Cebelitarık’ta Neandertal Ayak İzleri Bulundu

Quaternary Science Reviews dergisi Cebelitarık Ulusal Müzesinden yerli bilim insanlarının İspanyol, Portekiz ve Japon asıllı meslektaşları ile gerçekleştirdikleri yeni bir çalışma yayımladı. Yayımlanan sonuçlar Katalan Körfezindeki kumul bölgesine ait.

Bu çalışma, OSL tekniği ile ilk verilerin alındığı on sene öncesinde başladı. İşte bu tarihte omurgalıların bırakmış olduğu ilk ayak izlerinin kalıntıları bulundu. Takip eden yıllarda doğal olarak göçen kumlar daha fazla malzemeyi ortaya çıkardı ve yeni verilerle daha detaylı bir çalışma yapılmasına imkan sağladı.

Katalan Körfezinin başıboş kumullarında bulunan kum levhaları, deniz seviyesinin günümüz düzeylerinin 120 metre altında olduğu ve Cebelitarık Kayasının tabanından doğuya doğru büyük bir kumulun uzandığı son buzul aşındırmasının bir sonucu olarak oluştu. Tanımlanan ayak izleri, fosil çalışmalarından bilindiği üzerine Cebelitarık’ta yaşamış olan türlere ait. Bu türler arasında Kızıl Geyik, Dağ Keçisi, Avrupa Bizonu, Leopar ve Düz Dişli Fil bulunuyor. Bunlara ek olarak ise muhtemelen bir Neandertal olan genç bir insanın (106-126 cm boyunda) 29 bin yıl öncesine ait ayak izleri de bulundu. Bu bulgunun tarihi, Gorham Mağarasının tarihi ile aynı döneme yani Neandertallerin son dönemine rastlıyor.

Eğer Neandertallere ait olduğu kanıtlanırsa bu kumullar, Romanya’daki Vartop Mağarasından sonra bu insanlara ait olduğu belirlenen ayak izlerine sahip dünyanın ikinci sahası haline gelecek. Bu bulgular, 2016’da Dünya Mirası Değeri ilan edilen Cebelitarık’ın Pleistosen döneminin uluslararası önemini artırır nitelikte.

Bu araştırma, Cebelitarık Mağaralar Projesi ve yıllık cebelitarık Mağara kazıları kapsamında Cebelitarık HM Yönetimi tarafından desteklendi ve İspanyol AB projesi MICINN-FEDER: CGL2010-15810/BTE’den harici bilim insanları ile ek destek sağlandı.

Miras Bakanı ve Milletvekili John Cortes konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Bu olağanüstü bir araştırma ve bize Cebelitarık’ın geçmişteki vahşi yaşamı hakkında muntazam bilgiler sunuyor. Bu hayvanların topraklarımızda gezindiği zamanları gözümüzün önünde canlandıralım. Bunu yapmak, mirasımızı korumanın önemini anlamamıza yardımcı olacak. Araştırma ekibini, Cebelitarık Kayası’nın bu hayranlık uyandıran ve gizli kalmış geçmişini gün yüzüne çıkardıkları için tebrik ediyorum.”

Kaynak: https://www.sciencedaily.com/

Translated by Oytun Buyrukçu

English to Turkish Translator & Proofreader, Localization Expert

Author: Admin