Çocukların Ekran Başında Geçirdikleri Süre Sağlıklarını Çok Az Etkiliyor—Yatmadan Önce Olsa Dahi

cocuklarin-ekran-basinda-gecirdikleri-sure

Yaşları 13-18 arasında değişen 17 binden fazla çocuktan elde edilen veriler ergenlerin ekran başında geçirdikleri süre ile sağlıkları arasında bir ilişki olduğuna dair çok az kanıt sundu. Bir Association for Psychological Science dergisi olan Psychological Science’ta yayımlanan çalışma, özellikle yatmadan önce internette, oyun oynayarak ya da televizyon izleyerek ekran karşısında geçen zamanın gençlerin zihin sağlığına zarar verebileceği yönündeki genel kanı üzerine şüphe düşürüyor.

Oxford İnternet Enstitüsü (OII) ve Oxford Üniversitesi Queen’s College Öğretim Üyesi ve Araştırmacı Amy Orben çalışmayla ilgili olarak, “En iyi uygulamalar, teknik ve yöntemleri kullanarak ergenlerde dijital ekran etkileşimi ile sağlık arasında önemli olumsuz ilişkilerin sadece küçük bir kanıtına rastladık,” dedi.

OII Araştırma Başkanı ve çalışmanın yazarlarından Prof. Andrew Przybylski ise şunları söyledi: “Psikoloji bilimi, ekran kullanımı ve ergenlerde sağlık arasındaki ilişkiyi anlamak için güçlü bir araç olabilse de buna rağmen dijital teknolojiler hakkında gittikçe büyüyen endişeler hakkında paydaşlar ve kamuyu kaliteli, şeffaf ve objektif araştırmalarla aydınlatmak konusunda başarısız olmuştur. Ekran başında geçen zamanın geliştirilmiş ölçümlerini içeren üç farklı veri kümesi üzerinde incelemeler yaparak, ekran başında geçen zamanın, bu dijital teknoloji kullanımının yatmadan hemen önce olmasına rağmen ergenlerin sağlığını olumsuz etkilediğine dair çok küçük bulgulara rastladık.”

Bu araştırmanın tamamına online erişebilirsiniz.

Kaynak: https://www.psychologicalscience.org/

Translated by Oytun Buyrukcu

English to Turkish Translator & Proofreader, Localization Expert

Author: Admin