelerle tutabileceğiniz bir dijital hesap olmalıdır. İkinci olarak, e-Cüzdanınızdan kredi kartınız ya da banka hesabınıza para transferi yapabilme olanağını tanıyor olmalıdır. Bu uygulamaların ortak özelliği ise tümünün özellikle kişiler arası (P2P), müşteriler ve işletmeler ve işletmeler ve diğer işletmeler arası ödemeler için tasarlanmış olmalarıdır.

Piyasada mevcut en iyi dijital cüzdanlar

Hangi dijital cüzdanın sizin için en iyisi olduğunu bulmaya çalışırken, masraflar, faiz oranları ve erişim seçeneklerinin bir şirketten diğerine büyük ölçüde değişiklik gösterdiğini unutmayınız; bazı e-cüzdanlar sadece belirli işlemler ile sınırlıyken tüm e-cüzdanlar dünya çapında hizmet vermemektedir.

Öne Çıkanlar

payoneer

Payoneer özellikle freelancer’lar ve küçük işletmelerin ödeme alma ve göndermelerini sağlayan ve doğrudan banka hesapları ile bağlanan benzersiz bir dijital cüzdan çözümü. Payoneer aynı zamanda online hesap bakiyenize doğrudan bağlanmış ve bir ATM’den doğrudan para çekmenize imkan tanıyan bir MasterCard da sunmaktadır.

currencyfair

Currencyfair, platform üzerinden diğer kullanıcılara doğrudan para gönderme imkanı sunan nadir para transferi hizmetinden biridir (ayrıca, başlıca özelliği yurtdışındaki banka hesabına para gönderebilmektir). Yurtdışına para göndermeniz gerekiyorsa, sistem içerisinde tam tersi yönde para göndermek isteyen bir kullanıcı ile eşleştirilebilirsiniz (P2P) ve son derece düşük ücretler ödersiniz!

currenciesdirect

Currencies Direct bir e-Cüzdan olmasa da size deniz aşırı banka hesaplarına ücretsiz havale imkanı sağlayan bir para transferi hizmetidir. Günümüzde çok döviz seçenekli bir cüzdan sunması bakımından bir e-Cüzdana benzer şekilde faaliyet göstermektedir. Yani diğer herhangi dijital cüzdanda olduğu gibi Currencies Direct’e para transferi yaparak uzun süreyle hesabınızda tutabilirsiniz ve bu parayı online sistem ile 40’tan fazla dövize çevirebilir ve sonra da yine online sistem ile banka havalesi yapabilirsiniz. Currencies Direct bazı siteler tarafından en iyi para transferi sistemi olarak seçilmiştir ve kullanıcı sayısı artmaya devam etmektedir.

e-Cüzdanlar Arasındaki Fark Nedir?

İçinden seçebileceğiniz yüze yakın e-Cüzdan bulunuyor. Peki sizin için en iyi dijital cüzdanı nasıl bulacaksınız?

Burada göz önünde bulundurmanız gereken ilk kategori işlevdir. e-Cüzdanı ne yapmak için kullanacaksınız? Sık sık yurtdışından alışveriş yapıyor musunuz yoksa sadece Türkiye’den mi alışveriş yapıyorsunuz? İnternette paranızı çoğunlukla kişiler ya da işletmelere ödeme yapmak için mi harcıyorsunuz? Sizin için en iyi dijital cüzdan, bu cüzdandan beklediğiniz işleve bağlıdır.

Bu listeyi ihtiyaç ve isteklerinize göre daralttıktan sonra sıra ücretlere bakmaya gelir.  Dijital cüzdanlar söz konusu ücretler olduğu zaman pahalı olabilmektedir. Para çekmeden para yatırmaya ve döviz dönüşüm ücretlerine bu rakam katlanabilmektedir. Ve hesabınıza parayı nasıl yatıracağınızı da bilmelisiniz. Bazı e-Cüzdanlar para ekleyebileceğiniz fiziksel lokasyonlar sunar ya da çek kabul ederken çoğunluğu sadece banka hesabı ya da kredi kartı ile çalışacaktır. Kripto para cüzdanları sıklıkla banka ya da kredi hesaplarına para transferi için kullanılamamaktadır. Ve tüm dijital cüzdanlar dünyanın her yerinde kullanılamaz ve bazı ülkelere sınırlama getirmektedir.

