Dünya Sağlık Örgütü Tükenmişlik Sendromunu Bir Sağlık Sorunu Olarak Kabul Etti

Dünya Sağlık Örgütü, sağlık sigorta şirketleri tarafından karşılaştırma amaçlı olarak yaygın bir şekilde kullanılan Uluslararası Hastalık Sınıflandırmasına (ICD) “tükenmişlik sendromunu” dahil etti.

Bu karar, Cenevre’de düzenlenen Dünya Sağlık Asemblesi’nde 28 Mayıs tarihinde alındı ve geçtiğimiz on yıllar içerisinde uzmanlar arasında süregelen tükenmişlik sendromu tanımı ve bunun bir sağlık sorunu olup olmadığı tartışmalarına noktayı koymaya yardımcı olabilir.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), dünya genelindeki hastalık ve yaralanmalardan oluşan kataloğunun son versiyonunda tükenmişlik sendromunu “Başarılı bir şekilde yönetilememiş olan kronik iş stresinin bir sonucu olarak meydana gelen bir sendrom” olarak tanımlıyor.

Bu sendromun şu üç özellik ile karakterize edildiği belirtiliyor: “1) Enerjisinin tükendiği hissi veya yorgunluk hissi; 2) kişinin zihninde işi ile mesafesinin artması ya da kişinin işiyle ilgili olumsuz veya şüpheci hisler ve 3) azalan profesyonel etkinlik.”

Sınıflandırmada, “Tükenmişlik sendromu özellikle mesleki alanda yaşanan fenomeni ifade etmelidir ve yaşamın diğer alanlarındaki deneyimleri tanımlamak için kullanılmamalıdır,” sözlerine yer veriliyor.

ICD-11 olarak kısaltılan güncel Uluslararası Hastalık Sınıflandırması listesi, dünya genelinde sağlık uzmanlarının önerileri doğrultusunda hazırlandı ve Dünya Sağlık Asemblesi’nde onaylandı.

WHO sözcüsü Tarik Jasarevic verdiği demeçte bunun tükenmişlik sendromunun bu sınıflandırmaya “ilk” girişi olduğunu söyledi.

Ocak 2022 itibarıyla yürürlüğe girecek olan ICD-11, “kompulsif cinsel davranış”ın bir davranış bozukluğu olarak sınıflandırılması da dahil olmak üzere bir dizi diğer güncellemeler de içeriyor ancak kompulsif cinsel davranışı bağımlılık davranışları arasında değerlendirmekte başarısız oluyor.

Bununla birlikte, bilgisayar oyunları oynamayı ilk defa bir bağımlılık olarak kabul ediyor ve bunu kumar ve kokain gibi uyuşturucu bağımlılıkları ile birlikte sıralıyor.

Güncellenen listede transseksüellik davranış bozuklukları listesinden çıkarılıyor ve bunun yerine “cinsel sağlık koşulları” bölümünde listeleniyor.

Kaynak: https://www.straitstimes.com/

Translated by Oytun Buyrukçu

English to Turkish Translator & Proofreader, Localization Expert

Author: Admin