Birleşmiş Milletler İklim Görüşmeleri’nde ‘Bilimi Silme’ Çabaları

Bonn’da gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler iklim görüşmelerine katılan üyelerden bazıları, petrol üreten ülkelerin küresel ısınmadaki artışının 1.5°C’nin altında tutulması ile ilgili olarak “bilimi silmeye” çalıştıklarını söyledi.

Küçük Ada Devletleri Birliği başkanı, Suudi Arabistan ve diğerlerinin önemli bir bilimsel araştırma sanki yokmuş gibi davranmaya çalıştıklarını belirtti.

Küçük Ada Devletleri, küresel ısınmadaki artışının bu yüzyılda 1.5°C ile sınırlı tutulmasının geleceğimiz için son derece önemli olduğuna inanıyor.

Ekim ayında yayımlanan önemli bir araştırma bunun mümkün olduğunu vurgulamıştı.

Ama bunun için kısa vadede devasa emisyon kesintileri yapılması gerekecek.

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) 1.5°C üzerine çalışması 2015 senesinde BM tarafından desteklenmişti.

Ancak, Aralık ayında Polonya’da iklim delegelerine sunulduğunda aralarında ABD, Suudi Arabistan, Rusya ve Kuveyt’in bulunduğu dört ülke bu çalışmayı “benimsemeyi” reddetti.

Bu araştırma çevresinde büyüyen savaş Bonn’da gerçekleştirilen toplantının da gündemine oturdu.

Karbon emisyonlarının 2030’a kadar %45 düzeyinde azaltılması sonucuna varan bilim insanlarının yayımladığı çalışma üzerine ciddi bir savaş veriliyor.

Suudi Arabistan, rapordaki belirsizliklerin altının çizildiği bir metnin bu çalışmaya eklenmesini talep etmesiyle öne çıktı.

Yaklaşık 40 küçük ada devletinden oluşan grup için bu durum kabul edilemez bir hal aldı.

Grubun başkanlığını yapan Belize Büyükelçisi Lois Young BBC’ye verdiği demeçte şunları söyledi: “Araştırma çalışması 2018’in Ekim ayında yayımlandı ve günümüzde bu araştırmanın ortadan kaldırılması çabalarını görüşmelerde görüyoruz ama bunu yapmak imkansız.

Bu araştırma yokmuş gibi davranma ve bu çalışmaya belgelerde yer vermeme doğrultusunda bir hareket mevcut. Ve bu hareket buraya geldiğimizden beri devam ediyor.”

Suudiler, aralarında ABD, Avustralya ve İran’ın da bulunduğu ülkelerin nadir işbirliği ile argümanlarına destek buldu.

Büyükelçi Young, “Bu belgeyi önemsiz gibi göstermeye çalışan, bu belgeyi kayıtlardan silmeye çalışan ülkelerin tümü gerçek yüzlerini göstermiyor.

Bu tek kelimeyle inanılmaz, sanki biz AOSIS devletlerini sivil zaiyat olarak görüyorlar, onlar için hiçbir önemimiz yokmuş gibi görünüyor,” dedi.

Görüşmelere katılan diğer gözlemciler de Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) raporunun iklim değişikliğinin sebep olduğu tehdit ile ilgili kamuoyunda farkındalık yaratmak için önemli bir belge olduğunu belirtti.

Endişeli Bilim İnsanları Birliği’nden Alden Meyer, “Bu araştırma raporu, sadece ‘net sıfır’ kanununu kabul etmek üzere olan İngiltere için değil aynı zamanda tüm dünyada kamuoyu üzerinde büyük etki yarattı.

Ancak, çoğu büyük petrol üreticileri olan bir avuç ülke ile aramızda bu çalışmanın önemi ve statüsü hakkında büyük bir ayrım bulunuyor.  Ama bu rapor yokmuş gibi davranmak mümkün değildir,” dedi.

Bazı delegelerin hem 2030 hedefleri hem de Suudilerin belirsizlik hakkındaki sorularının bir arada bulunabileceğini düşünmeleri ile bazı olası tavizler üzerine görüşmeler devam ediyor.

Kaynak: https://www.bbc.com/

Translated by Oytun Buyrukcu

English to Turkish Translator & Proofreader, Localization Expert

Author: Admin