Kolaylık. e-Cüzdanların ardındaki başlıca konsept, bankalar günün sadece birkaç saati çalışırken ve haftasonu ve tatil günlerinde çalışmazken e-Cüzdanların 7/24 hiç beklemeksizin para gönderip para almak için kullanılabilmesidir.

Güvenilirlik. e-Cüzdan, içinde büyük tutarlarda para tutulabilen bir çeşit banka hesabı olduğu için güvenilirlik ve güvenlik her şeyden önemlidir.

Ücretler. Para yatırma ücretleri, para çekme ücretleri, kambiyo ücretleri ve çok çeşitli diğer ücretler – dijital cüzdanların pahalı olduğu bilinmektedir!

En İyi e-Cüzdan Listesi

Cüzdan Site Kuruluş Ülkeler Para Birimleri
PayToo 2005 180 2: USD, EUR
PayPal 1998 172 (Türkiye dahil değil) 24: AUD, BRL, CAD, CZK, DKK, EUR, HKD, HUF, ILS, JPY, MYR, MXN, TWD, NZD, NOK, PHP, PLN, RUB, SGD, SEK, CHF, THB, GBP, USD
Skrill 2001 163 35: EUR, TWD, USD, THB, GBP, CZK, HKD, HUF, SGD, JPY, PLN, CAD, ISK, AUD, INR, CHF, KRW, DKK, ZAR, SEK, RON, NOK, HRK, ILS, JOD, MYR, OMR, NZD, RSD, TRY, TND, AED, MAD, QAR, SAR
Ecopayz 2000 154 45: EUR, GBP, USD, ARS, AUD, BAM, BGN, BRL, CLP, CAD, COP, CHF, CNY, CRC, CZK, DKK, GEL, HKD, HUF, IDR, ILS, INR, ISK, JPY, MDL, MOP, MYR, MXN, NIO, NOK, NZD, PAB, PEN, PLN, RON, RSD, RUB, SEK, SGD, THB, TRY, VEF, UAH, UYU, UZS and ZAR
Neteller 2000 149 27: AUD, BRL, BGN, CAD, DKK, EUR, GBP, HUF, INR, JPY, MYR, MXN, MAD, NGN, NOK, PLN, RON, RUB, SING, ZAR, SEK, CHF, TWD, TND, AED, USD, COP
WebMoney 1998 182 8: RUB, EUR, USD, UAH, BYR, BTC, VND, MDL
Payoneer 2005 186 56: USD, EUR, GBP, JPY, AUD, CAD, CNY, BHD, BDT, BBD, BAM, BRL, BGN, CLP, CRC, HRK, CZK, DKK, EGP, HKD, HUF, INR, IDR, ILS, JMD, JOD, KES, KRW, KWD, CHF, MYR, MXN, MAD, NPR, NZD, NGN, NOK, PKR, PEN, PHP, PLN, QAR, RON, RUB, SAR, SGD, ZAR, LKR, SEK, THB, BSD, TTD, TRY, UAH, AED, VND
SolidTrustPay 2006 190 141: USD, AFN, DZD, EUR, AOA, XCD, ARS, AMD, AUD, AZN, BSD, BHD, BDT, BBD, BYR, BZD, XOF, BTN, BOB, BAM, BWP, BRL, BND, BGN, BIF, CVE, KHR, XAF, CAD, CLP, CNY, COP, KMF, CRC, HRK, CUP, CZK, DKK, DJF, DOP, USD, EGP, SVC, ERN, SZL, ETB, FJD, GMD, GEL, GHS, GTQ, GNF, GYD, HTG, HNL, HUF, ISK, INR, IDR, IQD, ILS, JMD, JPY, JOD, KZT, KES, KWD, KGS, LAK, LBP, LSL, LRD, LYD, CHF, MGA, MWK, MYR, MVR, MRO, MUR, MXN, MNT, MAD, MZN, MMK, NAD, NPR, NZD, NIO, NGN, NOK, OMR, PKR, PAB, PGK, PYG, PEN, PHP, PLN, QAR, MDL, RON, RUB, RWF, WST, STD, SAR, RSD, SCR, SLL, SGD, SBD, SOS, ZAR, SSP, LKR, SDG, SRD, SEK, SYP, TJS, THB, MKD, TOP, TTD, TND, TRY, TMT, UGX, UAH, AED, GBP, UYI, UZS, VUV, VEF, VND, YER, ZMW, ZWL, CFA
Papaya 2012 186 1: EUR
Yandex Money 2002 13 (Türkiye dahil değil) 1: RUB

