Cruise Gemilerinin Neden Olduğu Büyük Çevre Kirliliği

Cruise gemi turları devi Carnival Corporation tüm Avrupa’da kara taşıtları kaynaklı hava kirliliğinin 10 katı kirliliğe neden oluyor!

Ecohustler geçtiğimiz Nisan ayında Carnival Cruise’u daha şeffaf ve sürdürülebilir yöntemler -daha temiz yakıt tüketimi gibi- kullanmaya davet ederek şirketin neden olduğu çevre kirliliğine son vermesini talep etmişti. Yayınlanan yeni rapor şirketin Avrupa kıyılarında neden olduğu çevresel etkileri gözler önüne seriyor. Bu devasa yüzen şehirler kirli gemi yakıtı tüketiyor ve gittikleri her yerde şok edici düzeylerde hava kirliliğine neden oluyorlar. Gemicilik sektörü çok uzun süredir gerekli düzenlemeler yapılmamış bir sektör ve artık bu konuda harekete geçilmesi gerekiyor.

Sürdürülebilir taşımacılık grubu Transport & Environment tarafından yayımlanan rapora göre dünyanın en büyük lüks cruise gemi turları operatörü Carnival Corporation, 2017’de Avrupa’da yollara çıkan 260 milyon otomobilin yarattığı sülfür dioksit (SOx) düzeyinin yaklaşık 10 katını Avrupa kıyılarında çevreye yaydı.

Dünyanın ikinci büyük cruise gemi turları şirketi Royal Caribbean Cruises ise Avrupa genelindeki otomobillerin toplamından dört kat daha fazla çevre kirliliğine neden oldu. Sülfür dioksit emisyonları, insan sağlığı açısından tehlikeli ve toprak ve suların asitleşmesine katkıda bulunan sülfat (SO4) aerosolleri meydana getirir.

Kesin rakamlarla, cruise gemileri kaynaklı sülfür dioksit hava kirliliğine en çok maruz kalan Avrupa ülkeleri arasında İspanya, İtalya, Yunanistan ve bunları yakından takip eden Fransa ve Norveç yer alıyor. En çok etkilenen Avrupa limanları ise Barcelona, Palma de Mallorca, Venedik, Civitavecchia (Roma) ve Southampton olarak karşımıza çıkıyor.

Bu ülkeler başlıca turist destinasyonları arasında yer almakla birlikte katı olmayan sülfürlü yakıt kullanım standartları nedeniyle cruise gemilerinin dünyanın en kirli sülfürlü yakıtını kıyılarında yakmalarına izin veriyorlar.

T&E taşımacılık politikaları başkanı Faig Abbasov, “Lüks cruise gemileri dünyanın en kirli yakıtını kullanan devasa yüzen şehirlerdir. Dünya şehirleri haklı olarak kirli dizel otomobilleri yasaklıyorlar, ancak hem kendi yolcuları hem de yakınlardaki kıyılara sonsuz zararlar veren toksik gazlar yayan cruise gemi şirketlerine göz yumuyorlar. Bu kabul edilemez,” dedi.

Rapora göre Avrupa kıyılarında seyahat eden cruise gemilerinin neden olduğu nitrojen oksit (NOx) emisyonları ise Avrupa genelindeki otomobillerin toplamda yaydığı nitrojen oksitin %15’ine tekabül ediyor. Örneğin 2017 senesinde Marsilya’ya yanaşan toplam 57 cruise gemisi aynı şehirde yollara çıkan toplam 340bin otomobilin dörtte biri kadar NOx emisyonuna neden oldu. Norveç, Danimarka, Yunanistan, Hırvatistan ve Malta gibi ülkelere yanaşan cruise gemileri ise bu ülkelerde yollara çıkan otomobillerden daha fazla NOx emisyonuna neden oluyor.

Avrupa mümkün olan en kısa sürede bir sıfır emisyonlu liman standardını yürürlüğe sokmalı ve bu standart daha sonra diğer gemi türlerine de uygulanmalı. Rapor aynı zamanda günümüzde yalnızca Kuzey ve Baltık Denizi ile İngiliz Kanalında uygulanan emisyon kontrol alanlarını (ECA) Avrupa’nın diğer denizlerini kapsayacak şekilde genişletmeyi de öneriyor. 

Faig Abbasov, “Cruise gemilerini temizlemek için artık olgunlaşmış teknolojilere sahibiz. Kıyı hizmetleri ile sağlanacak elektrik limanlardaki emisyonları azaltmaya yardımcı olabilir, bataryalar ise daha kısa mesafeler için bir çözüm olabilir ve hidrojen teknolojisi en büyük cruise gemilerinin dahi enerji ihtiyacını karşılayabilir. Cruise sektörü bu değişimi başlatmaya gönüllü görünmüyor, bu nedenle de hükümetler devreye girerek sıfır emisyon standartlarını hayata geçirmeli,” dedi.

Kaynak: https://ecohustler.com/

Translated by Oytun Buyrukcu

English to Turkish Translator & Proofreader, Localization Expert

Author: Admin