Dizüstü Bilgisayar Hızlandırmak için Yapılabilecekler

Daha geçen sene aldığınız dizüstü bilgisayarınız bir süredir fark edilir şekilde yavaş mı açılıyor? Yeni bir bilgisayara yatırım yapmak yerine mevcut dizüstü bilgisayarınızı hızlandırmak mı istiyorsunuz? Bu yazıda dizüstü bilgisayar hızlandırmak için sabit diskinizi temizlemekten, geçici (temp) dosyaları silmeye, bellek (RAM) kapasitesini artırmaktan sistem temizliğine yapabileceğiniz birçok bilgisayar hızlandırma yöntemi hakkında detayları bulacaksınız.

Disk temizleme yapın

Disk temizleme yaparak artık kullanmadığınız ve ihtiyaç duyulmayan dosyaları güvenle silebilirsiniz. Bu işlem ile geçici dosyalarınız silinir ve Geri Dönüşüm Kutusu boşaltılır.

Disk Temizleme için şu adımları takip edin:

  1. Başlangıç menüsü ya da Windows butonuna tıklayın
  2. Bilgisayarım ya da Bilgisayar seçeneğini seçin
  3. Temizlemek istediğiniz sürücüye sağ tıklayın. Bu sürücü genellikle C: sürücüsü olur.
  4. Açılan diyalog kutusunda diskinizde bulunan boş disk alanını göreceksiniz. Eğer bu boş disk alanı toplam disk boyutunun %20’sinden küçük ise Disk Temizleme butonuna tıklayın.
  5. Temizlemek istediğiniz diski doğrulayın. Bilgisayarınız ne kadar boş disk alanı açılacağını hesaplar.
  6. Tüm kutuları işaretleyin ve Tamam’a tıklayın

Sabit diskiniz temiz ise bilgisayarınız dosyaları daha hızlı bulacaktır

Kullanılmayan programları kaldırın

Birçok bilgisayar satın alındığında programlar ve uygulamalar önceden yüklenmiş olarak gelir; bunların dizüstü bilgisayarınızda olduğunu dahi bilmeyebilirsiniz. Ya da bir uygulama indirmiş ve sonradan kullanmamış olabilirsiniz. Bu programları silerek disk alanı açabilirsiniz ve sisteminiz istediğiniz dosyaları daha hızlı bulabilir.

Programları kaldırmak için şu adımları izleyin:

  1. Başlangıç menüsü ya da Windows butonuna tıklayın
  2. Kontrol Paneli’ni seçin
  3. Programlar’a tıklayın
  4. Programlar ve Özellikler altında Program kaldır seçeneğini seçin
  5. Kullanmadığınız programları seçin ve Kaldır butonuna tıklayın

Bilgisayarınız sistemin çalışması için gerekli olan programlar için bir Kaldırma seçeneği göstermeyecektir.

Programların otomatik çalışmalarını önleyin

Bilgisayarlar aynı zamanda otomatik olarak başlatılan ve arkaplanda çalışan programlar yüklenmiş olarak gelmektedir. Bu programlar istediğiniz ve sık sık kullandığınız ama otomatik olarak başlatılmasını istemediğiniz programlar olabilirler.

Programların otomatik çalışmalarını önlemek için şu adımları takip edin:

  1. Görev çubuğunda boş bir alana sağ tıklayın
  2. Görev Yöneticisi ya da Görev Yöneticisini Başlat seçeneğine tıklayın (sol alt köşede bulunan Daha fazlası butonuna basarak pencereyi genişletin)
  3. Başlangıç sekmesi seçin
  4. Otomatik olarak başlatılması gerekmeyen ögeleri bulmak için program listesine bir göz atın. Otomatik olarak başlamasını istemediğiniz programlara sağ tıklayın
  5. Devre Dışı Bırak ögesini seçin

Otomatik başlamasını önlediğiniz program sayısına bağlı olarak bilgisayarınız daha hızlı açılmaya başlayacaktır. Bilgisayarınızı çalıştırdıktan sonra arkaplanda çalışan programlar azaldığı ve mevcut kaynaklar serbest kaldığı için bilgisayarınız daha hızlı çalışır.

Geçici dosyaları silin

İnternette ne zaman bir siteyi ziyaret ederseniz bilgisayarınıza bir geçici dosya kaydedilebilir. O siteden çıktıktan sonra bu dosyalara artık ihtiyaç kalmaz. Ama disk alanınızda yer kaplamaya devam ederler, bu nedenle de bunları silerek disk alanı açabilirsiniz.