Kripto Para Cüzdanları

Kripto para cüzdanları, söz konusu ücretler olduğu zaman e-Cüzdanlardan çok daha ucuz birer seçenektir. Bununla birlikte, kripto para cüzdanı kullandığınız zaman paranız ile yapabileceğiniz işlemleri de sınırlamış olursunuz. Kripto para piyasasının istikrarsızlığı nedeniyle birçok banka kripto para kabul etmemektedir. Ama internette gerçekleştirdiğiniz işlemlerin çoğunda kripto para kullanıyorsanız, Google destekli ve şeffaflığı ile tanınan Ripple (XRP için) en popüler kripto para cüzdanlarından biridir. Skrill ise birçok kripto para cinsinden yatırım ve transfer yapma imkanını sunmasıyla ön plana çıkıyor.

Gatehub gibi Kripto Para e-Cüzdanlarının (Ripple için) maliyetlerini karşılaştırmak iyi bir fikir olacaktır. Bunların maliyetleri e-Cüzdanlar ile karşılaştırıldığında çok daha makuldür ama bunlar da kendilerine has risklere sahiptir.

Dijital Cüzdan Dolandırıcılığı

Ne yazık ki dijital cüzdanlar dolandırıcılık ve hesap sahtekarlıkları için kolay hedefler olabilmektedir. Ödeme hesabınız ile ilişkilendirilmiş bilgilerin boyutlarını bir düşünün! Burada en büyük risk ile karşı karşıya kalan kişiler ise sürekli online alışveriş yapan kişiler oluyor, bu nedenle de hatırlanması gereken bazı kurallar ortaya çıkıyor. Öncelikle, hiçbir e-Cüzdan size şifrenizi soran mesajlar ya da e-postalar göndermez. Bilgisayar korsanları size e-Cüzdan uygulamanızdan bir kişiymiş gibi e-posta gönderebilir ve şifreniz ve güvenlik sorunuzun cevaplarını isteyebilirler. Bu bilgileri vermeniz halinde hesabınızı boşaltacaklardır. Güvenlik bilgilerinizi hiçbir zaman başkalarıyla paylaşmamalısınız.

İkinci olarak, önce size gönderildiği iddia edilen paranın gerçekten cüzdanınızda olduğunuzu kontrol etmeksizin hiçbir alıcı ya da satıcıya para iadesi yapmayınız. Sıkça rastlanan e-Cüzdan dolandırıcılıklarından birinde, yabancı bir kişi kurban ile iletişime geçerek ona yanlışlıkla para gönderdiğini söyler. Bunun kanıtı olarak ise size üzerinde oynanmış bir işlem belgesi gönderebilirler. Bu gibi bir iade yapmadan önce her zaman paranın hesabınıza geçtiğini veya clearing’in tamamlandığını uygulamanıza girerek bizzat kontrol ediniz.

Ve son olarak, dolandırıcılar size seyahat acil durumları için para transferi talepleri gönderebilir veya “lotodan kazandığınız parayı” ya da sözde mirası göndermek için sizden hesap bilgilerinizi isteyebilirler. Hiçbir zaman tanımadığınız ya da kimliğini doğrulayamadığınız bir kişiye para göndermeyin veya hesap bilgilerinizi vermeyin.

Dijital Cüzdan ile Uluslararası Para Transferleri : Pahalı ama Hızlı

e-Cüzdanınızı yurtdışına para göndermek için kullanmayı planlıyorsanız MoneyGram veya Western Union gibi bir para transferi hizmeti kullanmak sizin için daha makul olabilir. Ne PayPal ne de Skrill özellikle uluslararası para transferi için tasarlanmamıştır ve bu nedenle de alınan ücretler büyük rakamlara ulaşabilmektedir.   

Derleyen Oytun Buyrukcu

Native Turkish Translator | English to Turkish Localization Expert

Author: Admin