Geçici dosyaları silmek için bu adımları izleyin:

  1. Başlangıç menüsü ya da Windows butonuna tıklayın
  2. Bilgisayarım ya da Bilgisayar seçeneğini seçin
  3. Sol gezinme çubuğunda, bir yerel sürücüdeki (genellikle C:) dosyaları açmak için küçük ok işaretine tıklayın
  4. Windows klasörünü açın
  5. Geçici (Temp) klasörünü seçin
  6. Listedeki ilk dosyayı seçin, Shift tuşuna basılı tutarak listenin sonundaki dosyayı seçin ya da Ctrl-a tuş kombinasyonunu kullanın
  7. Tüm dosyalar seçilmiş olur Klavyenizde Sil tuşuna basın

Disk alanının serbest kalmasıyla birlikte bilgisayarınızın dosyaları bulması hızlanacaktır.

Bir SSD (Katı Hal Sürücü) takın

Dizüstü bilgisayarınızda bir sabit disk (HDD) bulunuyorsa bunun yerine ya da bununla birlikte bir katı hal sürücü (SSD) kullanmanız şiddetle tavsiye edilir. SSD kullandığınız zaman gündelik işlemleriniz altı katına kadar hızlanabilir. SSD’ler, HDD’lerde mevcut taşıma görevini ortadan kaldırmak için flaş bellek kullanmaktadır ve böylece bilgisayarınız dosyaları daha çabuk bulur.

Dizüstü bilgisayarlar için SSD’ler daha dayanıklıdır ve enerji verimliliği sağlar. Çoğu dizüstü bilgisayar üreticisi dayanıklı olmaları, daha hafif olmaları ve HDD’ye kıyasla daha az batarya gücü kullanmaları nedeniyle SSD kullanmayı tercih etmektedir.

Harici sürücü ekleyin

Henüz bir SSD almaya hazır değilseniz, dizüstü bilgisayarınıza bir USB kablosu ile bağlayacağınız bir harici sabit sürücü satın alabilirsiniz. Harici sürücü kullanarak büyük dosyaları kolaylıkla bilgisayarlar arasında transfer edebilirsiniz.

RAM’i artırın

Yetersiz belleğe sahip dizüstü bilgisayarlarda en basit görevler dahi uzun süreler alabilir. Bilgisayarınıza ne kadar RAM takılmış olduğunu görmek ve bilgisayarınızın RAM’ini artırmanızın faydalı olup olmayacağını anlamak için şu adımları izleyin:

  1. Başlangıç menüsü ya da Windows butonuna tıklayın
  2. Bilgisayarım ya da Bilgisayar seçeneğini seçin
  3. Ana sürücüye (genellikle C:) sağ tıklayın
  4. Özellikler’i seçin
  5. Sistem altında ne kadar Toplam fiziksel bellek (RAM) olduğunu görün

Bilgisayarınızın daha fazla belleğe ihtiyacı olup olmadığını buradan görebilirsiniz.

Disk birleştirme yapın

Dizüstü bilgisayarınız bir sabit disk kullanıyorsa bu diskin birleştirilmesi gerekebilir. HDD’lerde bilginin birden fazla yerde (parçalar halinde) olması nedeniyle sürücünün bilgiye ulaşması zaman almaktadır. Disk birleştirme (defrag) yaptığınız zaman sabit diskinizdeki veriler mantıksal bir düzene sokularak erişim kolaylığı sağlanır. 

Tozdan arındırın

Dizüstü bilgisayarınızı hızlandırmanın en göz ardı edilen yöntemlerinden biri de onu temizlemektir. Dizüstü bilgisayarınızın fanında toz biriktiği zaman bu toz bilgisayarın ısınmasına neden olarak sistemin kendisini soğutmak amacıyla performansı otomatik olarak düşürmesine neden olur. Klavye ve dış yüzeyleri silmenin yanı sıra fan çıkışlarındaki tozu gidermek için basınçlı hava kullanın. Fana zarar vermekten kaçınmak için basınçlı havayı kısa sürelerle uygulayın.

Dizüstü bilgisayarınızın daha hızlı çalışmasını istiyorsanız bu basit ipuçları işinize yarayacaktır. Yeni bir bilgisayar satın almadan önce eski bilgisayarınızda disk temizleme, kullanılmayan programları kaldırma, programların otomatik çalışmalarını önleme, geçici dosyaları silme, katı hal sürücü takma, harici sürücü ekleme, RAM’i artırma, sabit disk birleştirme ve tozdan arındırma gibi bilgisayar hızlandırma yöntemlerini deneyin. Farkı kendiniz göreceksiniz.

Kaynak: https://www.crucial.com/usa/en/how-to-make-a-laptop-faster

Translated by Oytun Buyrukcu

English to Turkish Translator & Proofreader, Localization Expert

Author: Admin